فضائل و خصائص امام رضا علیه السلام
جلسات پرسش و پاسخى که مأمون با حضور علماى یهود و نصارى و .... ترتیب مىداد، مشهور و شناخته شده است و امام رضا (ع) بارها در این مجالس از کیان اسلام دفاع کرده و با برهان و حجّت محکم همه دانشمندان را وادار به تسلیم و سکوت مىنمود.

زهد و عبادت امام (ع)
حضرت امام رضا (ع) در تابستان از حصیر و در زمستان از فرش پشمى استفاده مىکرد و در خانه بسیار ساده مىزیست و جامهاى خشن بر تن داشت و هنگام حضور در انظار مردم خود را با لباسهاى ساده و نو و تمیز مىآراست، هرگز از یاد خدا و ذکر حقّ غافل نبود، یکى از عبادتهاى آن حضرت این بود که پس از اداى فریضه صبح در اوّل وقت براى پروردگار خود به سجده مىافتاد و تا زمان طلوع آفتاب سر از سجده بر نمىداشت.
جابر ضحّاک که از طرف مأمون وظیفه داشت امام را به مرو بیاورد، مىگوید: بخدا قسم در تمام مدّتى که در خدمت امام بودم، جز عبادت و ذکر و توجّه چیز دیگر از او ندیدم و هرگز مردى را به آن درجه از تقوى و زهد مشاهده نکردهام.
امام رضا(ع) پس از نماز صبح تا طلوع آفتاب به ذکر حق و سجده مشغول بود تا وقتى که روز بالا مىآمد، آنگاه به سوى مردم مىشتافت و تا نزدیک ظهر به ارشاد و اندرز آنان مىپرداخت و به سؤالات و مشکلات آنها رسیدگى مىفرمود، آنگاه به جایگاه نماز خود بازمىگشت و نماز را با رکوع و سجود نیکو بجاى مىآورد و تا هنگام فضیلت نماز عصر به ذکر و نوافل مشغول بود، سپس اذان و اقامه گفته و نماز عصر را به جاى مىآورد و پس از آن به سجده رفته و صد بار شکر الهى را بر زبان جارى مىکرد.
شبها نیز پس از غروب خورشید نماز مىگذارد و به حمد و تسبیح پروردگار مىپرداخت، تا زمانى که ثلث از شب سپرى مىشد، آنگاه به بستر مىرفت و چون ثلث آخر شب فرا مىرسید، براى خواندن نافله شب بر مىخاست و تا هنگام سپیده صبح به نماز و قیام بود، در ادامه مىگوید: آن حضرت بسیار قرآن مىخواند و چون به آیاتى مىرسید که در آن ذکرى از بهشت و جهنم شده بود، مىگریست و از خداوند بهشت را مىطلبید و از شرّ جهنم به خداوند پناه مىبرد.
تقوا و آزاداندیشى امامرضا(ع)
امام رضا(ع) که خود اسوه تقوا و پرهیزکارى بود به پیروى از قرآن، تنها ملاک برترى را تقوا و پارسایى مىدانست؛ یکى از یاران آن حضرت به ایشان عرض کرد: به خدا سوگند تو بهترین انسانها هستى، امام(ع) فرمود: سوگند مخور اى مرد! بهتر از من کسى است که خدا ترستر بوده و خدا را فرمانبردار باشد، «انّ اکرمکم عند اللَّه اتقیکم».
آن حضرت به مهمان احترام فراوانى مىنهاد، بطورى که نقل شده شبى مهمان آن حضرت برخاست تا چراغ اتاق را درست کند، امام او را نشانید و خود برخاست و چراغ را تعمیر کرد و فرمود: ما مهمان خود را به کار نمىگیریم.
مردى از اهل بلخ میگوید: با حضرت رضا در سفر بودم، چون سفره گسترده شد، دستور داد که همه بیایند و کنار سفره حاضر شوند، گفتم: فدایت شوم، اجازه دهید سفره غلامان را جدا کنیم، فرمود: ساکت باش، بدان که هیچ کدام از ما بر یک دیگر برترى نداریم! خداى ما یکیست، پدر و مادر ما یکیست، برترى میان ما فقط بواسطه تقواست.
بدینسان امام رضا(ع) در تمام ابعاد حیاتش، بنده مطیع و مخلص پروردگار بود و خدا هم او را دوست مىداشت و قلب او را به نور معرفت درخشان، و از علم و دانش آکنده ساخته بود و او را حجّت بالغه خویش بر مخلوقات خود گردانیده بود.
آن حجّت حقّ هرگز فریب دنیا و ظواهر آن را نخورد و در راه خدا از تمام زیورهاى دنیا و حتّى از خلافت چشم پوشى کرد، آرى کسانى هستند که از مال دنیا کناره مىجویند تا متاعى بزرگتر از آن، مثلا ریاست را بدست آورند، امّا امام در اوج قدرتمندى از ریاست چشم پوشید و به خاطر خدا به دنیا و لذات آن زهد ورزید، آن حضرت از شجره طیبه و ذریّه پاکى بود که خداوند آنها را گرامى داشته و در آنها براى امّت اسلام برکت قرار داده و فرموده است: ذُرِّیَّةً بَعْضُها مِنْ بَعْضٍ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ.
اخلاق شایسته امام رضا(ع)
امام رضا(ع) در اوج قله فروتنى و خوشرفتارى با مردم قرار داشت، هرگز در گفتار خود به کسى بىاحترامى نمىکرد و سخن هیچ کس را قطع نمىنمود و هیچگاه دست رد بر سینه کسى که مىتوانست حاجتش را روا کند، نمىزد دیده نشد که در حضور کسى که در برابرش نشسته بود، پاى خود را دراز کند و تکیه دهد.
نسبت به غلامان و کنیزان با خشونت رفتار نمىکرد و قهقهه نمىزد، بلکه همواره چهره تابناکش به زیور تبسّم آراسته بود، چون سفره مىگستردند، بندگان و حتّى دربان و نگهبان را با خود بر سر سفره دعوت مىکرد، بسیار روزه مىگرفت و در هر ماه حتما سه روز، (اوّل، پانزدهم، آخر ماه) را روزه مىگرفت و مىفرمود: این روزه ثواب روزه تمام روزگار را دارد، شبها کم مىخوابید و بیشتر به عبادت مىگذراند، بسیار صدقه مىداد و اغلب در نهان بخشش مىفرمود و در فضل و کرامت کسى به پایه او نمىرسید.
بسیار بردبار و بخشنده بود، همواره قبل از غذا خوردن مىفرمود: بشقابى حاضر کنند، آنگاه از گواراترین خوراکها قدرى در آن بشقاب مىنهاد و دستور مىداد آن بشقاب را براى نیازمندان ببرند، سپس این آیه را تلاوت مىفرمود: فَلَا اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ، وَ ما أَدْراکَ مَا الْعَقَبَةُ، فَکُّ رَقَبَةٍ، أَوْ إِطْعامٌ فِی یَوْمٍ ذِی مَسْغَبَةٍ.
آنگاه مىگفت: خداوند عزّ و جلّ مىدانست که هر انسانى قادر به آزاد کردن بنده نیست، بنابراین راه بهشت را بر آنها از طریق اطعام قرار داد. آنقدر سخى و گشادهدست بود که در روز عرفه تمامدارایى خود را بخشید، اغلب در شبهاى تاریک و بهصورت پنهانى صدقه مىبخشید، این نمونهها تنها گوشهاى از دریاى بیکران فضائل امامرضا(ع) بود که به آنها اشاره کردیم، لیکن احاطه به همه زوایاى وجودى آن حضرت از عهده و توان ما و همه واصفان بیرون است.
/1102101305