حجت الاسلام کرمی: بررسی زندگانی "ام المومنین خدیجه کبری(س)"

کد خبر: 55273
حضرت خدیجه سلام الله علیها خدمت بزرگی به اسلام کردند. اگر سرمایه حضرت خدیجه سلام الله علیها نبود امروز پرچم اسلام بر تارک دنیا نمی درخشید.


وارث: مراسم شب یازدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام کرمی و مداحی مداحان حاج رسول فیضی ، حاج حسین فیضی، حاج محسن عسگری ، حاج علی مشکینی، حاج مهدی اقدم نژاد ، حاج مهدی عزیزیان در حسینیه دلریش برگزار شد.

در ادامه ی خبر متن سخنان حجت الاسلام کرمی را می خوانید:


حجت الاسلام کرمی:

بررسی زندگانی ام المومنین خدیجه کبری(س)

چند سوال راجع به حضرت خدیجه سلام الله علیها وجود دارد. اولین سوال نحوه آشنایی ایشان با پیامبر عظیم الشأن اسلام صلی الله علیه و آله است. سوال دوم این است که آیا ایشان قبل از سید انبیاء علیه السلام با شخص دیگری ازدواج داشته است و اگر داشته است آیا این ازدواج ثمری هم داشته؟ سوال سوم این است که غیر از صدیقه طاهره سلام الله علیها، پیامبر صلی الله علیه و آله از حضرت خدیجه فرزندی داشته اند یا نداشته اند؟ سوال دیگر این است که بی بی در چند سالگی صاحب فرزند شدند و صدیقه طاهره سلام الله علیها را خداوند به ایشان تفضل کرد.

در نحوه ارتباط بی بی سلام الله علیها با حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله نقل این است که ایشان در نوجوانی خوابی دیدند و این خواب را با یک کشیش در میان گذاشتند. خواب دیدند که خورشید از بالای کعبه شروع به گشتن کرد و از بالای کعبه در خانه ما فرود آمد. وقتی به راهب مسیحی گفتند آن راهب گفت: این مژده آمدن یک مبشر و منجی است که مژده آمدنش را انجیل داده است. تا اینکه وجود مقدس سید انبیاء صلی الله علیه و آله به سنی می رسند که باید اشتغال اقتصادی پیدا می کردند. جناب ابیطالب علیه السلام به حضرت خدیجه سلام الله علیها پیشنهاد می دهد که به عنوان عامل مضاربه پیامبر صلی الله علیه و آله با حضرت خدیجه سلام الله علیها یک کار مشارکتی انجام بدهند.

حضرت خدیجه سلام الله علیها در صدد این بودند که پیامبر صلی الله علیه و آله را از نظر اوصاف باطنی محک بزنند. یک غلامی داشتند او را صدا می کنند و به او می گویند به سفری برو و تمام هم و غمت این باشد که تمام لحظات این شخص را به من گزارش کنی. وقتی غلام از سفر باز می گردد می گوید: عجایبی در این سفر دیدم. از جایی که راه افتادیم همه به او سلام می کردند. هر جایی که بودیم سبز می شد. سر هر سفره ای که می نشستیم غذا برکت می کرد. هر کجا آفتاب بود ابر سایه بانمان می شد. در کلیسایی در نزدیکی شام من ندیده بودم تا به حال کسی در آنجا بیتوته کند آقا فرمودند ما آنجا بیتوته می کنیم. وقتی ایشان به درخت تکیه دادند درخت شروع به سبز شدن و میوه دادن کرد.

کشیش آن کلیسا از آنجا بیرون آمد و از من پرسید که این شخص کیست و من به او گفتم شریک صاحبم است. کشیش از حضرت خواست که پشت دو کتف ایشان را ببیند و حضرت به او اجازه دادند و وقتی دید به من گفت وقتی برگشتی به صاحبت بگو این گوهر فاخر و گنج بزرگ را به راحتی از دست ندهد. او همان کسی است که همه انبیاء مقدمه آمدنش بودند. که 75 روز بعد از این سفر، ازدواجشان بود.

پاسخ سوال ازدواج پیشین حضرت خدیجه هم این است که ابن هشام می نویسد ایشان قبل از پیامبر صلی الله علیه و آله دو شوهر کرده است. همسر اول ایشان فردی متمول بوده است که وقتی از دنیا می رود تمام دارایی اش به حضرت خدیجه سلام الله علیها می رسد. این ثروت تکثر پیدا می کند و ایشان ملکه قریش می شوند. همسر بعدی ایشان هم حاصل ازدواجشان دختری می شود. این دو ازدواج را برای حضرت خدیجه سلام الله علیها تاریخ نقل کرده است. محققین شیعه این داستان را قبول ندارند. از جمله کسانی که موافق این قول هستند کلبی و سید مرتضی علم الهدی هستند که در کتاب شافی نقل کرده است. بعد از ایشان شیخ طوسی و شیخ کلینی نقل کرده اند. محمد باقر مجلسی هم یک فصل جدایی را در کتاب بحارالانوار ترتیب داده است که این مطلب را به طور مفصل بررسی می کند.

آیا حضرت خدیجه غیر از حضرت فاطمه سلام الله علیها از پیامبر صلی الله و آله فرزندی داشته است؟ قول مشهور این است که ایشان شش فرزند غیر از فاطمه زهرا سلام الله علیها داشته است. سه پسر به نام های هاشم و عبدالله (طیب و طاهر) و قاسم. سه دختر هم به نام های زینب، رقیه و ام کلثوم.

اما قول غیر مشهور این است که این دخترها و پسرها که در تاریخ نقل شده است فرزند خوانده ایشان هستند. به حسب نقل غیر مشهور، آنها فرزندان خواهر حضرت خدیجه سلام الله علیها بوده اند.

سن حضرت را در موقع ازدواج، مشهور نوشته اند چهل سالگی و پیامبر صلی الله علیه و آله 25 سالگی. ابن سعد در کتاب طبقات، 28 سالگی را عنوان کرده است و سید مرتضی هم 28 سال را قبول دارد. از 25 سال تا 40 سال را نوشته اند.

چرا باور 40 سال سخت است؟ چون اگر سن ایشان 40 باشد و چند سال بعد خدا حضرت زهرا سلام الله علیها را به ایشان داده باشد در حقیقت سن ایشان در زمان زایمان 60 سال بوده است و این یک امر غیر میسور است. سادات یائسگی شان با زنان عادی فرق می کند و از نظر فیزیکی وضعیتی دارند که این تحمل را دارند.

امر اعجاز یعنی اعطای در غیر فصل. خیر، غیر متوقع است. در مورد حضرت زکریا علیه السلام هم انتظارش نمی رفت. در سوره مریم آمده که حضرت زکریا فرموده بود: زن من موقعی که جوان بود نمی توانست فرزندی به دنیا بیاورد چه برسد به این سن!

یک سوالی هم که در مورد حضرت خدیجه سلام الله علیها وجود دارد این است که ایشان خواستگارانی هم داشته است؟ طبق نقل چندین نفر از انسان های شاخص در آن زمان از خواستگاران ایشان بوده اند.

مراسمی تشکیل شد که مقدمات ازدواجشان فراهم شود. از طرف حضرت خدیجه سلام الله علیها عمویشان که یک کشیش بود از طرف ایشان آمده بود و از طرف پیامبر خدا صلی الله علیه و آله جناب ابیطالب علیه السلام عهده دار مجلس بودند که اداره کنند. یک خطبه ای اینجا حضرت ابیطالب خوانده است که این خطبه غوغا است. فرمود: دنیا یک سایه فنا شدنی است. پسر برادر من از مال دنیا دستش خالی است ولی هیچ کسی با او برابری نمی کند.

حضرت خدیجه سلام الله علیها خدمت بزرگی به اسلام کردند. اگر سرمایه حضرت خدیجه سلام الله علیها نبود امروز پرچم اسلام بر تارک دنیا نمی درخشید.

/1102101304

حجت الاسلام کرمی: