خداوند انسانهای مودب را دوست دارد / در سیره اهل بیت(ع) تادیب وجود داشت اما تضریب نه! + گزارش تصویری
وارث: مراسم شب بیست و هشتم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام شریعت زاده خراسانی و مداحی حاج مهدی زنگنه و دیگر ذاکرین اهل بیت (ع) در حسینیه فاطمیون تهران برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام شریعت زاده خراسانی را می خوانید:
به درگاه الهی بسیار دعا کنید
یادتان باشد هنگام افطار حتما دعا کنید. اگر کار خیری انجام دادید خیلی ها از شما در شبهای قدر کار خیر انجام دادید، عهده دار سرپرستی یتیمی شده اید دعا کنید، دعا در این هنگام خیلی اثر خواهد داشت به خصوص وقتی که کار خیری انجام داده باشید.
پروردگار عالم مودب است و دوست دارد بندگانش هم مودب باشند حتی اگر با کسی هم بد بودید سعی کنید با او بدرفتاری نکنید. قرآن درباره ی برادران یوسف که سخن می گوید بلافاصله اشتباهشان را می پوشاند و می فرماید: آنها توبه کردند.
حضرت ابراهیم علیه السلام وقتی خانه ی کعبه را بنا کرد به فرزندش فرمود بیا به درگاه الهی دعا کنیم؛ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا1 ؛ بیایید ما هم این دعا را بخوانیم خدایا از ما قبول کن! ما تلاشی که داریم اینگونه است و اینگونه بلد هستیم. ما روزه ای که در اهل بیت علیهم السلام سراغ داشتی در بندگی، ما بلد نیستیم اما این روزه را از ما قبول کن.
امروز روز 27 ام ماه مبارک رمضان است و احتمال می رود امشب شب قدر باشد. اهل سنت هم به دیشب خیلی اهمیت می دهند و معتقدند به آن شب. ما هم در روایات داریم که اهل بیت علیهم السلام شب بیست و هفتم را احیا نگه می داشتند و در تهران هم بعضی جاها احیا می گیرند.
دعایی که امام سجاد علیه السلام در این روزها می خواند
یک دعایی از امام سجاد علیه السلام وارد شده است که ایشان از اول تا آخر شب 27 ماه مبارک رمضان این دعا را در سجده تکرار می کرد سعی کنید آن را بخوانید اگرچه فارسی آن را بخوانید. بنده در قنوتم می خوانم تا بچه ها یاد بگیرند چون بچه ها دنباله رو پدر و مادر هستند خود ما هم برنامه ی دین را از والدین آموختیم. آن دعا این است: اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي التَّجَافِيَ عَنْ دَارِ الْغُرُورِ وَ الْإِنَابَةَ إِلَى دَارِ الْخُلُودِ وَ الاسْتِعْدَادَ لِلْمَوْتِ قَبْلَ حُلُولِ الْفَوْتِ2 ؛
خدایا مرا از این دنیای فریب بر کن و نجات بخش و بازگشت به دنیای جاودان آخرت روزیم فرما، استعداد جدا شدن از این جسم ظلمانی و اوج گرفتن روح نورانی را به سوی خودت عنایت فرما پیش از این که در این تاریکنای شرک و خودپرستی تباه شوم.
خیلی دعای کاملی است. در خانه ی تمام انبیاء علیه السلام، حضرت ابراهیم علیه السلام و پسرش، از حضرت داود علیه السلام و پسرش، از صدیقه طاهره سلام الله علیها و پسرانش تادیب بوده است اما تضریب و تنبیه نداشته اند. در روایات داریم اهل بیت علیهم السلام هم تادیب داشته اند اینکه به خاطر اشتباه فرزندانشان کم محلی کنند اما تضریب و کتک زدن نداشتند.
فرزند امانت خداست، تو می توانی جلوی بارداری همسرت را بگیری اما وقتی باردار شد دیگر اختیارش دست تو نیست. شما نمی توانید به آشپزخانه بروید و دستتان را با چاقو ببرید. حضرت فرمودند کسی که دچار گناه خودکشی می شود عمر را در قبر به او برمیگردانند و در یک برزخی می ماند. مثلا شما قرار بود 67 سال زندگی کنی اما در 27 سالگی به خاطر ماجرای عشقی خودت را به کشتن دادی. پروردگار عالم به ملائک می فرماید: جانش را به او برگردان تا 40 سال در این برزخ بماند.
لذا بچه های هیاتی که با موتور در خیابان هستند رانندگی شان را زیر نظر داشته باشند. فقط حسین علیه السلام گفتن شرط نیست. مومن عاقل است تو حتی نمی توانی دست خودت را خراش بدهی پس باید در رانندگی هم احتیاط کنی.
موانع استجابت دعا 10 گانه است که 9 تای از آنها مربوط به ماست و یکی از آنها مربوط به خودش است و دقیق پیغمبر صلی الله علیه و آله به این برنامه مصرّ بودند و می خواستند اجرا شود. می فرمودند: کار را واگذار به خدا کنید. حضرت یوسف بدترین راه را انتخاب کرد اما حضرت موسی علیه السلام اظهار فقر به درگاه الهی کرد.
حضرت یوسف علیه السلام فرمود: رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ 3 ؛ ولی حضرت موسی علیه السلام فرمود: رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِير ٌ 4؛ مقام حضرت موسی نسبت به حضرت یوسف علیه السلام بالاتر است: بَعضُهُم أَولِياءُ بَعضٍ 5 ؛ و بالاترین مقام را حضرت محمد صلی الله علیه و آله دارند. که ایشان کار را تمام کرد. در روایات دارد برای نصف آیه سوره الرحمن تا ظهر پیامبر صلی الله علیه و آله را کتک زدند! اما هیچ وقت در دعاهایشان مردم را نفرین نکردند.
سختی هایی که پیامبر صلی الله علیه و آله در راه تبلیغ اسلام کشیدند
روزی پیامبر صلی الله علیه و آله به خانه برگشتند حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها 6 ساله بودند تا در را بازکردند خودشان را در آغوش پدر انداختند، رفقا ما صاحب چه محراب و منبر مفتی شدیم! کتک هایش را حضرت زینب سلام الله علیها و پیامبر صلی الله علیه و آله خوردند آن وقت ما می خواهیم روزه بگیریم چقدر بهانه می آوریم. حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها فرمود: پدر جان چرا اینگونه شدی؟ پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: فاطمه جان (سلام الله علیها ) دعا کن اینها هدایت شوند. حتی یک بار هم به دهانشان نیامد که مردم را نفرین کنند.
پیامبر صلی الله علیه و آله بسیار مهربان بود چطور ما بعضی از ما نسبت یه همدیگر نامهربانی می کنیم هنگام دعوا فحش های ناموسی می دهیم! ما با خود فرد دعوا داریم با ناموسش چه کار داریم؟
زمانه زمانه ی پرخطری است، رفیق خوب پیدا نمی شود و خیلی کم است! مقامی که رسول خاتم صلی الله علیه و آله در بین انبیاء دارد، هیچ پیغمبری به او نمی رسد چون خداوند به او شرح صدر عنایت کرد. این دعای قرآنی را گاهی بخوانید خیلی شرح صدر به شما عطا می کنند: رَبِّ اشْرَحْ لِی صَدْرِی وَیَسِّرْ لِی أَمْرِی وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِی یَفْقَهُوا قَوْلِی 6 ؛
خدایا من بی ادب نشوم نسبت به اولیای خدا، نسبت به زن و فرزندم. خدا دوست دارد بنده اش مودب باشد. امام علی علیه السلام درباره ی موانع استجابت دعا می فرماید: اولین مانع گناه است. دومین نافرمانی پدر و مادر، سوم ستم و کمک به ستمگر و ستمکار، قطع رحم، ترک امر به معروف و نهی از منکر در حد خودم، سبک شمردن نماز، سخن چینی؛ مومن اصلا و ابدا اجازه نمی دهد زبانش جز به خیر باز شود خبر این طرف و آن طرف نمی برد. کسانی که این کارها را انجام دهند منافق هستند و خدا در قرآن بارها منافق را لعنت کرده است.
حضرت علی علیه السلام هنگامی که پیامبر صلی الله علیه و آله را دفن می کردند می فرمود: یک بار نشد نگاه خیره خیره به کسی کند یعنی نگاه تند به کسی نداشتند و مراقبت از نگاهشان می کردند بسیار دلسوز نسبت به مردم بود.
پیامبر صلی الله علیه و آله در ساعات پایانی عمرشان به مسجد آمدند. در حالی که به زحمت راه می رفت فرمود: من دارم از دینا می روم. مردم ناله زدند وا اسلاما! زبان حضرت برّنده نبود و مهربان بود. حضرت از مردم پرسید آیا پیغمبر خوبی بودم؟ مردم گفتند بله.
حضرت فرمود: مزد من چه می شود اگر خودم تعیین کنم اشکالی ندارد؟ مردم گفتند بگو! حضرت اشاره به بیت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها کرد و فرمود: در این خانه دختری هست که تا چشم باز کرده مصیبت دیده مراقب او باشید. مردم توانستند مزد را پرداخت کنند؟
پی نوشت:
1- سوره بقره آیه 127.
2- اقبال الاعمال، سید بن طاوس، ص 702.
3- سوره یوسف آیه 33.
4- سوره قصص آیه 24.
5- سوره توبه آیه 71.
6- سوره طه آیه 25-28.