حجت الاسلام عبدالملکی: حضرت معصومه (س) بانویی بزرگوار که در قیامت شفاعت خواهند کرد
وارث: شام شهادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و سالگرد شهید بسیجی سعید ناصری با سخنرانی حجت الاسلام سید امیر عبدالملکی و مداحی حاج سید محمد جوادی و حاج حامد خمسه در منزل شهید ناصری برگزار شد.
در ادامۀ خبر متن سخنان حجت الاسلام عبدالملکی را می خوانید:
مشاهدات علامه طباطبایی از جایگاه والای شهدا
علامه طباطبایی در بین مفسرین قرآن و علما به علامه ذوالفنون شهرت داشتند. جایگاه بسیارخاص و بلندی دارند. ایشان در عالم مکاشفه سیری که مردگان در رفتن به برزخ، می پیمایند را مشاهده کرده بودند، فرمودند که عده ای از مردگان به سرعت برق از کنار ایشان می جهند با سرعت بسیار زیاد، دریافته بودند که شهدای جنگ تحمیلی هستند. یعنی به قدری در عالم بالا جایگاه رفیعی دارند که سختی های عالم برزخ به ایشان وارد نمی شوند. فلذا اگر در امور معنوی و سیروسلوکی مشکلی دارید، از شهدا مدد و استمداد بجوئید. ولی اگر حاجات اخروی و در خواست شفاعت دارید، به امامزاده ها و معصومین متوسل شوید.
باید بدانیم که مثل ایاز بهتر است خود ائمه علیهم السلام را بخواهیم و دوستدار ایشان باشیم. شهدا نیز هم نزد پروردگار رزق میخورند، وهم قدرت این را دارند که درخواستهای متوسلین را اجابت بفرمایند. خداوند در قرآن می فرمایند: وَلا تَحسَبَنَّ الَّذينَ قُتِلوا في سَبيلِ اللَّهِ أَمواتًا ۚ بَل أَحياءٌ عِندَ رَبِّهِم يُرزَقونَ1
(ای پیامبر!) هرگز گمان مبر کسانی که در راه خدا کشته شدند، مردگانند! بلکه آنان زندهاند، و نزد پروردگارشان روزی داده میشوند.
توسل به شهدا با هدیه دادن زیارت عاشورا
مردم برای رفع مشکلات و اجابت حاجاتشان، می توانند زیارت عاشورا به شهدا هدیه دهند. حتما جاجت روا خواهند شد. برای درک جایگاه رفیع ایشان حدیثی از امام صادق علیه السلام نقل می کنیم. امام صادق علیه السلام در توصیف صفات حضرت عباس علیه السلام، می فرمایند: خدا رحمت کند عموی ما عباس را، او از بصیرت و ژرف بینی بسیار نافذ و ایمان بسیار استوار برخوردار بود. به همراه اباعبدالله به جهاد پرداخت و در نهایت هم به فیض شهادت نایل آمد2.
منظور از رحمتی که امام صادق علیه السلام فرموده اند آمرزش اخروی نیست. بلکه رحمت و شفقتی است که بسان محبت های دنیایی تلخی در آن راه ندارد. برای مثال دارو برای بدن مفید است، اما تلخی هم دارد.
شفاعت شهدا
شفاعت در قیامت هم دو دسته است. دسته اول: نامه اعمال انسان را می گشایند و گناهکار بودن انسان محرز می شود. اما یکی از اولیائ الهی شفیع او میشود و خدا هم به خاطر او از گناه بنده در میگذرد.
دسته دوم: شفاعت برخواسته از رحمت است. حضرت عباس علیه السلام بدین گونه رحمت شده اند و جایگاه شهدا هم به گونه ای است که با حضرت ابوالفضل علیه السلام سنجیده می شوند. حتی نحوه شهادت شهدا با ارتباط معنویشان با ائمه، جای بررسی دارد. مثلا شهدایی که از ناحیه پهلو یا صورت، زخمی شده اند. در دنیا ارتباط و علاقه خاصی به حضرت زهرا علیها السلام داشته اند.
حضرت فاطمه معصومه عليهاالسلام نيز شفاعت ميكند. گستره سفره شفاعتش به وسعت تاريخ تشيّع و عموم شيعيان است. حضرت امام صادق عليه السلام فرمود: تَدْخُلُ بِشَفاعَتِها شيعَتِيَ الْجَنَّةَ بِاَجْمَعِهِمْ3 به شفاعت فاطمه معصومه، همه شيعيانم به بهشت ميروند» استحقاق چنين مقام و منزلتي براي حضرت معصومه عليهاالسلام روشن و آشكار است.
در بیان جایگاه ویژه ی شهدا ذکر این نکته بس که پیامبر صلوات الله علیها همیشه سفارش میفرمودند، که مسلمانان وقتی به زیارت اهل قبور خود می آیند، در ابتدا به زیارت قبر حضرت حمزه (عموی بزرگوار پیامبر) بروند.
لزوم اهمیت دادن به خانواده شهدا
همچنین نباید نسبت به خانواده شهدا بی تقاوت بود. باید تا حد ممکن به خانواده آنها احترام گذاشت. شهدایی که برای دفاع از ناموس، برای دفاع از حرم حضرت زینب و رقیه سلام الله علیها، خطرات جنگ را به جان خریدند. پس حتما به قدری نزد خدا و ائمه علیهم السلام مقام والایی داشتند که افتخار دفاع از حرم نصیبشان شده است.
منزلت حضرت معصومه علیهاالسلام
زیارت نامه حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، متفاوت از زیارت نامه های دیگر ائمه است. چون از زبان معصوم نقل شده است. زیارت ایشان از امام رضا علیه السلام نقل شده است. حضرت معصومه علیها السلام در پناه برادرش زندگی میکرد، زیرا پدرش در زندان بود، هنگامی که یگانه برادر و پناهگاهش از روی اکراه به خراسان رفت، (در سال 200 هجری قمری، امام رضا علیه السلام از مدینه به سمت مشهد حرکت کردند.) یک سال در مدینه بدون برادر زندگی کرد، ولی کاسه صبرش لبریز شده و تصمیم گرفت به خاطر دیدار برادر، سفر دور و دراز بین مدینه و خراسان را بپیماید، سرانجام همراه کاروانی از بستگانش، مدینه را به قصد خراسان ترک کرد و با یک جهان اشتیاق و امید، بلکه پس از یک سال دوری برادر و سرپرستش، به فیض زیارت او نایل شود، ولی در ساوه بیمار شد.
بعضی علت بیماری آن حضرت را چنین نوشتهاند: مردم ساوه در آن عصر از دشمنان سرسخت خاندان نبوت بودند، از این رو وقتی که موکب حضرت معصومه علیهاالسلام و همراهانش به ساوه رسید، به آن حمله کردند و جنگ سختی درگرفت، برادران و برادرزادگان حضرت معصومه علیهاالسلام در این جنگ به شهادت رسیدند، حضرت معصومه همچون عمهاش زینب علیهالسلام وقتی که بدنهای پاره پاره آنها را که 23 تن بودند دید، به شدت غمگین گشته و بر اثر آن بیمار شد و سپس روانه قم شد و در قم بیماری او ادامه یافت و پس از 16 یا 17 روز رحلت کرد.
و در روایت دیگر آمده: هارون بن موسی بن جعفر علیهالسلام همراه 23 نفر از بستگانش که یکی از آنها خواهرش حضرت معصومه علیهالسلام بود، در یک کاروانی وارد ساوه شدند، دشمنان اهل بیت علیهالسلام به هارون که در حال غذا خوردن بود، حمله کردند و او را به شهادت رساندند و افراد دیگر کاروان را مجروح و پراکنده ساختند.
نقل شده: در غذای حضرت معصومه علیهالسلام زهر ریختند و آن بانوی گرامی، مسموم گشته و بستری شد و طولی نکشید که در قم به شهادت رسید و این روایت یا زخمی شدن حضرت معصومه علیهاالسلام از نظر نویسنده صحیحتر است. مطابق نقل بعضی، مسموم کردن آن حضرت توسط زنی در ساوه انجام شد. اما هنگامی که ایشان به قم وارد شدند. به شدت مورد استقبال مردم قم واقع شدند. شدت استقبال به حدی بود که شترها به سختی از بین گلهایی که به حضرت نثار کرده بودند. عبور میکردند.
در روایت دیگری داریم. ان للّه حرماً و هو مکه ألا انَّ لرسول اللّه حرماً و هوالمدینة ألا وان لامیرالمؤمنین علیه السلام حرماً و هو الکوفه الا و انَّ قم الکوفة الضغیرة ألا ان للجنة ثمانیه ابواب ثلاثه منها الى قم تقبض فیها اموأة من ولدى اسمها فاطمه بنت موسى علیها السلام و تدخل بشفاعتها شیعتى الجنة با جمعهم .4
خداوند حرمى دارد که مکه است، پیامبر حرمى دارد و آن مدینه است و حضرت على علیه السلام حرمى دارد و آن کوفه است و قم کوفه کوچک است که از 8 درب بهشت سه درب آن به قم باز مى شود - زنى از فرزندان من در قم از دنیا مى رود که اسمش فاطمه دختر موسى علیه السلام است و به شفاعت او همه شیعیان من وارد بهشت مى شوند.
منظور از درب بهشت، دلیلهایی است که برای ورود به بهشت وجود دارد. یکی از این دلایل وجود ترویج فرهنگ شیعه، در قالب حوزه علمیه قم است. چون افرادی مثل زکزاکی را پرورش داده است، که در دل آفریقا پرچم امام حسین علیه السلام را بالا می برد. دومین دلیل وجود حرج جضرت معصومه علیهاالسلام است.
پی نوشت:
۱- سوره مبارکه آل عمران آیه ۱۶۹
2-. اعیان الشیعه، ج 7، ص 430
3- سفينةالبحار، ج 2، ص 376.