حجت الاسلام نخچی: استغفار کردن امان از عذاب الهی است

کد خبر: 55226
امام رضا علیه السلام فرمودند: کسی که زیاد استغفار می کند ولی بعد به گناهش بر می گردد و استغفار لقلقه لسانش است خودش را مسخره کرده است.
وارث: شب یازدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام نخچی و مداحی حاج مهدی سماواتی در حسینیه آیت الله خق شناس رحمت الله علیه برگزار شد.

در ادامه ی خبر متن سخنان حجت الاسلام نخچی را می خوانید:

حجت الاسلام نخچی:

امام باقر علیه السلام فرمودند: «لِكُلِّ شَيْ ءٍ رَبِيعٌ وَ رَبِيعُ الْقُرْآنِ شَهْرُ رَمَضَان»1 هر چیزی بهار و دوره نشاطی دارد، بهار قرآن ماه رمضان است. روایت دیگری از امیرالمومنین علیه السلام است که می فرمایند: در ماه رمضان این دو کار را زیاد انجام دهید: استغفار و دعا.

همین که انسان نعمت حیات دارد نعمت است از این نعمت حیات استفاده کن و دعا و استغفار کن. امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: دو تا امان از عذاب الهی بر روی زمین وجود داشت. یکی از آن ها از زمین برداشنه شده ولی دومی هنوز هست. اولین نعمت پیغمبر خدا صلی الله علیه و آله بود که وجودش امان از عذاب الهی بود. دومی هم استغفار است که امان خدا است.

وجود نازنین رسول خدا صلی الله علیه و آله رحمة للعالمین بود. خدا آنها را عذاب نمی کند مادامی که اهل استغفار باشند. قوم حضرت یونس هر چقدر که حضرت تلاش کرد آنها اهل نشدند. آخر از میانشان رفت و آنها اهل نشدند. در میان این قوم یک عالم و یک عابد بود. آن عابد با حضرت یونس علیه السلام رفت و عالم ماند. وقتی نشانه های عذاب ظاهر شد و مردم دیدند که وعده الهی حق است. عالم مردم را جمع کرد و گفت: عذاب دارد می آید. ریشه همه ما را می کند. بیایید استغفار کنید. قرآن می فرماید: هیچ گروه و قبیله ای نبود که موقع عذاب ایمان بیاورند و ایمانشان پذیرفته شود. ایمان آوردن اینها از صمیم قلب بود. خدا هم ایمان اینها را پذیرفت و عذاب را برداشت.

استغفار کردن شرایطی هم دارد. امام رضا علیه السلام فرمودند: کسی که زیاد استغفار می کند ولی بعد به گناهش بر می گردد و استغفار لقلقه لسانش است خودش را مسخره کرده است. امیرالمومنین علیه السلام می فرمایند: استغفاری مورد قبول است که لااقل 4 شرط را داشته باشد: پشیمانی واقعی از گذشته، عزم بر ترک گناه در آینده، اگر در حال گناه واجبی از واجبات خدا از من ترک شده باید دوباره آن را به جا بیاورم، اگر در حال نادانی گرفتار حقوق دیگران شدم باید آن حق را ادا کنم.

امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: در ماه رمضان استغفار را ترک نکنید. در ماه مبارک رمضان درهای رحمت خدا جوری باز است که توبه کردن هم در این ماه برای بندگان آسان تر از ماه های دیگر است. تا می توانید در این ماه دعا کنید. دعاهای بسیار زیادی از ائمه علیهم السلام در این ماه به ما رسیده است. دعا خاصیتش این است که بلا را از شما دور می کند. اگر احساس می کنی که در معرض بلا و امتحان الهی هستی، اگر احساس می کنی جامعه ما دچار بلا شده است و دین تو معرض خطر قرار می گیرد فقط و فقط یک نفر می تواند این بلا را از ما دور کند و آن هم خود خدا است.

دعا بلا را از شما دفع می کند. با استغفار گناهانتان از بین می رود. قرآن در وصف روز قیامت می فرماید: تمام وجوه در روز قیامت توجهشون به حی قیوم خواهد بود. هر کسی ذره ای ظلم با خودش وارد محشر کند همان ذره باعث محرومیتش می شود.

امام باقر علیه السلام فرمودند: یک سالی پیامبر صلی الله علیه و آله سه روز مانده به ماه رمضان به بلال فرمودند: مردم را در مسجد جمع کن. وقتی که مردم جمع شدند. پیغمبر صلی الله علیه و آله بر منبر نشستند و حمد الهی را به جای آوردند و فرمودند ماه رمضان شما فرا رسیده است. هر کدام از ماه ها یک فضیلتی دارند اما ماه مبارک رمضان مطلقاً بر همه ماه ها برتری دارد. در این ماه شبی است که آن شب برای شما از هزار ماه برتر است. به طور پیش فرض به عنوان هدیه از جانب خدا درهای بهشت برای شما باز است. (حضرت در اینجا دو سه نفرین کردند. ) ایشان با آن همه اذیتی که در حقشان شد حاضر نشدند نفرین کنند و همواره امتشان را دعا کردند.

پیغمبر فرمودند: کسی که ماه رمضان را درک کند و از حداقل آنچه خدا برایش قرار داده است بهره مند نشود خدا او را از رحمتش دور کند. و فرمودند: هر کسی که پدر و مادرش را درک کرد (چون آسان ترین راه برای رسیدن به رضایت الهی و سعادتمندی، رضایت پدر و مادر است.) و مشمول رضایت الهی نشود دور باد از رحمت خدا. سوم فرمودند: هر کسی که منِ پیغمبر را در نزد او یاد کردند و بر من صلوات نفرستاد و در نتیجه مشمول مغفرت الهی نشود خدا او را از رحمت خودش دور می کند.

استغفار موجب می شود شما از گناه حفظ شوی. حداقل مغفرت یعنی همین. اکثرش را فقط خود خدا می داند.

/1102101304

 حجت الاسلام نخچی:

پی نوشت:

1.    

کافی(ط-الاسلامیه) ج 2 ، ص 630 ، ح 10