حجت الاسلام علی پناه: شیطان انسان را دعوت به فرصت سوزی می کند+ گزارش تصویری

کد خبر: 55004
شیطان کاری کرد که فکر کنیم عمرمان به دنیا باقی است و از فرصت های عمر به راحتی چشم پوشی کردیم در حالی که نمی دانستیم مرگ ما ناگهانی فرا می رسد و روز قیامت حسرت می خوریم. میزان توقف ما در این دنیا معلوم نیست به همین دلیل عقل اقتضا می کند که دم را غنیمت بشمارم و از همین فرصتهای پیش رو و ارزشمند استفاده کنیم.
وارث: شب هفتم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام علی پناه و مداحی حاج علی مهدوی نژاد در هیئت پیروان امام حسین (ع) برگزار شد.

در ادامه ی خبر متن سخنان حجت الاسلام علی پناه را می خوانید:


حجت الاسلام علی پناه: شیطان انسان را دعوت به فرصت سوزی می کند

وعده به امروز و فردا، دام شیطان

یکی از دامهایی که شیطان برای دوست داران اهل بیت اتخاذ می کند و خیلی هم مورد غفلت ماست، ضایع کردن لحظات قیمتی عمر است. شیطان می آید نزد من و شما می گوید اگر موفق به انجام کار خیر در امروز نشدی اشکالی ندارد فردا یا بعدا انجام می دهی. یک کاری می کند که خیال می کنیم حالا حالا ها عمرمان به دنیاست و به خاطر همین خیال باطل راضی می شویم خیلی ارزان فرصت ها را از دست بدهیم.

میزان توقف ما در این دنیا معلوم نیست به همین دلیل عقل اقتضا می کند که دم را غنیمت بشمارم و از همین فرصتهای پیش رو و ارزشمند استفاده کنیم.

قرآن چندین اسم برای روز قیامت بیان فرموده که هر کدام از آنها دنیایی از نکات اخلاقی را دربردارد. یکی از آن نامها "یوم الحسرة" که بسیار تامل برانگیز است. قرآن می فرماید: وَأَنذِرهُم يَومَ الحَسرَةِ إِذ قُضِيَ الأَمرُ1؛ ای پیامبر مردم را از روز حسرت بترسان. از سیاق این آیه فهمیده می شود روز قیامت برای همه روز حسرت است هم برای خوبان و هم برای بدان. خوبان برای از دست دادن فرصت هایی که داشته اند و بدها به خاطر انجام دادن کارهای بدشان.

سعدی بسیار زیبا می گوید: خرما نتوان خوردن ازین خار که کشتیم

دیبا نتوان کردن ازین پشم که رشتیم

بر حرف معاصی خط عذری نکشیدیم

پهلوی کبائر حسناتی ننوشتیم

پیری و جوانی پی هم چون شب و روزند

ما شب شد و روز آمد و بیدار نگشتیم

یعنی شیطان کاری کرد که فکر کنیم عمرمان به دنیا باقی است و از فرصت های عمر به راحتی چشم پوشی کردیم در حالی که نمی دانستیم مرگ ما ناگهانی فرا می رسد و روز قیامت حسرت می خوریم.

وجود مقدس پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید: إِنَّ لِرَبِّکُم فِي أَيَّامَ دَهرِکُم نَفَحَاتٍ أَلا فَتَعَرَّضُوا لَهَا و لا تَعرِضُوا عَنهَا2؛ مردم بدانید هرزگاهی در زندگی شما نفحات و نسیم هایی می وزد پس تا می توانید از این فرصتها بهره برداری کنید. یعنی هرزگاهی خدا فرصت های نابی در اختیارمان قرار می دهد پس تا می توانید از این فرصتها بهره برداری کنید.

فرصت سوزی نکنیم

اگر به فحوای کلام نورانی ایشان توجه داشته باشیم وضع زندگی مان عوض می شود به تعبیر دیگر خداوند فرصت های ارزشمندی را هر از گاهی در اختیارتان می گذارد، این فرصت ها همیشه هم در دسترس و اختیارتان نیست. پس تا می توانید از این نفحات و فرصت های طلایی استفاده کنید که دیگر تکرار و تجدید نمی شود. که اگر فرصت سوزی کردید، دیگر این فرصتها تجدید و تکرار نمی شود.

پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید: هر شب یک فرشته ای از ناحیه ی خدا ماموریت پیدا می کند که بین آسمان و زمین فریاد بزند و تمام فرزندان آدم را موعظه کند. هر گروه سنی را هم به فراخور سن و سالشان مورد خطاب قرار می دهد. جوانها این مقطع قیمتی جوانی ما با تمام مقاطع عمر تفاوت دارد و هر کس در این جهان به جایی رسیده است، مقدمات رسیدن به کمال را در جوانی فراهم کرده و از نعمت جوانی به خوبی استفاده کرده.

قرآن می فرماید " وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا " 3 نکند بهرۀ دنیایتان را فراموش کنید.

جناب مفضل4، شاگرد ممتاز امام صادق علیه السلام می فرماید خدمت امام رسیدم و عرض کردم یابن رسول الله، مراد از این نصیب دنیا چیست؟ حضرت فرمودند: " در یک جمله قرآن می خواهد بگوید ای مخاطبین کلام وحی مراقب باشید که جوانی تان آسان از دستتان نرود چون بهرۀ دنیایی هر انسان از زندگی دنیایی اش چیزی جز همین جوانی نیست"

مرحوم علامه جعفری5 می فرمودند در آخرین شب استاد بزرگوارم جناب شیخ العارفین جناب آقای حاج شیخ مرتضی طالقانی6 در حجرۀ ایشان در نجف اشرف به خدمت ایشان رسیدم. همۀ ما را در حجرۀ خوش مهمان کرد و اسباب پذیرایی را هم فراهم کرد و خود ایشان هم شخصا از ما پذیرایی کردند و در همین بین هم می گفت و می خندید و مزاح می کرد و حال عجیبی داشت، وقتی طلبه ها این حال متفاوت استادشان را دیدند، با تعجب عرض کردند که امشب چه خبر شده است؟ به آرامی فرمودند امشب شب پرواز است، شب وصال است. طلبه ها منظور ایشان را نفهمیدند، اما من فهمیدم که در حقیقت این عبد صالح و این ولی خدا می خواهد با زبان، بی زبانی به ما بگوید که ما امشب رفتنی هستیم. لذا بعد از اتمام آن جلسه به خدمت ایشان رفتم و گفتم حضرت استاد حالا که در کمال تاسف داریم از فیض وجود نازنین شما محروم می شویم، خیلی دلم می خواهد که امشب یک یادگاری به من بدهید تا به این واسطه بعد از شما هم زیاد به یادتان باشم. مرحوم علامه می فرمودند تا این جمله از دهان من درآمد، استاد بزرگ یک نگاهی به من انداختند و فرمودند اقای جعفری از من یادگار می خواهی؟ یادگار من برای تو همین یک بیت شعر است:

تا که دستت می رسد شو کارگر

چون فتی از کار خواهی زد به سر

علامه جعفری می فرمودند من به هرجا رسیدم از برکت همین موعظه بود.

نفحات ضایع شده دیگر بر نمی گردد کاری کنیم که وقتی به عقب برمیگردیم آه حسرت نکشیم. جوان عزیز بدانید در جوانی پاک بودن شیوه ی پیغمبر است.

شخص مطربی که پیر شده بود نزد آیت الله شاه آبادی آمد و عرض کرد آقا من یک عمر مطربی کردم و مجلس گناه را گرم کردم. آمده ام از شما سوال کنم آیا راهی برای توبه وجود دارد یا نه؟ آقا به او عرض کرد آیا تار را با خودت آورده ای؟ کمی تار بزن. اما شخص چون پیر و ناتوان شده بود دستش لرزید و نتوانست تار بزند. آقا به او فرمود حال که پیر و ناتوان شده ای آمدی توبه کنی؟

درست است که انسان وقتی پیر شود و توبه کند، خداوند متعال توبه اش را می پذیرد. اصلا یاس از رحمت خدا گناه کبیره است. اگر گناهان کبیره را در فهرستی جمع کنند اولین و قبیح ترین گناه یاس از رحمت خداست. باز آ هر آنچه هستی باز آ.

اگر بی نهایت بار هم توبه شکستی بازآ، خداوند قابل التوب است و توبه را می پذیرد ولی اگر در جوانی به طرف گناه نرفته بودی و سرت به سنگ خورد قیمت داشت.

هر شب این ملک فریاد می زند: یَا أَبْنَاءَ الْعِشْرِینَ! جِدُّوا وَ اجْتَهِدُوا وَ یَا أَبْنَاءَ الثَّلَاثِینَ! لَا تَغُرَّنَّکُمُ الْحَیاةُ الدُّنْیا7؛ آی 20 ساله ها، 30 ساله ها جدیت به خرج دهید، تلاش و کوشش کنید. نکند این مقطع عمر گولتان بزند و فکر کنید همیشه اینگونه می مانید. درب همیشه روی یک پاشنه نمی چرخد، چرخ و فلک روزگار که شما را بالا برده همان هم پایین می آورد. قرآن کریم میفرماید: وَمَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَكِّسْهُ فِي الْخَلْقِ أَفَلَا يَعْقِلُونَ8؛

حضرت یوسف علیه السلام که با تمام وجود مرگ و معاد و وعده‌های خدا را باور داشتند با چند کلمه تملّق آمیز خام نمی‌شدند به زلیخا گفتند: " این چشم های زیبا را می‌بینی؟ این بوی خوش بدن من را استشمام می‌کنی؟ کافی است سه روز پس از مرگ من، قبرم را بشکافی خواهی دید اولین عضوی که از من متلاشی شده و روی گونه‌هایم ریخته است همین چشمان زیبا است."برخی از ما به چه چیزمان می‌نازیم؟! به محض زوال عمر بنده و شما تمام امتیازات دنیایی مان زایل می‌شود.

روایت شده است وقتی بدن میت را روی سنگ غسالخانه می گذارند از جانب خدا ندا می شود: کجا رفت آن بدن نیرومند! کجاست آن صورت زیبای تو! چی شد آن زبان گویا!

یادت است بازوان ستبرت را بیرون می گذاشتی و تی شرت تنگ می پوشیدی که به همه فخر بفروشی! روی زمین با فخر راه می رفتی! چقدر با زبانت دروغ گفتی، تهمت زدی فتنی پراکنی کردی.

خطاب فرشته به 40 ساله ها

به انسانهای 40 ساله خطاب می شود: وَ یَا أَبْنَاءَ الْأَرْبَعِینَ! مَا ذَا أَعْدَدْتُمْ لِلِقَاءِ رَبِّکُمْ9؛ ای چهل ساله ها ! برای دیدار پروردگارتان چه آماده کرده اید؟

باید از چهل ساله ها پرسید که چقدر برای ملاقات با پروردگارتان آماده‌اید؟ سن چهل سالگی سن رسیدن به کمال است یعنی اگر تا این سن کوله‌بارت را بستی، گلت را زده‌ای و اگرنه اگر سن از چهل سال گذشت و به کمال نرسیدی کار سخت و چیزی شبیه به محال می‌شود و این حرف من و بافته کلام و تراوش ذهن من نیست، بلکه کلام امام باقر علیه السلام است که فرمودند: اذا بلغ الرجل اربعين سنه نادي مناد من السماء دنا الرحيل فاعد زاداً ؛ 10

زمانی که انسان به سن چهل سالگی می‌رسد یک منادی به او هشدار می‌دهد که آدم چهل ساله کم کم دارد کار تمام می‌شود پس یک کاری برای خودت بکن و یک توشه‌ای برای خودت بگیر.تا کی می خواهی غافل باشی!

عزیزان از برکات و فیوضات ماه مبارک رمضان بیشتر بهره مند شویم همه در این ماه فیض می برند اما به فیض حداقلی نباید قانع بشویم. کسانی که از همه ی عمرشان استفاده کردند و نگذاشتند حتی یک نفس از عمرشان ضایع شود در لحظه ی مرگ احساس می کردند قافیه را باخته اند و عمرشان مفت از کفشان رفته است.

چقدر سعی کردیم عادات ناپسندمان را کنار بگذاریم؟ چقدر از عمرمان بهره برداری کرده ایم؟ چقدر تلاوت قران داشتتیم؟ چقدر سبک زندگی مان را تغییر داده ایم؟

گریه ی عجیب آیت الله بروجردی

ای 50 ساله ها زنگ خطر برای همه ی شما به صدا در آمده است. مرحوم آیت الله بروجردی یکی از مراجع بزرگ و کم نظیر عالم تشیع بوده است. به تعبیر یکی از علمای تهران حسنات یک روز عمر ایشان، ضامن بهشتی شدن همه ی ماست. همان عالم میفرمود برکتی که در عمر آیت الله بروجردی بوده، در عمر خیلی از انبیا هم نبوده. چون فرصت و عرصه ای برای تبلیغ و دعوت به یکتاپرستی ندیدند. قوم ناسپاس بنی اسرائیل در یک روز 100 پیامبر را ذبح کردند. تا 600 سال خدا آنها را تنبیه کرد و پیامبری برایشان نیامد. اما در زمان زعامت و مرجعین این مرجع عظیم الشان، قدرت و موقعیت ممتازی در اختیارش قرار گرفت، که این موقعیت بعد از ایشان تکرار نشد. ایشان هم از فرصت بهترین استفاده را کردند. روزی ایشان این بیت را زیر لب زمزمه میکردند و اشک میرختند. بر لب جوی بشین و گذر عمر ببین.

حجت الاسلام علی پناه


پی نوشت:


1- سوره مریم آیه 39.


2- بحار الانوار، ج68، ص221؛ منهاج البراعة للخوئی، ج19، ص320.


3- سورۀ قصص آیۀ 77


4- او از فقهای بزرگ و موثق، از اصحاب خاص امام صادق - علیه السلام - و متصدی برخی از امور از جانب آن حضرت بود. گروهی از شیعیان به مدینه آمدند و از امام - علیه السلام - تقاضا كردند شخصی را به ایشان معرفی كند كه به هنگام نیاز در امور دینی و احكام شرعی به او مراجعه كنند، امام - علیه السلام - فرمود: هركس سؤالی داشت نزد من بیاید و از خودم بپرسد و برود. آنان اصرار كردند كه حتما شخصی را نیز تعیین فرماید، فرمود: مفضل‌بن عمر را برایتان تعیین كردم، آنچه بگوید بپذیرید، زیرا او جز حق نمی‌گوید.


5- از جملهٔ مفسرین نهج البلاغه،فیلسوفان مسلمان و مولوی‌شناسان معاصرایران می‌باشد.


6- حکیم، فقیه و از شخصیتهای معنوی معاصرشیعه و استاد بسیاری از کاملین عرفای معاصر است.


7- مستدرک الوسائل ، جلد دوم ، صفحه 353 و نیز: ارشاد القلوب الی الصواب ، جلد دوم ، صفحه 32.


8- سوره یس آیه 68.


9- مستدرک الوسائل ، جلد دوم ، صفحه 353 و نیز: ارشاد القلوب الی الصواب ، جلد دوم ، صفحه 32.


10- مستدرک الوسائل، ج 12، ص 156؛ مجموعه ورام، ج 1، ص 35 .