آیت الله قرهی: هنر باید در طهارت و اخلاق باشد

کد خبر: 51638
مراسم چهلمین روز درگذشت مرحوم حاج فرج الله سلحشور با سخنرانی آیت الله قرهی، شعر خوانی مصطفی صابر خراسانی و مداحی حاج محمد رضا طاهری، کربلایی نریمان پناهی، حاج امین مقدم و با حضور دکتر علی اکبر صالحی، سردار جعفری، دکتر هاشمی، حجت الاسلام شهاب مرادی و حجت الاسلام موسوی مطلق در امامزادگان سید جعفر و حمیده خاتون باغ فیض تهران برگزار شد.
وارث:  مراسم چهلمین روز درگذشت مرحوم حاج فرج الله سلحشور  با  سخنرانی  آیت الله قرهی، شعر خوانی  مصطفی صابر خراسانی و مداحی حاج محمد رضا طاهری، کربلایی نریمان پناهی، حاج امین مقدم و با حضور دکتر علی اکبر صالحی، سردار جعفری، دکتر هاشمی، حجت الاسلام شهاب مرادی و حجت الاسلام موسوی مطلق در امامزادگان سید جعفر و حمیده خاتون باغ فیض تهران برگزار شد.

در ادامه خبر متن سخنان آیت الله قرهی را می خوانید:


آیت الله قرهی: هنر باید در طهارت و اخلاق باشد



عمر با کیفیت


 ملاصدرا در باب کیفیت عمر می فرماید: بقای هر شیئی به این است که وجودش همیشگی است نه اینکه کثرتی داشته باشد و نه به این عنوان که بخواهد طولانی باشد. در روایات شریفه آن را کیفیت عمل و عمر می دانند. بعضی عمرها به صورت ظاهر کم است، اما کیفیت زیادی دارد. این مرد عزیز، عظیم الشان و الهی، مرحوم سلحشور که انصافا السابقون السابقون بود. عمر ایشان توام با کیفیت بود. به راستی عمرشان بقای شی بود، نمونه اش فیلم یوسف صدیق بود که هر چه انسان فیلم یوسف صدیق را میبیند، کهنه نمی شود.


 ایشان به فرمایش بزرگان باور داشت، بر اساس اینکه متخلق و با اخلاق بود. ایشان معتقد و عامل بود. ادب ایشان را من دیده بودم. برادر ایشان هم اینگونه است. هرگاه یک منبری در مجلس ایشان هست، اولین نفر هستند که پای منبر ایشان بنشیند. در مقابل آنهایی که ولایی و عابد وعارف بالله هستند، خم میشد و دست ایشان را میبوسید. 

امام رحمة الله علیه می فرمود من با سینما مخالف نیستم بلکه با فحشا مخالفم. ایشان در تلاش بود تا بتواند فرمایش امام را عملیاتی کنند و توانست. امام خامنه ای مدظله عالی می فرماید هر چیزی در قالب هنر ماندگار است، اعتقاد راسخ داشت فرمایش ایشان باید محقق شود. معتقد بود فرمایش ایشان باید عملیاتی شود. معتقد بود فرمایش امامین بزرگوار، نباید بر زمین بماند. ایشان در قالب هنر پیشرفت داشت. کارهای او بازگشت به عقب نبود، روز به روز رو به پیشرفت بود. می دانست در عالم هنر باید جلو برود. فقط هم بواسطه مطیع بودن به ولایت است. ایشان معتقد بود کارها باید جلو برود و هنر باید در طهارت و اخلاق باشد.
خود ایشان این نکته را بیان می فرمود. کسی که نقش حضرت یوسف علیه السلام را دارد باید کسی باشد که تا به حال بازی نکرده باشد و باید طهارتی داشته باشد که جلوه پیامبری را بدهد. نقش اخلاق و هنر حقیقی را می دانست. چون می دانست در هنر زشتی و پلشتی نباشد. قداست هنر هم باید در لفظ هنر باشد.

هنر در حقیقت "عنصر حقیقی خلقت شی ء " است. اول هنرمند عالم پروردگار عالم است. چون هنر عنصر حقیقی شیئ است. پروردگار عالم در خلق انسان و سایر موجودات هنرنمایی کرده است. ذوالجلال و الکرام خودش هنرمند است. هنرمندان تمسک به وجود باری تعالی دارند. لذا برای اینکه لفظ هنر خراب نشود، اصرار داشت بر طهارت. دلیل جاودانگی فیلم "یوسف پیامبر" هم همین است. ایشان باور داشت هنر باید در همان لفظ هنر بماند، و به جایگاه اصلی اش باز گردد.

 شهید آوینی و مرحوم سلحشور، هنر حقیقی را زنده کردند
 ایشان هنر را زنده کرد. شهید آوینی اعلی الله مقامه الشریف هم همینطور، هنر را زنده کرد. هنر اسلامی و انسانی را زنده کردند. هنر اسلامی که انسانی هست و هر چه غیر این باشد ضد انسانیت است. هنر حیات دارد و زنده است. توانستند نشان دهند که امام خمینی با سینما مخالف نیستند با فحشا در سینما مخالف است. ایشان توانست این را نشان دهد، چه در نقش بازیگری، چه نویسندگی و چه کارگردانی اش. کسی که الهی باشد اینچنین است. پروردگار عالم این شخص را در توفیقات روزافزون قرار میدهد عمل او به اذن خدا زیاد می شود. چون می دانست هنری که آنها درست کرده اند، بی هنری است و اصل هنر خراب شده است. اعتقاد داشت که مبادی دینی و آیات الهی باید به تصویر کشیده شود. شاید کسی این باور را نداشت که می تواند قصص انبیا را به تصویر کشد و جاودانه در اذهان باقی بماند. آنچنان که تصویر در ذهن جاودانه می ماند شاید در خواندن باقی نماند. به همین دلیل اولیاء و بزرگان می فرمایند حضور در مجالس و منابر چیز دیگری است. شاید به دلیل ثبات تصویر به همراه صدا در ذهن باشد. 

اساس انحراف از یهود است
بسیار ناراحت بود که نتوانست فیلم حضرت موسی علیه السلام را به اتمام برساند. به زیبایی در فیلم یوسف صدیق نشان داد که اساس انحراف، یهود است. آنجا که یهودا با ضرباتش یوسف علیه السلام را به زمین می زند. بنده اثر فیلم یوسف صدیق را در لبنان در اهل جماعت دیدم، نه فقط در بین شیعیان. یکی از اهل جماعت به بنده گفت این فیلم دیدگاه ما را نسبت به وهابیت تغییر داد. امام خمینی راحل فرمودند: سلاح تبلیغات برنده تر از سلاح جنگ است. متاسفانه مسولان ما درک نکردند. ایشان به زیبایی از این سلاح استفاده کردند. دشمن نیز استفاده می کند. 

فرج الله سلحشور این مرد الهی، چقدر زیبا عمل نمود، در قالب هنر و سینما به خوبی از این سلاح استفاده کرد. و پیشرفت هم داشت. اعتقاد قلبی دارم اگر زنده می ماند و سریال حضرت موسی کلیم علیه السلام را به اتمام می رساند بهتر از فیلم یوسف صدیق میشد. ایشان رشد داشت. سیاستمداران باور داشته باشند که رشد داشته باشند، نه اینکه عقبگرد کنند. اگر بتوانیم از هنرمند عزیز درس اخلاق بگیریم. تواضع، اخلاقی بودن و اعتقاد به طهارت را از ایشان یاد بگیریم. این ماندگاری هنر است که باعث می شود در اذهان می ماند و بنده ی طلبه با اشتیاق به مجلس ایشان بیایم.