چرا فاجعه منا در عاشوراي كربلا تكرار نشد؟

کد خبر: 43351
گزارش ها از مراسم عاشوراي سال 94 حاكي است كه مراسم امسال عاشورا با توجه به حضور بسيار چشمگير جمعيت و نيز سنت هاي آئيني كربلا بسيار بيشتر از هر سال آبستن وقوع حوادثي غير از تهديدات تروريستي احتمالي داعش بود.
وارث: در حالي كه جمعيت حاضر در كربلا در روز عاشورا مطابق با آمارهاي رسمي سه برابر حضور حجاج در مناسك حج بود اما مراسم عاشوراي امسال در كربلا بدون هيچ حادثه اي پايان يافت.

گزارش ها از مراسم عاشوراي سال 94 حاكي است كه مراسم امسال عاشورا با توجه به حضور بسيار چشمگير جمعيت و نيز سنت هاي آئيني كربلا بسيار بيشتر از هر سال آبستن وقوع حوادثي غير از تهديدات تروريستي احتمالي داعش بود.

به خصوص در يكي از اين مناسك كه طبق رسمي ديرينه در ظهر عاشورا در كربلا برپا مي شود ميليون ها عزادار هروله كنان (حركت سريع تر از راه رفتن و آهسته تر از دويدن) خود را به طرف حرم امام حسين (ع) و حضرت عباس (ع) مي رسانند كه به دليل ازدحام بسيار زياد و نيز فشار ناشي از دويدن، و البته گرماي هوا هر لحظه بروز شرايط خفگي و زير دست و پا ماندن افراد محتمل بود كه به دلايل مختلف خوشبختانه حادثه اي رخ نداد.

در درجه اول امسال خيابان هاي منتهي به بين الحرمين و مسيرهاي هروله به سيستم هاي خنك كننده آب پاش تجهيز شده بود هرچند در سال هاي گذشته در برخي نقاط از اين دستگاه ها نصب شده بود اما امسال اين تدابير گسترده تر اتخاذ شده بود.

از طرفي در مسيرهاي ابتدايي به راه افتادن دسته هاي هروله كه همزمان از چند مسير دسته هايي وارد خيابان اصلي مي شدند نيروهاي ارتش عراق با ايجاد زنجيره انساني سعي مي كردند جمعيت را به صورت قطره چكاني وارد مسير اصلي كنند تا موج جمعيت كنترل شود و اين اقدام نقش بسيار مهمي در كنترل اوضاع داشت.

در شرايطي كه جمعيت هر لحظه در حال افزايش بود و گرماي هوا نيز اوضاع را بحراني تر مي كرد بالگرد ارتش عراق با كاهش ارتفاع بر فراز جمعيت سعي مي كرد با استفاده از باد ناشي از حركت پره هايش نسبت به خنك كردن فضا اقدام كند.

از طرفي مردمي كه در اطراف مسيرها اقامت داشتند با مشاهده ازدحام و شايد با تجربه حادثه منا با استفاده از شلنگ هاي آب از بالاي پشت بام بر روي جمعيت متراكمي كه به علت ازدحام قادر به حركت نبود آب مي ريختند.

توزيع آب معدني بين جمعيت در فواصل نزديك از ديگر اقدامات پيشگيرانه بود كه البته افراد هم بعد از دريافت آب آن را براي خنك كردن جمعيت بر روي ديگران مي ريختند.

نيروهاي برقرار كننده نظم و امنيت هم با حضور در اطراف جمعيت در صورت مشاهده وضعيت وخيم افراد نسبت به خارج كردن آنان از بين جمعيت اقدام و آن ها را از روي بلوك هاي سيماني قرار داده شده در بين خيابان عبور مي دادند.

از ديگر اقداماتي كه باعث شد حادثه منا در كربلا رخ ندهد غير از رسيدگي مرتب مسئولان محلي،همراهي خود افراد بود كه سعي مي كردند ضمن حركت نكردن به سمت جلو در صورت ازدحام ، شرايط را به جمعيت پشت سر گزارش دهند .

همه اين شرايط دست به دست هم داد كه بر خلاف وضعيت منا كه با بي تفاوتي مسئولان اجرايي نسبت به جمعيت به فاجعه انجاميد در عاشوراي كربلا با وجود مسير باريك تر، جمعيت بيشتر و هروله اي بودن حركت افراد حادثه اي رخ ندهد.

منبع: عصرايران
/1102001307