حجت الاسلام علوی تهرانی: 6 راهی که بهشت رفتن شما را تضمین میکند
وارث: مراسم شب اول دهه دوم فاطمیه با سخنرانی حجت الاسلام علوی تهرانی و مداحی حاج محمود کریمی و حاج محمد فراهانی در هیئت ثارالله مسجد الهادی علیه السلام برگزار شد.
در ادامه ی خبر متن سخنان حجت الاسلام علوی تهرانی را می خوانید:

توبه و استغفار
راه حل بخشش گناهان دو چیز است که یک بخش آن دست ماست، بخش اول توبه است، بخش دوم استغفار و طلب غفران از درگاه خداست. خدا دو اسم دارد، تواب و غفار. هر دو به گناه بر میگردد، اما اثرش با یکدیگر تفاوت دارد. "توابیت" خدا در یک مرحله است و "غفاریت" خدا در مرحله ی دیگر. ما توبه و طلب مغفرت می کنیم. به دلیل اینکه فرآیند هر گناهی، 3 مولفه است. مولفه ی اول عمل گناه، مولفه دوم اثر گناه و مولفه سوم شرم از گناه است. وقتی توبه می کنیم، عمل گناه پاک می شود. غالبا هم این کار را انجام می دهیم اما چون استغفار و طلب مغفرت نداریم، اثر گناه پا برجاست. وقتی یک میخی را به دیوار می زنید، وقتی از دیوار بکشید بیرون اثر میخ روی دیوار باقی می ماند. برای از بین بردن اثر گناه هم باید استغفار و طلب مغفرت کنید.
به همین دلیل است که بعد از اینکه توبه کردید، نماز که می خوانید کیف نمی کنید چون هنوز اثر گناه باقی است. لذا اثر گناه باعث می شود که شخص با شرمندگی از دنیا برود. اگر خدا هم گناهان را ببخشد انسان با شرمندگی گناهش چه کند؟ کلید این 3 مرحله به دست خودمان است. اما گاهی اوقات خدا، گناهان را می بخشد بدون اینکه توبه کند. در چند شکل اتفاق می افتد که در قرآن و روایت آمده است.
محو و اثبات
یکی از این راههایی که بدون توبه گناه بخشیده می شود، محو و اثبات است. یَمْحُو اللهُ مَّا یَشَاءُ وَیُثْبِتُ وَعِنْدَهُ أمُّ الکِتَابِ 1 خدا هر چه را بخواهد محو يا اثبات می کند و ام الکتاب نزد اوست.
رسول خدا صلوات الله علیه از قول خداوند متعال می فرماید: عبدی!إنّک إذا استحییت منّی أنسیت الناس عیوبک و بقاع الأرض ذنوبک و محوت من الکتاب زلالتک و لا أناقشک الحساب یوم القیامة.2 ای بنده من! زمانی که تو از من حیاء می کنی(بابت گناهانت و قصد اصلاح داری) عیبهای تو را از یاد مردم می برم، و می شویم زمین را از گناهانت، و از پرونده ات اشتباهاتت را پاک می کنم، و روز قیامت از تو حساب رسی نمی نمایم.
تکفیر
یکی دیگر از راههای که فرد موفق به توبه می شود و خدا گناه را پاک میکند، تکفیر به معنای پاک کردن است. اِنْ تَجْتَنِبُوا كَبائِرَ ما تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ 3اگر از گناهان بزرگی که شما را از آن نهی کرده اند اجتناب کنيد ، از ديگر گناهانتان در می گذريم
گناه کبیره ای که خدا مد نظرش است، در این آیه چیست؟ گناه کبیره نزد خداوند با آنچه مردم در علم اخلاق آنرا کبیره می دانند فرق دارد. آنچه را که خداوند گناه کبیره می داند در سوره نساء آمده است: وَمَن يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرَيٰٓ إِثْمًا عَظِيمًا4 و هر که به خدا شرک ورزد حقّا که گناهی بزرگ را افترا بسته است.
آن گناه بزرگ شرک است. یعنی اگر گرفتار شرک نباشید، بقیه ی گناهانت را خدا پاک می کند. إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَکَ بِهِ وَ يَغْفِرُ ما دُونَ ذلِکَ لِمَنْ يَشاءُ5 بی تردید خداوند این گناه را که برای او شریک قرار داده شود نمی آمرزد و غیر آن یا گناهان فروتر از آن را برای هر کس که بخواهد بدون توبه می آمرزد.
یعنی غیر از گناه شرک، از هرکه بخواهد همه ی گناهان را می بخشد. این مساله توبه نیست، چون مشرک اگر توبه کند خدا گناه شرکش را می بخشد. مشرک نباش طبق قاعده ی "تکفیر" خدا همه ی گناهانت را می بخشد.
خدا در روز قیامت با انسان چه کار می کند؟ مثلا می پرسند آیا گراهام بل یا ادیسون می روند به جهنم؟ ادیسون که با اختراعش باعث برپاشدن جلسه ی روضه شده است. آن وقت من که شیعه هستم می روم به بهشت؟ در پاسخ باید گفت آن بهشتی که بهشت خاصه است برای شیعه است، و حرفی در آن نیست. ثانیا چه کسی گفته که تو شیعه هستی؟ اینکه اسم خودمان را شیعه می گذاریم، سرخوشی است. شیعه ی امیرالمومنین علیه السلام خصوصیاتی دارد.
امام رضا علیه السلام و مدعیان تشیع
عدهاي نزد امام رضا علیه السلام آمدند و گفتند ما شيعه علي علیه السلام هستيم و ميخواهيم خدمت امام رضا علیه السلام برسيم. حضرت فرمود: من کار دارم آنها را رد کن. آن عده فردا باز آمدند و همان حرف را تکرار کردند: ما جمعي از شيعيان علي علیه السلام هستيم و آمدهايم آقا را زيارت کنيم. حضرت دوباره فرمود: برشان گردان. در عیون اخبار الرضا آمده که براي مدت دو ماه هر روز آنها ميآمدند و درخواستشان را عرضه ميکردند و حضرت ميفرمود: من کار دارم، بگو بروند. ببینید امام رئوف این کار را کردند. دفعه ی آخر گفتند ما محبین شما هستیم. این بار حضرت در را باز کردند. خیلی هم استقبال از ایشان کردند. یکی از آنها پرسید آقا ما همانها هستیم که در را به رویمان باز نمی کردید. حضرت فرمود آن موقع شما دروغ گو بودید. ادعایی می کردید که در آن ادعا دروغگو بودید. من هرچه در شما گشتم نشانی از شیعه بودن در شما ندیدم. وقتی گفتید از محبین هستید، دیدم راست می گویید. ما با دروغگویان کاری نداریم.6
جرج جرداق7 در کتابش تعابیری درباره ی حضرت علی علیه السلام آورده که مسلمانان نیاورده اند. او هم مرید حضرت است با وجودی که مسلمان نیست. قُتِلَ عَلِیٌّ فِی مِحْرَابِ عِبَادَتِهِ لِشِدَّةَ عَدْلِهِ؛ علی در محراب عبادت خویش قربانی عدالتش گردید.
محب باید مسلمان باشد. محب امیرالمومنین علیه السلام، 10 خصوصیت دارد. شیعه ی امیرالمومنین علیه السلام هم باید مسلمان باشد و 13 خصوصیت دارد. بله بهشت جایگاه شیعیان است. اما باید خصوصیات شیعه را داشته باشیم.
ادیسون و پاستور یا غیره، اگر مشرک از دنیا نرفته باشند خدا بقیه گناهانشان را می بخشد. از باب قاعده ی تکفیر، اگر مشرک نبوده باشند، امید به رحمت خداوند است.
یکی دیگر از راههای بخشش گناه تمحیص و تبدیل است.
تبدیل
یک جاهایی هست که انسان توفیق توبه پیدا نمی کند، اما در صحنه ی محشر گناهانش را پاک کرده اند و تبدیل به حسنه شده است. با توبه فقط گناه از بین می رود، ولی چیزی به حسنات اضافه نخواهد شد. در تبدیل این خصوصیت هست. در قرآن آمده: فَأُوْلئِکَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئاتِهِمْ حَسَناتٍ وَ کانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحيما8 خداوند گناهان آنان را به حسنات مبدّل می کند و خداوند همواره آمرزنده و مهربان بوده است!
چرا تبدیل اتفاق می افتد؟ چون خدا رحیم و ارحم الراحمین است. چه کسانی شامل قاعده تبدیل می شوند؟ یک روایت عجیبی داریم: ومَن أحبّ أن يلقى الله عزّ وجلّ وقد رُفعت درجاته ، وبُدّلت سيئاته حسنات ، فليتوال محمد بن علي الجواد 9. هر کس دوست دارد خدا را ملاقات کند در حالی که درجه ی بهشتی اش بالاست و اینکه خداوند سیئاتش را تبدیل به حسنات کرده باشد، امام جواد علیه السلام را دوست داشته باشد.
هر کس امام جواد علیه السلام را دوست داشته باشد، سیئاتش تبدیل به حسنات می شود. هنگامی که ایشان به دنیا آمد، امام رضا علیه السلام فرمود: اعظم مولودا برکتا! چه برکتی دارد این مولود. یک برکت به خود حضرت رضا علیه السلام برگشت. یک برکت هم به شیعیان و آن هم تبدیل سیئات به حسنات است.
راههای تبدیل سیئات به حسنات
یکی دیگر از جاهایی که باعث تبدیل سیئات به حسنات می شود در روایات آمده، امام صادق عليه السلام فرمود: «أوحَي اللهُ عزّوجلّ إلي داوودَ النَبيَّ: يا داودُ! إنَّ عَبدي المؤمنَ إذا أذنَبَ ذَنباً ثمَّ رَجَعَ و تابَ مِن ذلكَ الذّنبِ و استَحيا مِنّي عندَ ذِكرِهِ غَفَرتُ لهُ، و أنسَيتُهُ الحَفَظَةَ، و أبدلتُهُ الحسَنَةَ، و لا اُبالي و أنا أرحمُ الراحمين10
خداوند متعال به داوود پيامبر وحي فرستاد: اي داوود! اگر بنده مؤمن من مرتكب گناه شود، سپس توبه و بازگشت نمايد و از آن گناه منصرف شود، و هنگام يادآوري آن گناه،از من حيا و شرمساري داشته باشد، او را مي آمرزم، فرشتگان مراقب را از ثبت گناه او به فراموشي وا مي دارم و گناه او را به ثواب تبديل مي گردانم! و من از گناه او چشم پوشي مي كنم، زيرا ارحم الرّاحمين هستم.
خدا از موجود با حیا خیلی خوشش می آید. یکی از اتفاقاتی که در جامعه ی ما باعث سقوط ارزشهای اخلاقی شده است، این بحث بی حیای است. بحث گناه نیست، گناه قبلا هم بوده و تا هزار سال بعد هم هست، تا اینکه حضرت ظهور کنند. اما بی حیایی نسبت به گناه جامعه ی ما را دچار تزلزل کرده است. مردم به گناهانشان افتخار میکنند. این بی حیایی در جامعه ی ما زیاد شده است.
امام صادق علیه السلام فرمود: أَرْبَعٌ مَنْ کُنَّ فِیهِ وَ کَانَ مِنْ قَرْنِهِ إِلَی قَدَمِهِ ذُنُوباً بَدَّلَهَا اللَّهُ حَسَنَاتٍ الصِّدْقُ وَ الْحَیَاءُ وَ حُسْنُ الْخُلُقِ وَ الشُّکْرُ 11: هرکس چهار خصلت داشته باشد و از سر تا پا غرق گناهان باشد، خدا آنها را به حسنات تبدیل کند: راستگوئی و حیا و خوش خلقی و سپاسگزاری.
تضمین بهشت با این 6 کار
وقتی پیامبر ما می خواهد برای کسی ارزش گذاری کند، نگاه به اشک چشمش در نماز شب نمی کند. نگاه نکنید چه نمازی با چه طولانیتی در سجده و رکوع می خواند. ارزش گذاشتن پیامبر صلوات الله علیه به میزان راست گفتن اشخاص بود. پیامبر فرمود 6 تا کار انجام دهید، من بهشت را برای شما تضمین می کنم. یعنی قطع به بهشت می روید. اِضمَنوالى سِتّا مِن اَنفُسِكُم اَضمَن لَكُمُ الجَنَّةَ اُصدُقُوا اِذا حَدَّثتُم وَأوفُوا اِذا وَعَدتُم وَاَدُّوا اِذا ئتُمِنتُم وَاحفَظوا فُروجَكُم وَغُضّوا اَبصارَكُم وَكُفّوا اَيديَكُم؛12 شش چيز را براى من ضمانت كنيد تا من بهشت را براى شما ضمانت كنم، راستى در گفتار، وفاى به عهد، بر گرداندن امانت، پاكدامنى، چشم بستن از گناه و نگه داشتن دست (از غير حلال)
پیامبر میفرماید این 6 کار را انجام دهید بهشت رفتن تان را من ضمانت می کنم. پس نماز و روزه چه شد؟ آن که باید در جامعه انجام شود، را انجام نمیدهند. چرا تا به حال برای دروغ نگفتن سمینار نگذاشته اند. پیامبر صلوات الله علیه می فرماید جلوی دروغ را بگیرید. بنده نمی گویم نماز نخوانید، هیچ کس نمی تواند این را بگوید اما پیامبر صلوات الله علیه فرمود زندگیتان را بر آب بنا نکنید، بلکه اول زیر ساخت ها را درست کنید. این 6 مورد زیر ساخت هاست. روی این زیرساختها، نمازتان را بخوانید. اگر اینگونه شد، نماز معراج مومن می شود. روزه می شود برای من و خود خدا جزای روزه است.
زیرساخت را باید درست کنیم. یکی از مهمترین سازه های این زیر ساخت، دروغ نگفتن است. اگر دروغ نگفتید نزد پیامبر ارزش پیدا می کنید و 1/6 بهشتتان تضمین می شود، اگر فرق سر تا نوک پا غرق گناه بودید، خدا پاک میکند وجایش حسنه می نویسد. اگر امام زمانتان را زنده و ناظر میدانید، که می دانید با او قرار بگذارید که دروغ را ترک کنید.اگر این کارها را انجام دادید، نماز خواندنتان متفاوت می شود و دربهای رحمت خدا به رویتان باز می شود.
پی نوشت:
1- سوره رعد آیه 39
2- کلمة الله 48
3- سوره نساء آیه 31
4- سوره نسا آیه 48
5- همان
6- عیون اخبار الرضا
7- دانشمند مسیحی
8- سوره فرقان آیه 70
9- صفوة الأخبار ص 108
10- ثواب الاعمال، ص 158 ـ بحارالانوار، ج 6، ص 28.
11- اصول کافی ج: 3 ص: 166 روایة:7.
12- نهج الفصاحه، ح 321