حجت الاسلام ماندگاری: پشت سر ولایت حرکت کنید
وارث: مراسم شب ولادت امام باقر علیه السلام با سخنرانی حجت الاسلام ماندگاری و مداحی حاج سید مهدی میرداماد در هیئت رزمندگان اسلام برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنان حجت الاسلام ماندگاری را می خوانید:

جدایی ناپذیری ثقلین
خداوند متعال برای ما دو آدرس خلق کرد. یک آدرس کتبی یعنی قرآن و یک آدرس شفاهی یعنی محمد و آل محمد علیهم السلام. نه قرآن بی عترت ما را به مقصد می رساند و عترت بی قرآن ما را به مقصد می رساند. در عالم خارج این دو از یکدیگر جدا نمی شوند، همانطور که پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: ولن بفترقا حتي يردا علي الحوض يوم القيامه1؛ قرآن و عترت از یکدیگر جدا نمی شوند تا در روز قیامت در حوض کوثر بر من وارد شوند.
اما در عالم خارج متاسفانه قرآن و عترت را ازهم جدا کردند. شاید بزرگترین دلیل برای بحران هویت، مدیریت و خانواده ی بشر جدا کردن این دو از یکدیگر است. اکثر بحرانهایی که بشریت امروز با آن مواجه است به خاطر این است که یا این دو آدرس را از هم جدا کرده، یا کنار گذاشته یا فقط به ظاهر آن نگاه می کند و به باطن آن نظر نمی کند.
بالاترین ظلم به قرآن
پس یک مشکل بزرگ بشریت جداسازی قرآن و عترت بوده. بعد از وفات پیامبر صلی الله علیه و آله در حکومت آن روز بخشنامه ای صادر شد تا 100 سال، که هیچ کس حق ندارد حدیثی از پیامبر بیان کند، فقط باید به قرآن رجوع کند. در حالی که قرآن نسخه است و نسخه خوان لازم دارد. نسخه ی پزشک را نزد کسی میبریم که متخصص نسخه خوانی است، نه اینکه هر کسی با دیدگاه و نظر خودش آن را بیان کند. بالاترین ظلم به قرآن این است که تفسیر قرآن را از غیر اهل بیت علیهم السلام بشنوند.
در تاریخ حتی 20 سوال شرعی از امام حسین علیه السلام پرسیده نشد. ایشان 20 سال امامت کردند. یک کاری با مردم کرده بودند که مردم سراغ ائمه نیایند و تفسیر و سوال از ایشان نپرسند.
در زمان امام محمدباقر علیه السلام به خاطر انتقال قدرت از بنی امیه به بنی عباس، یک فضای باز سیاسی نسبی اتفاق افتاد. امام محمدباقر علیه السلام فرصت پیدا کردند در کلماتشان بفرمایند: قال رسول الله صلی الله علیه و آله، قال امیرالمومنین علیه السلام، قال حسن ابن علی علیه السلام، قال حسین ابن علی علیه السلام.
علومی که تا آن روز شکافته نشده بود توسط امام محمدباقر علیه السلام باز شد. به همین جهت به ایشان "باقرالعلوم" گفته می شود. اگر مردم روی قرآن و روایات فکر نکنند، فکرشان اصلا رشد نمی کند. در قران هم گفته شده است به چه چیزی فکر کنند: إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ2؛ برای آیات است که باید فکر کنی. اما وقتی آیات و روایات از مردم گرفته شود، مردم فکر میکنند که چطور دزدی کنند که کم هزینه تر باشد یا چطور جنایت کنند. اما این فکر در بستر قرآن و عترت نبود.
یک زمان حکومتها سلطنتی و پادشاهی بود. اما این قدر فکر کردند تا بتوانند قلابی را طوری درست کنند که کسی نفهمد تقلبی است. مردم اگر برای هر موضوعی روی کلمات خدا و معصومین فکر کنید دیگر نیاز به هیچ چیزی ندارید.
همه ی داد امام باقر علیه السلام این است که اگر سعادت می خواهید، کلام خدا را اهل بیت علیهم السلام تفسیر می کند. و کلام اهل بیت علیهم السلام را ولایت تفسیر می کند. ایشان می فرمایند: بنی الاِسلام علی الخَمس الصَلوة و الزَکوة و الصَوم و الحَج و الوِلایَة و لَم یناد بشى ء ما نُودى بِالوِلایة یوم الغَدیر3؛ اسلام بر پنج پایه استوار شده است: نماز، زکات، روزه، حج و ولایت و به هیچ چیز به اندازه آنچه در روز غدیر به ولایت تاکید شده، ندا نشده است.
اسلام با نماز به پا داشته شده است، اما اگر نماز، حج، زکات و روزه را اگر بر دارند، خیمه ی اسلام نمی خوابد. چون ولایت مفسر کلام خدا و اهل بیت علیهم السلام است. دشمن قسم خورده ی اسلام همان بلایی را که در طول تاریخ به قرآن آوردند، بر سر ولایت نیز می آورند. یعنی در تلاشند که نه تنها مردم حرف ولی را گوش نکنند بلکه به او مراجعه هم نکنند.
اگر می خواهیم همه ی تلاش امام باقر علیه السلام را بفهمیم این کلمات را از زیارت جامعه ی کبیره که امام شناسی است را به ذهن بسپاریم. تکلیف من و شما فقط توسل نیست. تکلیف اول این است: آخِذٌ بِقَوْلِكُمْ عَامِلٌ بِأَمْرِكُمْ مُسْتَجِيرٌ بِكُمْ4
یعنی مردم در تمام موضوعات، در قران و کلام اهل بیت آدرس دارید. حیف است با وجود آدرس راه را گم کنید. قبل از انقلاب دسترسی مردم کم بود، روحانی کم بود، صدا وسیما روحانی نشان نمی داد، اینترنت و سایت هم نبود. اما 38 سال از انقلاب گذشته است. در تهران از 3 ازدواج، یکی به طلاق ختم می شود، حیف است بگویند عمده طلاقها در دو سال اول زندگی است. اینها یعنی مردم آدرس بلد نیستند. حیف است در مملکت ما آمار زندانی ها و معتادین هر روز بیشتر شود.
شهید بزرگوار شیخ عبدالله میثمی اعلی الله مقامه شریف فرموده بود: توان آدمها به امکاناتشان نیست، بلکه به اتصالشان به خداست، به اتصالشان به قرآن، عترت و ولایت است. دیروز در دفاع مقدس امکاناتمان کم بود اما اتصالمان زیاد بود و توانستیم دنیا را متحیر کنیم. اما امروز امکانات زیاد شده اما اتصال ما به قرآن و عترت کم شده. گرفتاریها زیاد شده، در مدیریت، اقتصاد و سیاسی مشکلات زیاد شده است. چرا؟ امکانات هست اما اتصال به ولایت ضعیف است.
معنای "آخِذٌ بِقَوْلِكُمْ"
"آخِذٌ بِقَوْلِكُمْ" یعنی راجع به هر موضوعی تا سراغ قرآن، عترت و ولایت نرفتید حرف نزنید! اگر سراغ آنها نمی روید حرف نزنید. ناخدای کشتی ولایت است. عمود خیمه ی دین ولایت است. یعنی ای برادر طلبه، دانشجو، دانش آموز و کاسب اگر می خواهی اظهار نظر کنی بر اساس قرآن و عترت باشد و گرنه از آن انحراف در می آید. وقتی در مسیر انحرافی رفتی و کسی می خواهد تو را هدایت کند و به راه آورد، می گوید می خواهد جلوی کیف کردن و لذت مرا بگیرد.
رسانه ها، شهرداری ها و صدا و سیما کسی با شادی درست و قشنگ مردم مخالف نیست. اما این مسیری که رفته اید غلط است، دین و ولایت و روحانیت می خواهد شما را به مسیر صراط مستقیم برگرداند. آن وقت می گویند نمی گذارند ما خوش باشیم. امام خمینی رحمة الله می فرمود: شما صدا و سیما دانشگاه ملی هستید. معنی "دانشگاه ملی" این است که از قرآن، عترت و ولایت استفاده کن و به تمام دنیا مدل و الگو ارائه بدهید. با تمام تلاشها و مجاهدتهایی که در صدا و سیما داریم خجالت می کشیم بگوییم بعضی از برنامه های تفریحی صداوسیما، درست کپی از برنامه های غربی است. آنها امام باقر و امام صادق علیهم السلام ندارند. امام خمینی رحمة الله علیه می فرمود ما افتخار میکنیم امام باقر و امام صادق علیهم السلام برای ماست.
آقای برنامه ساز اول سراغ دین بیایید و ببینید دین گفته چطور مردم را شاد کنید. دین با شادی مخالف نیست. آقای اقتصاددان لازم نیست نسخه های پوسیده ی اقتصادی غربی را پیاده کنید ببینید دین چه گفته است. در انتخابات هم باید ببینیم چه کسی متقی تر، متعهدتر، متخصص تر و نترس تر است.
امام هادی علیه السلام در زیارت جامعه کبیره می فرماید: سَعِدَ مَنْ والاكُمْ ، وَ هَلَكَ مَنْ عاداكُمْ5؛ هر کس دنبال کلام ولایت باشد، سعادت دنیا و آخرت را دارد. هر کس با شما دشمنی حتی به کلامی بکند به هلاکت می رسد.
ما آخر سراغ اهل بیت علیهم السلام می رویم. اگر از اول سراغ آنها برویم دیگر در چاه نمی افتیم. چون هرچه خرابکاری میکنیم زحمتی برای اهل بیت درست میکنیم. آنها جور ما را می کشند. حیف نیست از آنها استفاده های تربیتی نکنیم؟
سعی کنید در ماه رجب روی یک آیه و یک کلام اهل بیت علیهم السلام فکر کنید. در کنارش هم کلام ولی امر را در آن موضوع چک کنیم. "ولی" غیر از کلام خدا و اهل بیت نمی گوید. حتی اگر غیر از کلام خدا و اهل بیت بگوید، کلامش پذیرفته نیست. اگر امسال فرموده اقتصاد مقاومتی و از 10 سال قبل شعار اقتصاد مقاومتی را داده است، چون می داند دشمن با جنگ نظامی نتوانسته ما را از پای دربیاورد. فرهنگی ضربه زده اما نتوانسته از پای دربیاورد. اما در جنگ اقتصادی، جنگ فرهنگی هم هست، سبک زندگی آخرتی انسان را به سبک زندگی دنیایی و تجمل گرایی بر می گرداند.
امام حسن مجتبی علیه السلام فرمود: لانکم اخربتم آخرتکم و عمرتم دنیاکم و انتم تکرهون النقلهًْ من العمران الی الخراب6. به این دلیل از مرگ می ترسید چون آخرتتان را به خاطر دنیایتان خراب کرده اید. وگرنه هیچ دلیل قرآنی و روایی روی دنیای سالم هیچ حرفی ندارد. اما اگر دنیا بخواهد با دروغ، رشوف، دوز و کلک ساخته شود نمی ارزد.
چفیه مقام معظم رهبری، نماد دفاع مقدس
اگر آقا می فرمایند "اقتصاد مقاومتی"، چون 10 سال است جنگ اقتصادی شروع شده است. در آن روحیه ی مقاومت لازم است و باید در آن سختی بکشید. یعنی جنگ و مبارزه هم چنان باقی است. از حضرت آقا پرسیدند: چرا چفیه تان را بر نمی دارید؟ چفیه آقا نماد دفاع مقدس است. ایشان پاسخ فرمود: اگر دوستان، یاران و اهل معرفت بدانند دشمن با چه عزمی می خواهد ریشه ی اسلام را بکند، سلاح بر میداشتم. دشمن می خواهد ریشه ی اسلام را بکند. بعضی ها به دشمن خوش بین هستند.
قران می فرماید مراقب شیطان باشید قدم قدم جلو می آید. در مرحله ی اول می گوید ما فقط با قضیه هسته ای کارداریم. بعد از آن می گوید موشکی راهم بردارید، دست از دفاع از فلسطین، لبنان و مردم مظلوم بردارید، قانون اساسی را هم بردارید، همینطور تا می گوید دینتان را هم بردارید. دشمن است با اسلام هم مخالف است.
اقتدا به ولایت
مردم رعایت 100 قانون راحت تر است یا یک قانون؟ مسلما رعایت یک قانون راحت تر است. مثالش نماز جماعت است. وقتی نماز را به جماعت میخوانید، همه ی اعمال را با امام انجام میدهید و یک قانون را رعایت میکنید. اما وقتی به صورت فردی می خوانید همه ی قوانین را باید رعایت کنید. " عَامِلٌ بِأَمْرِكُمْ " یعنی، وقتی نسخه را از قرآن و عترت گرفتید، صدها قانون است که رعایت آن خیلی سخت است. اما وقتی اقتدا به ولایت کنید، یک قانون را رعایت کرده اید. "امر" را بعضی ها به ولایت و بعضی به معارف اهل بیت علیهم السلام معنا کرده اند. پشت سر ولایت حرکت کنید.
خدا در هیچ لحظه ای انسان را بی امام قرار نداده است. اول امام را آفریده است یعنی حضرت آدم علیه السلام. يَوْمَ نَدْعُوا کُلَّ أُناسٍ بِإِمامِهِمْ فَمَنْ أُوتِيَ کِتابَهُ بِيَمينِهِ فَأُولئِکَ يَقْرَؤُنَ کِتابَهُمْ وَ لا يُظْلَمُونَ فَتيلاً* وَ مَنْ کانَ في هذِهِ أَعْمي فَهُوَ فِي الْآخِرَةِ أَعْمي وَ أَضَلُّ سَبيلاً 7 ؛ بیادآور روزی که هر قومی را با کتاب و رهبرشان دعوت کنیم ، پس هر کس کتابش به دست راستش داده شود، آنان نامه عملشان را قرائت می کنند و ابدا مورد ستم واقع نمی شوند * و هر کس در این دنیا نابینا باشد در آخرت نابیناتر و گمراهتر خواهد بود
هر کس امامش را پیدا نکند در آخرت کور است، چون قبل از آن فرموده کُلَّ أُناسٍ بِإِمامِهِمْ. مردم اگر در انتخابات مثل اولین انتخابات که ولی امر فرمود جمهوری اسلامی و 98 درصد مردم عمل کردند، ما هم به امر ولایت عمل کنیم، بسیاری از مشکلاتمان حل خواهد شد.
معنای "مُسْتَجِيرٌ بِكُمْ"
3 تا وظیفه در برابر اهل بیت علیهم السلام داریم، پس قبل از اقدام برویم از قرآن و عترت آدرس بگیریم، قطعا مشکلاتمان کمتر می شود. " عَامِلٌ بِأَمْرِكُمْ " آدرس را که گرفتید نگویید خودم میروم راه را پیدا میکنم، کار سختی است. پشت سر ائمه علیهم السلام حرکت کنید. "مُسْتَجِيرٌ بِكُمْ" بعد از آن از آنها بخواهید دست شما را بگیرند.
مثل شهدا که حتی امام را ندیده بودند، با آدرس ایشان به دنبال اهل بیت علیهم السلام راه افتادند. "مُسْتَجِيرٌ بِكُمْ" یعنی هر قدمی که در راه ولایت بر میدارید، فکر نکنید خودتان راه میروید بلکه امام زمان عج ل الله تعالی و فرجه الشریف دست شما را می گیرد. امام جور انسان را می کشد. در قرآن امده است: وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ لِيُطاعَ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحيماً8 ؛ما هیچ رسولی رانفرستادیم مگر برای آنکه مردم ، او را به خاطر اینکه از طرف ماست اطاعت کنند و اگر آنها زمانی که به نفس خود ستم کردند نزد تو می آمدند و از خدا طلب آمرزش می کردند و رسول هم برایشان طلب آمرزش کرده بود ،هرآینه خدا را توبه پذیر و مهربان می یافتند.
معنای توسل این است. در عمل به قرآن و اهل بیت علیهم السلام عمل کنیم. باور کنیم معصومین ما را حرکت میدهند و میبرند. ماه رجب، ماه توسل است، زیارت رجبیه را هر روز اگر میتوانید بخوانید. دعاها، نمازهای ماه رجب را بخوانید. اینها توسلاتی است که قرار است مارا به مقصد برساند. البته به شرطی که در جاده ولایت باشیم به مقصد می رسیم. کسی که در راه ولایت نباشد زود تر منحرف می شود.
پی نوشت:
1- مسند أحمد 5 / 181.
2- سوره نحل آیه 11
3- کافى،ج 2، ص21، ح 8 .
4- زیارت جامعه کبیره
5- همان
6- معانی الاخبار باب نوادر المعانی، ص 389.
7- سوره اسرا آیه 71-72
8- سوره نسا آیه 64.