حجت الاسلام پناهیان: فلسفه ی دین، بلند همت کردن انسان هاست+گزارش تصویری

کد خبر: 55340
ماهواره ریشه های اخلاق را فاسد می کند. ماهواره با فیلمهایی که نشان می دهد چند چیز بد را می تواند منتقل کند: عرق خوردن، روابط نامشروع زن و مرد و سوم همت را پایین می آورد که از دوتای قبلی بدتر است.

وارث: مراسم شب سیزدهم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام پناهیان و مناجات خوانی و مداحی حاج مهدی سماواتی در حسینیه آیت الله حق شناس (ره) برگزار شد.

در ادامه متن سخنان حجت الاسلام پناهیان را می خوانید:

حجت الاسلام پناهیان:

تشویق اسلام به بلند همتی

در مسائل دینی وقتی مستقیما به رعایت احکام اسلامی می پردازیم یا در مواضع سیاسی نسبت به مواضع انقلابی تکیه می کنیم برای بسیاری از افراد سوء تفاهم ایجاد می شود، به این دلیل که به ریشه های این تاکید توجه ندارند و فکر می کنند یک عده افراد متعصب مذهبی و انقلابی پای یک سلسله ارزشهای خودشان ایستاده اند و هیچ چیز دیگری را در نظر نمی گیرند.

این تبلیغاتی است که دقیقا غربی ها و جریان های روشنفکری ضد بشریت و انسانی نسبت به نیروهای ارزشی انجام می دهند. در واقع این نیست. ما می توانیم تاکید بر نماز، روزه، خداپرستی و ارزشهای انقلابی را هم بگذاریم کنار، درباره ی یک سری مسائل ریشه ای تر و مبنایی تر صحبت کنیم. آن موضوعات ریشه ای تر ویژگی های شخصیتی یک انسان برجسته به زبان یبن المللی است نه اینکه چون در دین ما آمده. ما به دنبال یک سلسله ویژگی های برتر شخصیتی و انسانی را ترویج کنیم و پای ان بایستیم و می توانیم از ارزشهای دینی و انقلابی سخن نگوئیم تا برای کسی سوء تفاهم نشود و علیه مذهبی گری و انقلابی گری دعوا نکند.

در جهان کسی نمی تواند با این سلسله صفات برجسته ی شخصیتی مخالفت کند، و در تاریخ بشریت کسی نتوانسته با آن مخالفت کند و هرچه مخالفت هست، زیرکانه، فریبانه و با خدعه و نیرنگ بوده است. تا دیدید کسی با مذهب مخالف است به او بگوئید: قُل يا أَهلَ الكِتابِ تَعالَوا إِلىٰ كَلِمَةٍ سَواءٍ بَينَنا وَبَينَكُم 1؛ به مخالفان بگوئید بیایید روی وجه مشترکاتمان تاکید کنیم.

یکی از صفات پایه ای و اساسی شخصیتی که باید روی آن تاکید کنیم، که بی دین و ضد انقلاب از این صفت نمی توانند بگذرند و آن "همت بلند داشتن" است، "آرزوهای بلند داشتن"، "کوچک و حقیر نبودن"، که در خیلی از فیلم ها می توان دید.

رسانه های غربی انسان را "دون همت" می کند

بعضی فیلم ها هستند که تمام جهان آنها را ستایش می کنند و برای یک فرهنگ خاص نیست و همه خوششان می آید اینها که دیگر به دین ربط ندارد بلکه به خاطر شخصیت قهرمان آن است. برخی از غربی ها دین را به یک مرام و مسلک قومی، عقیده ی شخصی تبدیل کرده اند، و به دیگران می گویند چرا می خواهید عقیده شخصی خود را به دیگران تحمیل کنید؟ به آدمهای مسلمان می گویند دست از عقیده ات بردار بگذار آزاد باشیم.

یعنی عقیده را خرافه پرستی، قدیمی گرایی و سنت گرایی ترجمه می کنند و بعد محکومت می کنند. عقیده ی دینی ما چیزی جز این حرفها نیست. یک نمونه اش همت بلند است. هر کس پای رسانه های غربی و تحت تعلیمات آنان قرار گیرد "پست همت" می شود. دعوا سر دین نیست. ما به غربی ها می گوئیم چرا با فیلمها و رسانه هایتان ارزشهایی را ترویج می کنید که انسانها پست بار بیایند؟ ما می گوئیم به انسانیت ظلم نکنید! جنایت در حق بشریت نکنید!

این ویژگی های اساسی اگر در انسان نباشد انسان بدبخت می شود. ما دعوایمان با غرب این است که چرا انسانهای را "دون همت" می کنند. مثلا در اکثر رسانه هایشان دارند که یک فردی شغلی پیدا کرد و مزد می گیرد و کارمند جایی شده است و اگر بتواند با این پول برود تفریح کند برایش کف می زنند که تو آدم موفقی هستند. دین ما می گوید تو وقتی می توانی تجارت کنی یا کار تولید کنی حق نداری بروی اجیر شوی یا کارمند شوی! در مقابل تاجر شدن زشت است کارمند شود.

دین ما دینی است که در اولین نامه ی مکتوب صدر اسلام توسط امیرالمومنین علیه السلام خطاب به جوانان نوشته شده است: تا می توانی حقوق از کسی نگیر بلکه خودت حقوق بده.

فرهنگی که "کارمند شدن" را امتیاز بداند، فرهنگ غلطی است

فرهنگی که "کارمند شدن" را امتیاز بداند، فرهنگ غلطی است. دعوای ما سر این هاست. این حرف را در هر کجای دنیا بزنی می پذیرند. ما از انسانیت دفاع می کنیم. البته اسلام خیلی راهنمایی می کند. اسلام انسانیت را قشنگ به ما تعریف می کند. اسلام می گوید ما می فهمیم چرا خوب است، اگر کسی زور نمی زند بفهمد مقصر خودش است. برخی ها فکر میکنند تعبدیات یعنی ((حرف نزن، فکر نکن، گوش بده، اجرا کن، به تو چه ربطی دارد)) است، ما یک حکم که درباره اش اینگونه نباید فکر کنیم، نداریم.

یکی از گرفتاری ها ما این است که فکر میکند ما به یک سری مقدسات محکم ایستادیم و سفت گرفتیم و دیگر عقلمان به چیزی فکر نمی کند و قد نمی دهد. اگر ارزشهایمان را به آنها تعارف کنیم می گویند: چرا تحمیل می کنی؟ اگر روی ارزشهای خودمان اجرا کنیم می گویند: چرا خودت را اسیر ارزشها کرده ای؟ رها باش! آزادی که برای تو ارزش است چیست؟ چون یک درخواست انسانی است، خب من هم یک فهرستی از درخواستهای انسانی را مطرح می کنم.

کسی که همتش بلند نباشد دین به دردش نمی خورد. مثلا می گوئیم موسیقی حرام گوش نده، روحت خراب می شود. می گوید: من خیلی گوش کردم و روحم خراب نشده! می گوئیم چون شما روحت از این خرابتر نمی شود پس هیچ وقت نمی فهمی روحت خراب شده! برای کسانی گفتیم که از روحشان خیلی می خواهند استفاده کنند، شما که کلا استفاده نمی کنی و تعطیل است.

تو اگر از روحت نمی خواهی زیاد استفاده کنی، دین با تو کاری ندارد! چرا می گوید موسیقی حرام است؟ چون می خواهد به جاهای بالا برسی. اگر نمی خواهی برسی راحت باش دین با تو کاری ندارد. فلسفه ی دین برای آدمهایی اسمت که با همت بالا زندگی می کنند و می خواهند به جاهای بالایی برسند.

همت پست داشتن به قدری بد است که حضرت امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: نعوذ بالله من المطامع الدنیه و الهمم الغیر المرضیه 2؛ پناه می بریم به خدا از مطامع پست و همت های پایین.

حضرت علی عليه السلام می فرماید: من صغرت همّته بطلت فضیلته 3؛ کسی که همتش کوچک باشد فضائل او از دست می رود. اگر کسی موقع صدقه دادن همتش نجات یک فقیر باشد و یک لحظه هم فکر نکند به نجات بشریت از فقر و یک آه هم نکشد، همتش پایین است و فضیلت صدقه دادنش از دست می رود.

اگر همت یک سیاستمدار پست و پایین شد چه باید کرد؟ حضرت امام را ببینید که می فرمود: ما برای نجات بشریت اقدام کردیم، همت را می برند بالا! حضرت علی علیه السلام می فرماید: شرف هر کس به اندازه ی همتش است.

صیونیست ها! در 3 نقطه از عالم، اوکراین، آفریقای جنوبی و کانادا. تصادفا من از دانشگاهیانشان پرسیدم دانشجویان یهودی در چه رشته هایی درس می خوانند، همه ی آنها گفتند معلوم است اقتصاد! می خواهند دنیا را چپاول کنند 50 میلیون نفر بر 5 میلیارد نفر از راه ثروت حکومت می کنند. البته در مقابل ما شکست خواهند خورد به شرطی که عقل و همت داشته باشیم.

یکی از اساتید روانشناسی ما می گفت در روانشناسی به ویژه اجتماعی، مباحثی وجود دارد در دانشگاهی با دیوارهای بلند و تا کسی صیونیست یا مسیحی صهیونیست نباشد او را به آنجا راه نمی دهند. اصلا به کس دیگری یاد نمی دهند برای اینکه می خواهند جهان را اداره کنند. دیشب به مادران گفتم: اگر پسرتان رفت یک جایی کارمند شد و یک حقوق ثابتی گرفت خوشحال نباشید فرزندتان موفق نشده. بچه ی موفق باید کارخانه دار باشد. آدم تربیت شده ی دین یعنی این!

بله شاید ما مقصر باشیم و گفتیم فقط نماز بخوان کافی است. نمازت با تو چه کرد؟ تو را چطور به اعلی درجات حیات رساند. در همه چیز خداوند همت بلند را دوست دارد. می فرمایند: خَيرُ الهِمَمِ أعلاها 4؛ بهترین همت ها، همت های بلند است. فرقی ندارد در چه موضوعی باشد در همه جا باید آخرش را ببینی.

حضرت علی علیه السلام می فرمایند: كُنْ بَعِيدَ الْهِمَمِ إِذَا طَلَبْتَ كَرِيمَ الظَّفَرِ إِذَا غَلَبْت 5 ؛ هر گاه در پی چیزی هستی ، بلند همت باش و آن گاه که چیره شدی ، در پیروزی کریم باش.

باز هم حدیث بخوانم برایتان: ارزش مرد به همتش است نه به ثروت و مکنتش!

کسی که همتش شریف باشد و بلند، قیمتش زیاد خواهد شد.

همت کسی بلند باشد سخت کوشی اش بیشتر خواهد بود.

هم و غم آدم ها به اندازه ی همتشان است.

آدم های بی همت اگر دینداری کنند دین را به لجن می کشند بی تعارف!

امام خمینی در کتاب آداب الصلوة می فرمایند: بعضی ها از سلام فقط این را فهمیده اند که اسلام می گوید لقمه ی حرام نخوری و فقط سخنش درباره ی فرج و بطن است. آیا حرف اسلام فقط همین است؟ چون حالا یک عده ای بی حجاب شده اند یعنی دین از بین رفت؟ چون می آیند می گویند جامعه را فساد پر کرده؟ یعنی اسلام را فقط در بطن و فرج خلاصه کردی؟ ولایت مگر اصل دین نیست؟ الان ولایت ولیّ خدا و نائبش منطقه را گرفته این را نمی بینی؟ اصل دین ولایت بود یا حجاب؟

بعضی ها وقتی دون همت باشند دین را هم پایین می آورند، دین را در حد کنترل حجاب تحلیل می کنند! البته بی حجابی هم نتیجه بی عرضگی ماست! اگر ما هنر داشتیم فیلم درست و حسابی برای حجاب می ساختیم! اما در جمع بندی حق نداریم تمام دین مملکت را به حجاب وابسته بدانیم! این چه تحلیلی است؟

درباره ی همت اگر می خواستیم مرتب صحبت کنیم باید 30 جلسه مفصل صحبت می کردیم. یکی از موانع رشد بی همتی است. حضرت علی علیه السلام می فرماید: لَا مُرُوَّةَ لِمَنْ لَا هِمَّةَ لَه 6؛ مرد نیست، مردانگی ندارد، مروت و جوانمردی ندارد کسی که همت بلند ندارد. ببینید آدمهای دون همت چقدر بدبخت هستند!

اِنَ اللهَ تَعالي يُحِب مَعالِيَ الُامُورِ وَ اَشرافَها وَ يُكرِهُ سَفسافَها 7 ؛ خداوند همه ی امور با همت بلند را دوست دارد.

عوامل پستی همت

1- توهین کردن به بچه؛ همت بچه به سمتی می رود که فقط به او توهین نشود و همتش فقط صرف آن می شود و سبب سقوط می شود. هر نوع توهین و تحقیر چه در کودکی و چه در بزرگسالی موجب خراب شدن آدمها می شود.

2- ترس؛ بچه را با ترس نباید بزرگ کنی، خودت هم نباید با ترس زندگی کنی. همیشه باید دلمان را به وجود پروردگار عالم قوی کنیم. کسی که ترس در زندگی اش زیاد بود سوره محمد صلی الله علیه و آله را زیاد بخواند. ترس همت انسان را پایین می آورد.

3- تشویق بی جا و زیادی؛ تشویق زیادی همت را پایین می آورد. بچه را تشویق می کنید شیرین می شود و دفعه ی بعد می خواهد به این تشویق برسد بگذارید آزاد باشد. محبت خیلی موثر است اما چرا آن را کوپنی می کنید؟ همیشه محبت کنید و یک کلمه بگویید خوب است.

کسی همتش بلند می شود که اهل تشویق زیادی نیست.

4- صحبت با آدمهای دون همت؛ امیرالمومنین علیه السلام می فرماید: من دنت همّته فلا تصحبه 8 ؛ با آدم کوتاه همت هم صحبت مشو. مثل یک میکروب و ویروس دون همتی را به تو منتقل می کند.

ماهواره ها ریشه های اخلاق را فاسد می کند. ماهواره با فیلمهایی که نشان می دهد چند چیز بد را می تواند منتقل کند: عرق خوردن، روابط نامشروع زن و مرد و سوم همت را پایین می آورد که از دوتای قبلی بدتر است.

برای آدم پست که همت وجود ندارد.

چطور همت بلند پیدا کنیم؟

اگر جای شما زرتشتی ها هم اینجا بودند خواندن این کتاب را به آنها پیشنهاد می دادم. قرآن کریم خیلی همت انسان را بالا می برد و افق دید انسان را بیشتر می کند، کلمات پروردگار عظیم است. اصلا قرآن عجیب است. اولا کتاب های آدمهای دون همت را نخوانید. قرآن کتابی است که خواندنش موجب همت بلند میشود و عظمت روح به انسان می دهد.

با آدمهای بلند همت نشست و برخاست کنید. من می گویم کتابهای شهید مطهری را که می خوانید خوب است، اما کتابهای حضرت امام را هم بخوانید.

در مناجات های خود با خداوند از همت بلند سخن بگوئید. ممدوح است کلماتی که از ائمه ی هدی علیهم السلام رسیده را به عنوان دعای خودت قرار بدهی آنها به ما یاد می دهند از خدا چه بخواهیم. امام سجاد علیه السلام در مناجات خود می فرماید: یا من انس العارفین بطول مناجاته و البس الخائفین ثوب موالاته متی فرح من قصدت سواک همّته و متی استراح من ارادت غیرک عزیمته 9 ؛

ای خدایی که عارفین به عطر مناجات تو انس می گیرند و خائفین لباس مبالات تو را به تن می پوشند و محبت تو را در قلبشان زیاد می کنند. کی خوشحال شد کسی که همتش تو نیستی؟ و کی استراحت کرد کسی که عزمش تو نیستی؟

ریشه ی همه ی ناآرامی ها و ناملایمات روحی این است که ببینید همتت را صرف چه چیزی کرده اید. همت بلند را در دلهای خودمان جاری کنیم و همت های خودمان را بالا ببریم.

حجت الاسلام پناهیان:

پی نوشت:


1- سوره آل عمران آیه 64.


2- غرر الحکم 6/175/9974.


3- غررالحکم، ص ۳۵۹.


4- نهج البلاغه


5- تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص 448 ، ح 10276


6- کشف الغمه (ط-القدیمه) ج 1 ، ص 571 – بحار الانوار (ط-بیروت) ج 75 ، ص 111.


7- جامع الصغير1/75.


8- غررالحکم، ص ۳۵۹.


9- الصحیفة الثالثة السجادیة تالیف علامه میرزا عبد الله اصفهانی، مناجات انجیلیه