حجت الاسلام موسویان: زیارت عاشورا ذکر خاص و اکسیر اعظم است
وارث: جلسه هفتگی با سخنرانی حجت الاسلام سید جلال موسویان و مداحی حاج امیر عباسی ، کربلایی سعید ملکی ، کربلایی محمدحسین حدادیان و دیگر ذاکرین اهل بیت (ع) در حسینیه فاطمة الزهرا (س) برگزار شد.
در ادامه متن سخنان حجت الاسلام موسویان را می خوانید:

دستور ختم زیارت عاشورا
ذکر مثل دارویی است که پزشک یا متخصص باید تجویز کند لذا هر ذکری برای اشخاص سازنده نیست مگر اذکار عمومی. ذکرهای عمومی را هر چندبار که بگوئی اشکالی ندارد اما ذکرهای خصوصی را باید حتما از عالم بگیرید و از هر کسی نمی شود دریافت کرد. در زیارت عاشورا چون عدد آمده نیاز دارد که استاد تجویز کند که خیلی مهم است؛ مثلا وقتی به فراز لعن و سلام می رسید گفته شده صدبار تکرار کنید و بعد از آن سجده و بقیه اعمالی که سفارش شده را انجام می دهید. این دستور خاص با عدد خاص برای افراد خاص تجویز شده که می خواهند قرب به سیدالشهدا علیه السلام پیدا کنند. لذا اگر کسی زیارت عاشورا را به صورت ختم انجام دهد محال است در آن ذکر به نتیجه نرسد قطعاً بازده دارد؛ چون فرموده اند نزدیکترین راه به خدا امام حسین علیه السلام است و حتی کسانی که مخالف مکتب عرفان هستند نیز می فرمایند ذکر زیارت عاشورا بالاترین قرب را در دستگاه الهی دارد.
زیارت عاشورا اکسیر اعظم و ذکر خاص است و با سه شرط در هر حاجتی اعم از اخروی و دنیوی نافع است البته به شرطی که حاجتها گناه و محال نباشد.
در ختم زیارت عاشورا بیان کرده اند اگر کسی خواست قرب پیدا کند چهل روز زیارت عاشورا را این گونه بخواند: اول زیارت امیرالمومنین علیه السلام، دو رکعت نماز برای حضرت، زیارت عاشورا را شروع کند، ایستاده بخواند به لعن و سلام که رسید صدمرتبه تکرار کند، بعد از آن سجده و دو رکعت نماز برای سیدالشهدا علیه السلام و بعد دعای علقمه. می فرمایند تمام ادعیه ای که انجام آن ممکن باشد با این دستور به سرانجام می رسد مگر اینکه شخصی از خدا مطالبه گناه یا حرام یا غیرممکن داشته باشد.
شروط مجرب بودن ختم زیارت عاشورا
امام صادق علیه السلام می فرماید: ختم زیارت عاشورا به سه شرط قرب به خدا می آورد و به اجابت می رسد؛ اگر این سه شرط را نداشته باشید نه تنها دعای مستحاب ندارید بلکه پسرفت می کنید. اگر کسی عاق والدین داشته باشد زیارت عاشورا و کربلا رفتن نه تنها موجب قرب نمی شود بلکه موجب پسرفت می شود و وبال گردنش می شود؛ باید پدر و مادر در قرب به خدا راضی باشند تا راضی نباشند شما نمی توانید مقرب شوید و "یا حسین" گفتن شما بالا نمی رود. لذا آه کشیدن والدین یا عاق آنها مانع از برآورده شدن حاجت است. طبق فتوای فقها پدر و مادر در افعال مستحبی باید راضی باشند چون ولیّ هستند و اجازه تصرف دارند.
شرط دوم در ختم زیارت عاشورا این است که حق الناس به گردنتان نباشد. در صبح عاشورا سیدالشهدا علیه السلام به اصحابشان فرمودند کسی که به مردم بدهی دارد برود بدهی اش را پرداخت کند اگر نمی تواند اجیر بگیرد. زیارت عاشورا کاری می کند که انسان متوجه گرفتاری هایش شود و ببیند گیر کارش کجاست.
شرط سوم برای رسیدن به قرب خدا بواسطه زیارت عاشورا این است که فرد باید مقید به لقمه حلال باشد. اگر کسی این شروط را رعایت نکند زیارت عاشورایی که می خواند برایش وبال می شود و اثری برایش نمی گذارد.
درخواست آبرو بواسطه حضرت سیدالشهدا علیه السلام
بعضی افراد در این دنیا نزد مردم آبرومند هستند اما نزد خدا و ملائکه هیچ آبرویی ندارند مثل عمروابن عبدالعزیز که فدک را آزاد کرد وسهم سادات را پرداخت کرد اما امام سجاد علیه السلام می فرماید: خدا و ملائکه او را نفرین می کنند اما مردم او را دعا می کنند؛ چون خانه ی حضرت زهرا سلام الله علیها را خراب کرد.
برخی افراد دیگر در نزد مردم آبرویی ندارند اما نزد خدا و ملائکه آبرو دارند مثل علی ابن یقطین1 که یار امام موسی کاظم علیه السلام بود و در دستگاه هارون هم کار می کرد و به شیعیان خدمت می کرد.
برخی افراد نه نزد مردم آبرو دارند و نه نزد خدا. بر عکس برخی دیگر هم نزد خدا آبرو دارند و هم نزد مردم. در زیارت عاشورا یک تقاضا از خدا داریم: اَللّهُمَّ اجْعَلْنی عِنْدَکَ وَجیهاً بِالْحُسَیْنِ عَلَیْهِ السَّلامُ فِی الدُّنْیا وَ الاْخِرَهِ 2. خدایا قرار ده مرا نزد خودت آبرومند بوسیله حسین علیه السلام در دنیا و آخرت. مرحوم آیت الله بهجت می فرمود این دعا را در قنوتهایتان بخوانید. خیلی مهم است که انسان از اهل بیت علیهم السلام مطالبه آبرو داشته باشد کسی مثل رسول ترک3 آبرو از سیدالشهدا علیه السلام دریافت کرد.
امام صادق علیه السلام فرمود: ملکی به نام «فتّان القبور4» وجود دارد که وقتی میت را در قبر می گذارند این ملک مامور است حسینی ها را بو کند و به نکیر و منکر بگوید از او سوالی نپرسند. اگر آبرومند دستگاه اهل بیت علیهم السلام باشید این روایت صحیح خواهد بود.
پی نوشت:
1- علی بن یَقْطین بن موسی بغدادی ۱۲۴-۱۸۲ق/۷۴۲-۷۹۸م، محدّث، فقیه، متکلّم و از بزرگان شیعه بوده است. وی اهل کوفه، ساکن بغداد و از چهرههای برجسته شیعه معاصر با امام صادق علیه السلام و امام کاظم علیه السلام بود. نکتۀ مورد توجه در زندگی علی بن یقطین آن است که او با وجود شیعه بودن، از وزیران حکومت عباسی و مورد اعتماد آنان بود. ابن یقطین منزلت والایی نزد ائمه و عالمان شیعه دارد. تراجم نگاران سه کتاب را به او نسبت دادهاند.
2- زیارت عاشورا- مفاتیح الجنان
3- در روز پنجم اسفند سال 1284 هجری شمسی در محله خیابان که یکی از محله های قدیمی شهر تبریز میباشد کودکی چشم به جهان گشود که نامش را رسول گذاشتند. رسول ترک بعد از آنکه در سالهایی از عمرش اهل نافرمانی و غفلت از خدای خویش بوده است عاقبت همانطوری که خواهید دید ، در یکی از ماههای محرم آن واقعه و مرحمت و دعوت ولایتی و معنوی برایش پیش میآید و او را به شدت دگرگون میسازد.
4- در کتاب بحار الانوار ۲۳۵ نیز درباره این فرشته این گونه توضیحی می دهد که کامل آن را تقدیم می کنم : «و رومان فتان گورها كه آزمایش كند و بازرسى نماید، این فرشته را در هیچ خبر معتبرى از شیعه جز این دعاء ندیدم ولى در اخبار مخالفین آمده، درزهرة الریاض از عبد اللَّه بن سلام است كه از رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله پرسیدم از نخست فرشته كه پیش از نكیر و منكر در گور بمیت وارد شود؟ فرمود: اى پسر سلام فرشتهاى باشد كه رویش چون خورشید بدرخشد بنام رومان كه بگور آید و مرده را بنشاند و باو گوید: كردار نیك و بد خود را بنویسد با انگشت خود بجاى قلم و آب دهن بجاى مداد بر قطعه از كفن خود بجاى كاغذ و كارهاى خویش را نویسد. و چون بكار بدش رسد شرم كند، فرشته گوید: اى خطا كار در دنیا از خدا شرم نكردى و كردى و اكنون شرم دارى و همه كار نیك و بد را در آن نویسد و فرمایدش در پیچ و مهر بنه، گوید مهر ندارم، گوید انگشت بزن و آن را در گردنش اندازد تا روز قیامت چنانچه خدا فرماید «و هر آدمى طائرش چسبیده بگردن او است تا آخر آیه» سپس منكر و نكیر آیند.