حجت الاسلام حق پناه: مداح نباید صدایش را در غیر از مدح اهل بیت(ع) خرج کند+گزارش تصویری
وارث : اولین سالگرد درگذشت حاج علی آهی با سخنرانی حجت الاسلام حق پناه و مداحی حاج احمد صالح خوانساری، حاج جواد حیدری، حاج کاظم غفار نژاد، حاج حمید بهاری و با حضور حاج غلامرضا سازگار، حاج منصور ارضی، حاج اکبر بازوبند، حاج حیدر توکل، حاج محمد فراهانی، حاج مهدی عزیزیان و دیگر ذاکرین اهل بیت علیهم السلام در مسجد حضرت امیرالمومنین علیه السلام برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنان حجت الاسلام حق پناه را می خوانید:

اولین سالگرد انسانی معتقد به اهل بیت، مومن به خاندان پیامبر صلوات الله علیه، متقی، عالم، آگاه، سخنران و نویسنده و شخصیتی که تمام عمرش را برای تربیت نوکران امام حسین علیه السلام و توجه دادن آنها به اشعار آیینی سوق داد مرحوم مغفور استاد علی آهی رحمة الله علیه است. سخن گفتن در مجلس شما شرایط خاصی را می طلبد چون دعوت شده ام تا برای جامعه ی مداح، به خصوص مداحین روز یکشنبه و به طور عموم برای همه ی مداحان صحبت بگویم. صحبت کردن در جامعه ی مداحین اقتضا می کند تخصصی صحبت شود.
در قرآن داریم ما به عیسی ابن مریم، نشانه ها و بیناتی دادیم و علاوه بر اینها عیسی مسیح را به روح القدس تایید کردیم. "روح القدس" لقب جبرئیل فرشته ی مقرب خداست. در قرآن 4 بار از این واژه استفاده شده است. دو بار درباره ی حضرت عیسی علیه السلام است. می فرماید: روح القدس باعث شد حضرت عیسی در گهواره و میانسالی سخن بگوید. مفسرین دوجور تحلیل درباره روح القدس دارند. یک اینکه روح القدس فرشته ای از فرشتگان بزرگ و مقرب است. خداوند 4 فرشته ی مقرب دارد: جبرئیل، میکائیل، اسرافیل، عزرائیل. نظر دوم این است که روح القدس موجودیت خارجی ندارد، بلکه نیرویی در وجود انسان پدید می آید که با آن ماه را دونیم میکند، یا بیمار را شفا می دهد. در واقع می گویند روح القدس درون انسان وجود دارد اما با توجه به آیات قرآن میبینیم که موجودیت جداگانه و مستقل دارد، که نامش جبرئیل است. جبرئیل القابی دارد از جمله شدیدالقوا، امین وحی و...
با این فرض که جبرئیل دارای القابی بسیاری است که هر کدام معنایی دارد. اگر قبول کنیم که روح القدس نیرویی درون پیامبر باشد پس در شب بعثت چه کسی بوده که بر پیامبر صلوات الله علیه نازل شده است؟ چه کسی قرآن را بر ایشان نازل کرد؟ این تعلیل می رساند که روح القدس باید شخصیتی مستقل باشد.
این فرشته بر انبیای خاص به تعداد دفعات نازل شده است. در روایات آمده است که جبرئیل 50 بار بر ابراهیم خلیل علیه السلام نازل شده است، 400 بار بر موسی ابن عمران علیه السلام ، 10 بار بر حضرت عیسی علیه السلام ، ولی 24 هزار بار بر پیغمبر صلی الله علیه نازل شده است.
شکل و شمایل روح القدس
شیعه و سنی اعتقاد دارند، دوبار به صورت واقعی روح القدس بر ایشان نازل شد. در بقیه موارد به صورت جوانی بوده است. پیامبر صلی الله یک برادر ناتنی به نام "دحیه کلبی" داشته که زیبا و خوش تیپ بوده. حضرت جبرئیل به صورت دحیه کلبی بر ایشان نازل می شده است. 2 بار به صورت اصلی آمده. یکبار در شب بعثت، پیامبر صلوات الله علیه در غار حرا نشسته بود که میبیند دشت پر از بال میشود از غار که خارج می شوند کل جهان را بال فرا میگیرد، ایشان از وحشت غش می کنند. بار دیگر هم پیامبر به جبرئیل فرمود می خواهم تو را به صورت واقعی ببینم. ایشان به شهر نگریستند و بعد کم کم سیاهی شهر و جهان را فرا می گیرد. در جبرئیل 600 بال وجود دارد، در هر بالی 600 پر، و در هر پری 600 در و یاقوت وجود دارد.
جبرئیل یا روح القدس یک شخصیتی آسمانی و ملکوتی و رابط بین خدا و پیغمبر است. قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّکَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذينَ آمَنُوا وَ هُديً وَ بُشْري لِلْمُسْلِمينَ1بگو: این(قرآن) را روح القدس (جبرئیل ) روح پاکیزه از آلایش خطا و گناه ) از جانب پروردگارت به حق ( و برای هدفی والا و عقلانی ) به تدریج فرو آورده. از این آیه معلوم می شود که روح القدس مامور نزول قرآن بر قلب پیامبر صلی الله علیه بوده است.
ماموریت های روح القدس
ماموریت هایی که روح القدس دارد، یک خاموش کردن آتش بر ابراهیم علیه السلام، پیروز کردن موسی بر اسرائیل، غرق کردن فرعونیان در رود نیل، زره ساختن برای داوود، یاد دادن تعبیر خواب به دانیال، مژده دادن زکریا به یحیی و مریم به عیسی و پیغمبر اکرم به قرآن. ماموریت های عمده و کلی جبرئیل اینها بوده است.
جبرئیل طبق روایات فقط بر سه گروه نازل می شود. یک همانطور که عرض کردیم بر پیامبر نازل می شود. دوم بر معصومین و ائمه علیهم السلام. بر حضرت زهرا سلام الله علیها هم وارد می شود.
روزی از امام صادق علیه السلام پرسیدند: تا حال شده است از شما مسألهای بپرسند و شما پاسخش را ندانید؟ امام صادق علیه السلام فرمود: بله شده ولی روح القدس پاسخش را به ما القا میکند.2
از امام باقر علیه السلام پرسیدند: سَأَلْتُهُ عَنْ عِلْمِ اَلْعَالِمِ فَقَالَ لِي يَا جَابِرُ إِنَّ فِي اَلْأَنْبِيَاءِ وَ اَلْأَوْصِيَاءِ خَمْسَةَ أَرْوَاحٍ رُوحَ اَلْقُدُسِ وَ رُوحَ اَلْإِيمَانِ وَ رُوحَ اَلْحَيَاةِ وَ رُوحَ اَلْقُوَّةِ وَ رُوحَ اَلشَّهْوَةِ فَبِرُوحِ اَلْقُدُسِ يَا جَابِرُ عَرَفُوا مَا تَحْتَ اَلْعَرْشِ إِلَى مَا تَحْتَ اَلثَّرَى ثُمَّ قَالَ يَا جَابِرُ إِنَّ هَذِهِ اَلْأَرْبَعَةَ أَرْوَاحٌ يُصِيبُهَا اَلْحَدَثَانُ إِلاَّ رُوحَ اَلْقُدُسِ فَإِنَّهَا لاَ تَلْهُو وَ لاَ تَلْعَبُ3
جابر گويد: از امام باقر علیه السلام پرسيدم از مبدأ علم (يعنى پيغمبر و امام)، به من فرمود: اى جابر، در انبياء و اوصياء پنج روح است: روح القدس، روح ايمان، روح حيات، روح قوت، روح شهوت. اى جابر، به وسيله روح القدس است كه از زير عرش تا درون فرش را ميدانند، سپس فرمود: اى جابر، به اين چهار روح اخير آفت ميرسد ولى روح القدس سرگرمى و بازى ندارد.
و نیز از امام صادق معنای این آیه را پرسیدند: و کذلک اوحینا الیک روحا من امرنا4 (و اینچنین ما روحی از امر خود را به تو وحی کردیم)
امام فرمود: روح آفریده ای است که به خدا قسم از جبرئیل و میکائیل بزرگتر است. او همراه رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم بوده و به او از عوالم مختلف خبر میداده و او را تایید و تصدیق میکرده است. و اکنون همان روح با ائمه اطهار علیهم السلام است و به آنها خبر میدهد و آنها را تایید و تصدیق میکند.
جبرئیل که فقط به انبیا نازل شده است، به حضرت زهرا سلام الله علیها هم نازل میشده است. امام خمینی درباره این مساله می فرماید: مسأله آمدن جبرئيل براي كسي يك مسأله ساده نيست. خيال نشود كه جبرئيل براي هركسي ميآيد و امكان دارد بيايد. اين يك تناسب لازم است بين روح آن كسي كه جبرئيل ميخواهد بيايد و مقام جبرئيل كه روح اعظم است. چه ما قايل بشويم به اين كه قضيّه تنزيل، تنزّل جبرئيل، به واسطه روح اعظم خود اين وليّ است يا پيغمبر است، او تنزيل ميدهد او را و وارد ميكند تا مرتبه پايين يا بگوييم كه خير.
نزول جبرئیل بر شعرا و مداحان اهل بیت
هر کسی لیاقت نازل شدن جبرئیل را ندارد. سومین گروهی که جبرئیل بر آنها نازل می شود، شعرا و مداحین اهل بیت علیهم السلام هستند. ببنیند ارزش شما را تا کجا بالا برده اند. ببینید جایگاه و عظمتتان کجاست.
جبرئیل به غیر از انبیا و معصومین، به شعرای اهل بیت علیهم السلام هم نازل می شود و برای آنها حرف و سخن می آورد. وقتی ماجرای غدیر خم به وجود آمد، حسان ابن ثابت اولین مداح بود و بعد از آن اشعاری در مدح غدیر خواندند. پيغمبر اكرم صلی الله علیه به حسان بن ثابت كه شاعر دستگاه حضرت بود، فرمود: "لا تزال مؤيدا بروح القدس ما ذببت عنا اهل البيت5" از طرف روح القدس تأييد مي شوي مادامي كه اين راهي را كه داري، بروي و از اين راه منحرف نشوي، روح القدس دائما با تو و همراه توست.
ای مداحان جبرئیل همواره با شماست. همان جبرئیلی که دائما با پیامبر صلوات الله علیه بود. یک مداح نباید سخن و اشعار و صدایش را جای دیگر خرج کند. "ما ذببت" معنای خاصی دارد، یعنی تا وقتی که در مدح ما سخن می گویید.
امام صادق علیه السلام به کمیل که شاعر اهل بیت است فرمود: کمیل هرچه پیامبر درباره حسان ابن ثابت گفته که با روح القدس ارتباط دارد، ما نیز درباره ی تو می گوییم.
امام رضا علیه السلام به دعبل خزاعی، هنگامی که اشعارش را خواند فرمود: فرمود: ای دعبل! روح القدس به زبان تو سخن گفته است.6 درباره شخصیت های دیگر این سخن مطرح نیست، فقط درباره شعرای اهل بیت مطرح است.
امام صادق علیه السلام می فرماید: هیچ کس نیست بیتی درباره ی ما بگوید و روح القدس او را یاری نکند7. این شعر از استاد سازگار را ملاحظه بفرمایید، شعر بالاتر از کلام آقای سازگار است.
مداح يعنى روضه خوان آل عصمت مداح يعنى اين چنين تقدير و قسمت
مداح يعنى آبروى آل طاها مداح يعنى بلبل گلهاى زهرا
مداح يعنى پيرو قرآن ناطق مداح يعنى رهرو آيين صادق
مداح يعنى بى تكبر، بى ريايى مداح يعنى بندۀ قرب الهى
مداح يعنى لب به غيبت وانكردن مداح يعنى با كسى بد تا نكردن
مداح يعنى پيرو خط ولايت مداح يعنى سعى و كوشش در سعادت
مداح یعنی عیب کار خویش دیدن یعنی خدا را در کنار خویش دیدن
مداح یعنی عارف و وارسته بودن تنها به اولاد علی دلبسته بودن
مداح يعنى همچو ميثم سرافرازى مداح از تملّق، بى نيازى

پی نوشت:
1- سوره نحل آیه 102
2- بحارالنوار جلد 25 صفحه 56
3- همان
4- سوره شوری، آیه 52
5- الغدير، ج 2 / ص 34 [در عبارت الغدير بعد از «روح القدس» جملهي «ما نصرتنا بلسانک» را دارد.
6- محدث نوری، مستدرک الوسائل، قم، مؤسسة آل البیت، 1408ق، ج10، ص 394
7- ري شهري، گزيده ميزان الحكمه ، چاپ اول، تهران، دارالحديث 1381، ص 407