بصیرت و عشق دو عامل تحقق حماسه نه دی
باید گفت در طول تاریخ هیئت همواره بعنوان پایگاهی برای نشر معارف اهلبیت و پناهگاهی در دوران خفقان و فشار علیه شیعه مطرح بوده است. در میان کارکردهای مختلفی که برای هیئتهای مذهبی قابل تصور است عامل انسجام بخشی به جامعه شیعه در بستر هیئتهای مذهبی یکی از کارکردهای اساسی این امر به محسوب خواهد شد.
از طرف دیگر با ایجاد انسجام در جهان تشیع فرصت انتقال معارف اهلبیت به مرحله عملی و تلاش برای تحقق آن بعنوان مرحله بالاتر مطرح بوده است. موضوعی که در بستر پیروزی انقلاب اسلامی درخور توجه است. بطوری که حضرت امام خمینی با اشاره به این موضوع موتور محرک قیام ۱۵ خرداد را هیئتهای مذهبی میدانستند و در این خصوص در سال ۶۱ فرمودند: «شما گمان نکنید که اگر این مجالس عزا نبود و اگر این دستجات سینهزنی و نوحهسرایی نبود، ۱۵ خرداد پیش میآمد. هیچ قدرتی نمیتوانست ۱۵ خرداد را آن طور کند، مگر قدرت سیدالشهدا، و هیچ قدرتی نمیتواند این ملتی که از همه ی جوانب به او هجوم شده است و از همهی قدرت های بزرگ برای او توطئه چیدهاند، این توطئه را خنثی کند، الا همین مجالس عزا.»
در دیدار اخیر رهبر انقلاب با مداحان ایشان خطاب به مداحان فرمودند موتور حرکت جهان اسلام زیر کلید شماست؛ و این خود نشان از جریانسازی مداحان و هیئتهای مذهبی و اثرگذاری آنها از این حیث میباشد.
لذا نقش هیئت در قیام ۱۵ خرداد بعنوان نقطه شروع مبارزات سیاسی علیه رژیم شاه و در ادامه پیروزی انقلاب اسلامی قابل کتمان نیست. اما این نقش پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم ادامه یافت. با استفاده از این روایت که میفرماید: «الاسلام نبوی الحدوث و حسینی البقاء»، بقای انقلاب اسلامی نیز به حیات و هرچه پربار بودن هیئتهای مذهبی گره خورده است. چراکه هیئت بستری است که در آن اولا مبانی دینی و اسلامی تبیین میشود و بعنوان محملی برای بصیرتافزایی برای مواجهه با فتنههای مختلف مطرح است و در ثانی موجب غلیان احساسات و عواطف و عشق و ارادت به ساحت ائمه معصومین است.
لذا در پدیده ۹ دی نیز پس از آنکه مردم ایران اسلامی مبانی دینی و مذهبی خود را دستمایه بازیهای سیاسی عدهای میدیدند، توهینها و هتک حرمتهای آنها را برنتافتند و بر علیه آن خروشیدند.
همزاد پنداری اتفاقات عاشورا مثلا در مورد کف زدن اهالی فتنه در این روز و شبیه سازی آن با وقایع روز عاشورای ۶۱ مبنی بر سر و صدا و هلهلهی دشمن برای ممانعت از شنیده شدن صدای سیدالشهدا و مواردی از این دست، باعث شد مردمی که هویت دینی خود را در خطر میدیدند پا به عرصه دفاع از از حیثیت دینی خود بگذارند.
باید گفت در طول ۸ ماه فتنهانگیزی مردم با تحمل و صبر و مماشات با فتنهگران مواجه شدند اما آنجا که به صراحت به مبانی دنی و مذهبی آنها که شکلدهنده هویت اسلامی و ایرانی آنهاست حمله شد بر علیه آن اقدامی عملی کردند.
با نگاهی به شعارهای این روز و عمق آن باید گفت مردم با دو عنصر بصیرت و عشق توانستند این حماسه عظیم را خلق کنند که این دو عنصر در بستر هیئتهای مذهبی در طول سالیان متمادی تعمیق شده بود. پیش از این نیز تبلور عینی این دو عنصر را در عرصههایی مانند پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی شاهد بودیم. لذا پدیده ۹ دی اتفاقی بدون پشتوانه فکری و صرفا خروشی مقطعی نیست بلکه ریشه در باورهای دینی مردم و عشق و ارادت به سالار شهیدان و انقلاب اسلامی بعنوان امتداد این راه پربرکت، دارد.
یکی از اتفاقاتی که در بستر انقلاب اسلامی افتاد این بود که واقعه عاشورا و قیام سیدالشهدا بعنوان سرمشقی برای مردم ایران قرار گرفت و به مرحله عینی و عملی زندگی آنها وارد شد. لذا مردم ایران از این بستر با بازشناسی جبهه حق و باطل و با الگوگیری از حرکت عظیم سیدالشهدا توانستند در ابتدا این انقلاب را پیروز و تاکنون حفظ نمایند. رهبر معظم انقلاب در این خصوص میفرمایند: «همانگونه که در ابتدای انقلاب، محرم به کمک این مردم آمد و امام خمینی (ره) فرمود خون بر شمشیر پیروز است، در قضایای ۹ دی هم عاشورا به کمک ملت آمد و حماسه بزرگ و ماندگاری را خلق کرد.»
در پایان ذکر این نکته خالی از لطف نیست، بنا بر روایتی که میفرماید: «إنَّ لِقَتلِ الحُسَینِ حَرارَهً فی قُلوبِ المُؤمِنینَ لاتَبرُدُ أبَدا» حرارت شهادت حضرت سیدالشهدا هیچگاه در دلهای شیعیان سرد و خاموش نمیگردد و هرکس که بخواهد به این مسیر پرافتخار و پربهجت صدمه و آسیبی برساند با واکنش ملت غیور ایران و شیعیان سراسر دنیا مواجه خواهند شد. چراکه شیعیان با شعار «یالیتنا کنا معکم» در آرزوی قرارگرفتن در رکاب امام حسین(ع) و بذل جان خویش بریا آن حضرت هستند.
منبع: بیرق
/1102101305