حجت الاسلام کرمی : حادثه عاشورا تنها حادثه ای است که از انِدراس در امان است

عاشورا همواره زنده است
قال رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم: «إنَّ الْحُسَيْنِ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ محبةً مكنونةً لَنْ تَبْرُدَ أَبَداً »1پیامبر صلی الله علیه و آله پیش بینی و برآوردی از نهضت و جنبش عاشورا و انقلاب سرخ امام حسین علیه السلام داشتند و آن هم این بود که پرچمی را که ابا عبدالله الحسین علیه السلام بر تارَک همه ارزش ها برافراشته و بر افراخته خواهد کرد تا روز رستاخیز در اهتزاز است.
در این حدیث «لن تبرد» لن نفی الی الابد است و در فارسی معنای هرگز را می دهد. یعنی هرگز کم سو و بی فروغ نمی شود. حرارت عاشورا در دل های مردم رو به تزاید است. این پیش بینی حضرت قبل از حادثه عاشورا و متعلق به زمانی است که هنوز جنبش صورت نگرفته بود. امروز بعد از 1400 سال ما می بینیم این تخمین پیامبر صلی الله علیه و آله نسبت به سیدالشهدا علیه السلام برای ما مسجل است. آن روزی که این اتفاق در سال 61 افتاد در یک محیط مدار بسته و محدود بود که امکان پوشش خبری نبود. همه اعتبارات و امکانات در دست دشمن بود. همه ابزار و ادوات در دست دشمن بود. اما خلاف آن چیزی که تصور می کردند و تدابیری که اندیشیده بودند، این انفجار ترکش هایش همه عالم را در نوردید. چه کسی باورش می شد؟ حادثه عاشورا و انقلاب کربلا تنها حادثه ای است که از اندراس در امان است. از حادثه ای که بگذریم مندرس می شود و از یاد می رود.
پیغمبر موسس و بنیان گذار اسلام است. از سال 2 تا 9 هجری 80 تنش و درگیری بین پیامبر صلی الله علیه و آله و مردم بوده است. یکی از این تنش ها حادثه احد است. همه شرایط و ملاک هایی که در عاشورا وجود دارد در احد هم بوده است. هدف اعتلای کلمه الله است. 70 نفر در احد کشته شدند که دیگر مانند آنها را مادر نمی زاید. از جوان ها، جوانی به نام مصعب بن عمیر2 داریم که همه چیزهایی را که هر جوانی به آن میل دارد را او دارد و از طبقه فرادست است. زمانی که قلبش با اسلام آشنا شد چه هزینه هایی را پرداخت. چقدر او را اذیت کردند که دست از پیامبر صلی الله علیه و آله بردارد. این جوان 27 سالش نشده بود که در احد کشته شد. پیامبر صلی الله علیه و آله در کنار جنازه اش فرمودند: «عبدُ نوّر الله قلبه بالایمان». جوانی که همه ثروت و مکنت و دارایی را داشت و دلش با کانون اسلام گرایش پیدا کرد و در جنگ احد شهید شد.
یکی دیگر از شهدای احد حنظله غسیل الملائکه3 است. جوانی که نامزد داشت و شب عروسیش مصادف با شب قبل از جنگ احد شد و پیغمبر صلی الله علیه و آله دستور داده بودند هر کسی توان برداشتن اسلحه را دارد در مدینه نماند. به پیامبر صلی الله علیه و آله گفت ما تدارکات عروسیمان را دیده ایم. اجازه بدهید من امشب را در کنار همسرم باشد. فردا به شما در احد ملحق می شوم. پیغمبر صلی الله علیه و آله به او اجازه دادند. آن شخص پدرش ابوعامر سردسته کفار است. پدر زنش رئیس منافقین است. پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمودند: امشب باش و فردا به ما برس.
یکی از شهدای احد حمزه سیدالشهدا علیه السلام است. کسی بود که در جریان سقیفه بنی صاعده حضرت علی علیه السلام فرموده بودند: اگر من یک نفر مثل حمزه سیدالشهدا علیه السلام را داشتم، کارم به اینجا نمی کشید که دستم را ببندند و حقم را بخورند. کسی بود که وقتی به شهادت رسید پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمودند: همه کشته هایتان را رها کنید و برای عموی من گریه کنید. پیامبر صلی الله علیه و اله وقتی بر بالین او رسیدند فرمودند: عمو جان اگر دستم به آنها برسد 70 نفرشان را می کشم.
این عزاداری ها و دسته جات فقط برای امام حسین علیه السلام است. حتی برای امام علی علیه السلام هم دهه جَملیه و صِفینیه نداریم. ما نمی دانیم در چه اقیانوسی هستیم. نگفتند: محبت امام حسین علیه السلام کم رنگ نمی شود بلکه فرمودند: پر رنگ تر می شود. یک حادثه را پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمودند زنده است و آن هم عاشورا بود. کربلا یک ده دور افتاده ای بوده است. بعد از شهادت امام حسین علیه السلام بود که آنجا کربلا شد. حتی حضرت هنگامی که به آنجا آمدند به دنبال کسی بودند که آنجا را معرفی کند. کسانی که دست به آن جنایت زدند فکر می کردند فردا فراموش می شود. صد سال دیگر عظمت عاشورا بیشتر از الان است.
ای که به عشقت اسیر خیل بنی آدم اند
سوختگان غمت با غم دل خرم اند
هرکه غمت را خرید عشرت عالم فروخت
باخبران غمت بی خبر از عالم اند
گشـت چو در کربــلا، رایـت عشقـت بلـند
خیـل ملـک در رکـوع، پیش لوایت خم اند
یوسـف مصـر بقـاء ، در همه عـالم تــویی
در طلبـت مـرد و زن، آمده با دِرهم اند
/1102101304
پی نوشت:
1.
مستدرك الوسائل، ج 10ص 318
2.
مصعب بن عمیر بنا بر بعضی منابع شیعه ۱۸ امین فردی بود که مسلمان شد . وی از اشراف زادگان مکه بود و مدتها ایمان خود را از پدر و مادر خود مخفی نگاه داشته بود. سرانجام وقتی مسلمان بودن وی آشکار شد خویشان او، وی را طرد کردند. وی بعدها در نخستین هجرت به حبشه شرکت کرد و پس از بازگشت در شعب ابی طالب محمد را همراهی می کرد. وی پیش از پیمان عقبه اول به عنوان اولین معلم قرآن به یثرب اعزام شد. وی در جنگ بدر و جنگ احد پرچم دار سپاه اسلام بود و در جریان جنگ احد و هنگام دفاع از محمد درسال سوم هجری در سی سالگی کشته شد. محمد بعد از خاتمه جنگ احد رو به جنازه مصعب فرمود: «گواهی می دهم که لباس تو در مکه از همه فاخرتر بود ولی تو با پذیرش اسلام به آن وضع پشت پا زدی».
3.
حَنظلة بن ابی عامر ، معروف به غسیل الملائکه، از اصحاب پیامبر اکرم(ص) و از شهدای جنگ احد است. وی در میان دوستان و حتی دشمنان از جایگاه خاصی برخوردار بود. حنظله از پیامبر (ص) و برخی از صحابی روایت نقل کرده است. عبدالله فرزند او، که از صغار صحابه به شمار میآید فرماندهی واقعه حره را در سال ۶۳ق عهده دار بود.