ضعف انعکاس خبری و تولیدات فکری، فرهنگی در پیاده روی اربعین
وارث :حجت الاسلام محمد رضایی با بیان اینکه در فرهنگ دینی توصیه به احیای امر اهل بیت(ع) شده است، گفت: در مکتب اهل بیت(ع) نیز به فرهنگ، هنر و رسانه یعنی پیامی که قابلیت ارتباط با عموم یا مخاطب مذهبی، اسلامی و فرا مذهبی را دارد، توصیه شده است.
وی با بیان اینکه به ما توصیه شده که برای فرهنگ اهل بیت(ع) و شعائر اهل بیت(ع) کار ویژه انجام دهیم، خاطرنشان کرد: این در حالی است که در جهان غرب اگر کوچک ترین اتفاقی بیفتد، بزرگ نمایی می شود و در جریان های رسانه ای، فیلم سازی و تبلیغات هوشمندانه برنامه ریزی کرده و از اتفاقات کوچک نیز بهره برداری می کنند.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه حماسه عظیم اربعین در 4 – 5 سال اخیر با فرایند رشد جمعیت روبرو بوده است، به طوری که امسال تخمین جمعیت 20 تا 30 میلیونی را زده اند، اظهارداشت: این در حالی است که این حماسه در هیچ شبکه رسانه ای غربی، عربی و اسلامی منعکس نمی شود، این تجمع عظیم که در طول یک هفته رخ می دهد، شدیدا بایکوت خبری می شود.
این پژوهشگر مهدوی تصریح کرد: از آن جایی که این حماسه خار چشم مدعیان اسلام و اسلام نمایان است، عدم انعکاس از سوی رسانه های عربی دیده می شود ولی این دلیل نمی شود که با توجه به توصیه احیای امر اهل بیت(ع)، ما گوشه ای بنشینیم و کاری نکنیم.
وی با طرح سوالی از مسئولان نهادهای سیاست گذار و فرهنگی، تاکیدکرد: در این رابطه این سوال پیش می آید که آیا نوع انعکاس خبری و رسانه ای و نوع تولیدات فکری، فرهنگی و هنری ما با توجه به عظمت این گردهمایی بزرگ مسلمانان مناسب است یا نه؟
حجت الاسلام رضایی با اشاره به صداوسیما به عنوان بزرگترین رسانه تاثیرگذار در این رابطه، ادامه داد: صداوسیما در ایام باقی مانده که در آستانه اربعین هستیم، تنها خبر که بیشتر در نهادهای دولتی تولید می شود را انعکاس می دهد. حال این سوال پیش می آید که آیا برنامه ای که نیاز مخاطب در سفر اربعین است را تولید می کند یا نه؟
این پژوهشگر مهدوی با اشاره به پخش تیزر شبکه اوج در سیما، افزود: شبکه اوج در این تیزر اطلاعات اجمالی برای مسیر سفر، هزینه و نیازها را به مخاطب یادآوری می کند، آیا پس از گذشت چند سال از برگزاری همایش میلیونی زائران اربعین حسینی مناسب نیست از سوی رسانه ها تولید برنامه بیشتری داشته باشیم؟ آیا یک مخاطب دین دار می تواند این سوال را بپرسد که با امکانات و فرصت رسانه ملی آیا تولید خبر یا ساختن مستند داستانی و بیشتر از این امکان پذیر نیست؟
وی در ادامه با اشاره به تشکیل ستاد اربعین در این ایام، خاطرنشان کرد: در حال حاضر پرسشی که مطرح می شود این است که این ستاد تا پیش از حضور مردم در صحنه چه نمودی برای مردم داشته است؟ این مردم که هنوز به این سفر نرفته اند تا امکانات این ستاد را ببینند، با توجه به اینکه در عراق زحمت اصلی بر روی دوش مردم است. از ستاد اربعین می خواهیم که در نقاط مرزی رویدادهای خوبی رخ دهد و برای این خیل عظیم که قصد سفر دارند، تدابیر لازم اندیشیده شود.
حجت الاسلام رضایی اظهارداشت: آیا ستاد اربعین می تواند مساله ویزا را حل کند؟ تعداد دفاتر را زیاد کند؟ جلوی هزینه های بیهوده را بگیرد؟ آیا این وظیفه و مسئولیت را که از طرف اهل بیت(ع) داده شده را می تواند به خوبی انجام دهد؟
این پژوهشگر مهدوی در ادامه با بیان اینکه بخشی از فضای اربعین به محصولات صوتی و تصویری در مسیر اختصاص دارد، تصریح کرد: این محصولات مردم را در فضای مناسب قرار می دهد. این در حالی است که تمام مداحی ها با زبان عربی است. متاسفانه در چند سال اخیر مداحی ترکیبی با زبان عربی فارسی که مسیر سفر را تغذیه کند، تولید نشده است.
وی افزود: هیئت رزمندگان اسلام که بزرگترین هیئت کشوری است که تحت فرامین مقام معظم رهبری است و ارتباطات خوبی دارد، آیا نمی تواند امسال در کنار ستاد اربعین مداحان عرب، فارس و ترک را جمع کند و شعر ترکیبی عربی فارسی و ترکی با مفهوم ساده و زیبا به زبان های دو گانه و سه گانه با فرمت های مختلف آوایی و اجرایی تولید کند؟ حتی می تواند این مداحی ها را استودیویی تولید و در مسیر سفر ارائه نماید.
حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه محصولات نرم افزاری در مسیر اربعین از طرف شیعه بحرین و عراق تولید می شود، ادامه داد: در این چند سال اخیر متاسفانه ما نتوانستیم تولید در این فضا داشته باشیم. در حالی که در این مسیر 80 کیلومتری، 20 هیئت ایرانی وجود دارد و می توانند هر کدام این نوار ترکیبی تولید شده در ایران را پخش کنند.
این پژوهشگر مهدوی با اشاره به تولید این نوار به شرط محتوا و تولید خوب، تاکیدکرد: ما هنوز برای مخاطب انگلیسی و اردو محتوای خاص تولید نکردیم، آیا ما مسئول نیستیم، آیا اگر فردا روز پیش روی امام حسین(ع) و امام عصر(ع) قرار گرفتیم و فرمودند شما فرصت و امکانات داشتید ولی خروجی برای مردم نداشتید، چه جوابی خواهیم داد.؟
وی با اشاره به فعالیت های پراکنده حوزه علمیه قم با وجود بخش های تبلیغی و بین المللی، گفت: مهمترین کاری که حوزه علمیه در این حماسه کرده است، حضور پراکنده مبلغان در چادرها و موکب ها در مسیر پیاده روی برای مخاطبان فارسی زبان است.
حجت الاسلام رضایی اظهارداشت: متاسفانه در این جمعیت 20 میلیونی با مخاطبان فارس، ترک، عرب و حتی اروپایی، امریکایی و آفریقایی که همه از علاقه مندان به اهل بیت(ع) هستند، ما محصول مناسب فرهنگی تبلیغی در قالب نماهنگ، بروشور و مبلغ نداریم.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه حوزه نجف نیز در این راستا وظایف و فعالیت های خود را به خوبی انجام داده است، خاطرنشان کرد: اما حوزه علمیه قم با وجود بخش های مختلف بین المللی در این حماسه عظیم، چه پیامی تولید کرده است؟ در حالی که می تواند در این مسیر 80 کیلومتری با نمایشگاه تصویری و بنرهای مفهومی با بعضی از فرقه های انحرافی مانند یمانی مبارزه کند.
وی با بیان اینکه آگاهی شیعیان از مسائل اهل بیت(ع) در این مسیر بیشتر احساسی و عاطفی است، تصریح کرد: در حالی که باید این آگاهی به عقلانیت و ایمان عالمانه نهادینه شود که اگر در این راه کوتاهی صورت گیرد، استکبار دست به کار شده و فضا را در دست می گیرد.
حجت الاسلام رضایی گفت: استکبار در یک دهه اخیر برای بیداری اسلامی نقشه کشید و پیچ تاریخی ایجاد کرد و جریان بیداری را توسط وهابیت و سکولاریسم عرب نابود و مصادره کرد. بنابراین باید متذکر شد که اگر این حماسه تقویت و غنی سازی نشود، می تواند مورد تهدید برنامه های استکبار و جریان انحرافی قرار بگیرد.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه هشدارهای آخرالزمانی ناظر به روایات شامل حال ما نیز می شود، افزود: اگر نهادهای حوزوی، دولتی و دانشگاهی ضعیف عمل کنند، مسئول هستیم. چرا که این جریان می تواند مبنای تبلیغ جهانی اسلام ناب قرار بگیرد و مردمی که در این راه قدم می گذارند، می تواند تشیع را جهانی کنند.
/1102101305