حجت الاسلام علی پناه: اهمیت احترام به والدین
وارث: عزاداری دهۀ دوم فاطمیه با سخنرانی حجت الاسلام علی پناه و مداحی حاج حسین یعقوبیان و حاج ناصرآئینی در هیئت ارباب حسین علیه السلام برگزار شد
در ادامۀ خبر متن سخنان حجت الاسلام علی پناه را می خوانید:
فاطمیون یکی از سه گروهی هستند در روز قیامت که مورد خطاب خاص پروردگار قرار می گیرند و خداوند به صورت خصوصی این گروه را مورد خطاب خودشان قرار می دهند و فریاد بر می آورند "این الفاطمیون" فاطمیون در روز قیامت محترم شمرده می شوند. امام صادق علیه السلام می فرمایند: وقتی مرم به جایگاه فاطمیون نگاه می کنند آه می کشند و می گویند ای کاش ما هم از فاطمیون بودیم.
مگر فاطمیون چه کرده اند که خداوند آنهارا مورد خطاب قرار می دهد و تحت القاء حضرت فاطمه سلام الله علیها محشور می شوند؟ فاطمیون کسانی هستند که در زندگی هم مسیر شده اند با فاطمه زهرا سلام الله علیها و پا در میدان عمل گذاشتند.
امام زمان عجل االه تعالی فرجه الشریف می فرمایند: مردم من هم به مادرم اقتدا می کنم. مادرم فاطمه برای همه اسوۀ حسنه است، ایشان جامعه ترین و کامل ترین الگوی رفتاری را دارد.
امام زمان عجل اله تعالی فرجه الشریف غیر مستقیم به همه ما اشاره می کنند که وارد این راه بشویم.
شرط قدم اول برای پا گذاشتن در مسیر زندگی فاطمه زهرا سلام الله علیها شناسایی سیره زیبا و صفات ایشان است. یکی از ویژه گی های مهم حضرت زهرا سلام الله علیها ادب و احترام نسبت به پدرشان بود و همچنین پیامبر صلی الله علیه وآله نیز احترامی ویژه ای نسبت به دخترشان قائل بودند و زمانی که حضرت زهرا سلام الله علیها وارد خانه می شدند پیامبر صلی الله علیه تمام قامت بلند می شدند و به سمت حضرت می رفتند و دست ایشان را می بوسیدند.
روزی فردی نزد پیامبر صلی الله علیه و اله شکایت کردند که شما با این منزلت چرا این کار را می کنید؟ حضرت در جواب فرمودند: خداوند من را به انجام این کار امر کرده است. اما این امر موجب نشد که فاطمه زهرا سر سوزنی احترام و ارادت شان نسبت به پدرشان کاسته شود.
زمانی که آیه تطهیر نازل شد : إِنَّمَا يُرِيدُ اللهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهيراً یعنی خداوند فقط مىخواهد پليدى و گناه را از شما اهل بيت دور كند و كاملا شما را پاك سازد.
بعد از نزول این آیه شیعه و سنی نوشتند که بین 2 تا 6 ماه پیامبر صلی الله علیه و اله هر روز میرفتند درب خانه حضرت زهرا سلام الله علیها و می ایستاد و با صدای بلند می فرمود: السلام علیک یا اهل البیت! که مردم متوجه بشوند که اهل بیتی که در آیه آمده بود اهل بیت این خانه هستند و این اهل بیت را با دیگران هم تراز ندانید. هربار پیامبر صلی الله علیه و اله پشت درب خانه حضرت زهرا سلام الله علیها با صدای بلند سلام میدادند، حضرت زهرا هم از پشت درب می فرمودند: و علیک سلام یا ابتا
انقدر پیامبر صلی الله علیه واله را مورد آزار و اذیت قرارا دادند که آیه ای نازل شد که ای مردم مردم همان گونه که یکدیگر را صدا میکنید پیامبر را صدا نزنید. پیامبر آقای شما و رهبر شماست.
بعد از نزول آیه هر وقت پیامبر صلی الله علیه و اله طبق سنت خودشان می رفتند درب خانه حضرت زهرا سلام الله علیها و می فرمودند السلام علیک یا اهل البیت، دیگر حضرت زهرا سلام الله علیها نمی گفتند السلام علیک یا ابتا، می فرمودند السلام علیک یا رسول الله! پیامبر صلوات الله علیه به ایشان گفتند که این آیه برای شما نازل نشده است، شما وقتی من را پدر خطاب می کنید دل من شاد می شود.
احترام به والدین
یکی از درس های مکتب حضرت زهرا سلام الله علیها احترام به والدین است. شما نگاهی به قرآن بکنید. قرآن وقتی می خواهد مارا دعوت بکند به احترام به والدین از ادبیات خاصی استفاده می کند و به جرأت میگویم این ادبیات در قرآن بی نظیر است. جالب است بدانید که خداوند ما را اول دعوت به توحید می کند که مهمترین اصل عتقادی است. همه انبیا با تمام مشکلات رو به رو شدند تا نهایتا مردم موحد بشوند. قرآن ما را اول دعوت به یکتا پرستی و توحید می کند بعد دعوت به احسان به والدین میکند ببینید چقدر احترام به والدین اهمیت دارد که در فرهنگ قرآنی ما کنار توحید قرار گرفته است.
مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر شریفه المیزان وقتی به این آیه میرسند می فرمایند: از ادبیات خاصی که خداوند در این آیه به کار برده است دو نکته مهم فهمیده می شود که خدا اول ما را دعوت می کند به حق خودش بعد دعوت می کند به رعایت حق والدین تا به صورت غیر مستقیم ما را متوجه کند که بزرگترین حق بعد از حق الله که بر ما واجب است حق پدر و مادر ما است که اصلا قابل ادا نیست. شما اگر کل عمرتان کمر به خدمت به والدین تان ببندید نمی توانید حق شان را اداء کنید. اگر شما کاری برای والدین تان اجام دادید لطف نکردید، وظیفه خودتان را انجام داده اید و این وظیفه هیچوقت کامل قابل انجام دادن نیست.
بعضی از جوان ها در جلاسات میگویند شما مکرر ما را دعوت می کنید به رعایت حق والدین صحبتی هم با پدر و مادران ما هم داشته باشید و بگویید که ما هم حق داریم. درست است، در روایت داریم که فرزندان بر گردن والدین خود حق دارند، یک اسم نیک به فرزندان شان بدهند، دوم تعلیم و تربیت درست داشته باشند، سوم آموزش قرآن بگیرند. اگر چنانچه والدین در رعایت این حقوق کوتاهی کردند در قیامت گرفتار می شوند.
روزی فردی نزد امام صادق علیه السلام آمد و گفت مادرم آنقدر پیر و علیل شده که حتی قضاء حاجتش را به کمک من انجام می دهد و تمام کارهای مادرم را من انجام میدهم و خدمتش میکنم. 19 بار مادرم را روی پشتم گذاشتم و پای پیاده به حج بردم. شما که حجت خداوند هستید به من بگویید آیا موفق شدم حق این پیر زن را اداء بکنم؟ آیا موفق شدم که وظیفه ام را در قبال این مادر انجام دهم؟
حضرت جواب داد که اگر یک بار دیگر هم این پیر زن را با پای پیاده به حج ببرید که مجموعا بشود بیست بار و اگر تا آخر عمر کمر به خدمت ببندی تازه موفق شدی حق یک نوبت شیر دادن را اداء کنی. ببینید که پدر و مادر چه حق بزرگی بر گردن ما دارند که نمی توانیم به هیچ عنوان این حق را اداء بکنیم.