منبع مطمئن برای مطالعه تاریخ زندگی امیرالمومنین(ع)
در ادامه متن این یادداشت منتشر شده است.
***
«یکی از کتابهای خواندنی و ارزشمندی که در ارتباط با حضرت امیرالمومنین(ع) کتاب «علی از زبان علی» یا زندگانی امیرالمومنین علی(ع) به قلم مرحوم دکتر سیدجعفر شهیدی است که از سوی دفتر نشر فرهنگ اسلامی منتشر شده است. این کتاب با استقبال مخاطبان روبرو شده و به چاپ سی و هشتم رسیده است.
مرحوم سید جعفر شهیدی از چهرههای ماندگار و درخشان ادب و فرهنگ است. یکی از ویژگیهای او تاملاتش در تاریخ اسلام است که کتابهای ارزشمندی به قلم او تاکنون منتشر شده است.
ویژگی این کتاب همانطور که از اسم آن نیز پیدا است تاکید بر استناد به نهجالبلاغه است و این پژوهشگر ارجمند به خاطر احاطهای که بر تاریخ داشتهاند بر مستندات تاریخی در تالیف این کتاب تکیه کردهاند. مرحوم شهیدی با یک دقت و وسواس تاریخی از حواشی دوری کردهاند تا یک روایت دقیق و علمی از تاریخ زندگی امیرالمومنین(ع) ارائه دهند.
البته این وسواس تاریخی موجب نشده که یک کتاب خشک تاریخی تالیف شود بلکه یک روایت نرم و دلنشین از حوادث تاریخی را در این کتاب به وجود آورده است. در پایان نیز دو متن از نهجالبلاغه به عنوان دو سند آوردهاند. یکی وصیتنامه ایشان به امام حسن(ع) و دیگری نامه تاریخ امام علی(ع) به مالک اشتر نخعی است.
یکی از مطالب خواندنی این کتاب مقدمه کوتاهی است که در ابتدای کتاب آوردهاند و احساس خود را از تالیف این کتاب با تواضع و فروتنی ذکر کردهاند. ایشان نوشته: «ماهها و میتوان گفت ، سالهاست میخواهم قلم بردارم و صفحه هایی پیرامون زندگانی امیر مؤمنان علی (ع) بنگارم. هر بار که خود را آماده میکنم، ندایی از درونم میشنوم: «آهسته باش !چه گستاخی!میخواهی در این میدان پهناور درآیی و بضاعت اندک خود را بنمایی؟نمیدانی مهتاب به گز پیمودن است و دریا را با مشت تهی نمودن.در میا! که عرصه سیمرغ نه جولانگه تو است.» بعد از خود پوزش میخواهم و قلم را به یک سو مینهم... اما در عین حال به این نتیجه میرسم که باید از حضرت مدد بگیرم و هدیهای به دوستانش تقدیم کنم.»
یکی از ابعادی که کمتر کسی از آن خبر داشته بُعد تسلط مرحوم شهیدی به علوم حوزوی است. ایشان یکی از مجتهدان درسخوانده در حوزه نجف بود که وارد دانشگاه شد و به مسائل دینی پایبند بوده است. بسیاری از اساتید دانشگاه تعریف کردهاند که در مسیر هر جایی وقت نماز میشد او پارچهای پهن میکرد و به نماز میایستاد و یا شاید هیچ کس خبر نداشته باشد که یکی از فرزندانش را در دوران دفاع مقدس از دست داده بود و پدر شهید بود ولی هیچگاه خود را با این عنوان معرفی نکرد. دلبستگی او به امیرالمومنین در آثارش به چشم میآید و شاید رمز ماندگاری کارهایش همین باشد.
من سالها پیش این کتاب را دیدم اما واقعیت این است که آن زمان با این دقت کتاب را نخوانده بودم. ارادت من به مرحوم شهیدی بیشتر از طریق شماره ویژهای بود که مجله کیهان فرهنگی منتشر کرد که مصاحبهای با ایشان انجام شد و آشنایی بیشتری پیدا کردم و با اثار ایشان آشنا شدم.
به مناسبت میلاد امیرالمومنین(ع) و تجدید چاپ این کتاب، دوباره این کتاب را مطالعه کردم و دقت بیشتری خرج دادم و به عمق این کتاب پی بردم و متوجه شدم این کتاب میتواند به عنوان یک منبع مطمئن برای مطالعه سیره و تاریخ زندگی امیرالمومنین(ع) مورد استفاده قرار بگیرد.»
/1102001307