حجت الاسلام مومنی: چله ی ترک گناه تا روز عاشورا را جدی بگیریم+گزارش تصویری
وارث: مراسم شب شهادت حضرت جواد الائمه (ع) با سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مؤمنی و مداحی حاج محمد نوروزی و حاج محسن عرب خالقی در هیئت الزهراء (س) برگزار شد.
در ادامه ی خبر متن سخنرانی حجت الاسلام مومنی را می خوانید:
بدانیم، باور کنیم و عمل کنیم
هر چیزی که لازمه ی حیات و زندگی ما باشد در دین مقدس بیان شده است و برای آن برنامه ارائه کرده است. بعضی ها به اسم روشن فکری در ذهن جوانان ما اینطور جا می اندازند که دین کارایی ندارد و مربوط به گذشته است، با پیشرفت علم و تکنولوژی، دین از توانمندی ساقط شده است اما در جامعه ی امروز دین سخن برای گفتن دارد.
بعد از ارائه برنامه توسط دین ما باید اولاً آن را بدانیم، دوم آن را باور کنیم و سوم به آن عمل کنیم. بسیاری از دستورات و کلمات دین را می دانیم اما در عمل می بینیم که ضعیف عمل شده است و حتی آن را توجیه هم می کنیم مثلا کسی می داند ربا خوردن مثل این است که 36 بار با مَحرم خودش در مسجدالحرام زنا کند اما می گوید نیاز دارم و باید ربا بخورم.
یا می داند نگاه به نامحرم تیر زهرآلودی از جانب شیطان است. تیر زهرآلود انسان را به یکباره از بین نمی برد بلکه انسان را می سوزاند و از بین می برد. متاسفانه نگاه به نامحرم بسیار عادی شده است. در فضای مجازی بستر معصیت و گناه فراهم شده است در حالی که تاکید دین این است که از نامحرم باید اجتناب شود، عموم افراد اینها را می دانند اما باور ندارند و در عمل کُمیت آنها لنگ است. ارتباطات بین محرم و نامحرم و رابطه دختر و پسر زمینه ی امور نامشروع را فراهم می کند خیلی باید احتیاط کرد.
اگر دستورات شرع را در جوانی درک کردیم و انجام دادیم لذت زیادی دارد. در جوانی روی خودمان کار کنیم تابتوانیم نماز اول وقت خوان شویم یا نماز شب بخوانیم. ترک دروغ و غیبت ملکه ی روحی مان شود. اگر انسان دستورات دین در جوانی برایش ملکه شود یک عمر می تواند از برکت آن ارتزاق کند. کسی که در چهار چوب دین قرار بگیرد آرامش، سکون و قرار سراغ او می آید و کسی که از دین فاصله بگیرد بی قراری، استرس و این آفات به سراغ او می آید.
از امشب تا عاشورا حدود چهل روز فاصله است سعی کنیم هر روز یک گناه را کنار بگذاریم. از فردا یک چله زیارت عاشورا با صد سلام و صد لعن آن بخوانید و بعد ببینید تا روز عاشورا چه درب هایی به رویتان باز می شود.
تفسیر روایت زیبای امام جواد علیه السلام
امام رضا علیه السلام خیلی به امام جواد علیه السلام علاقه داشتند و می فرمودند: هیچ مولودی به با برکت تر از مولود من متولد نشده است. وقتی نیت انجام عمل خیری دارید سریع به انجام آن مبادرت کنید چون ممکن است وقت آن بگذرد یا شیطان انسان را وسوسه کند.
امام جواد علیه السلام می فرماید: أَربَع خِصالٍ تعین المَرءِ عَلی العَمَلِ: الصِّحَّة و الغِنی و العِلم و التَوفِیق 1 ؛
چهار چیز یاری دهنده انسان در كار است: سلامت، بی نیازی ، دانش و توفیق.
1. صحت و سلامتی
تا چهار ستون بدن سالم است عمل نیک انجام دهید. تا زمانی که انسان توانایی دارد و تا جایی که می تواند امور عبادی واجب و مستحب را به جا بیاورد اگر می تواند روزه بگیرد. پس تا بدن استطاعت دارد غرق در عبادات باشد. برای بندگی خدا هم باید وقت بگذاریم. چرا برای نماز بی حوصله هستیم؟ چرا انس با قرآن نداریم؟ انس با فضاهای مجازی داریم اما با کلام خدا انس نداریم. چرا اهمیت به نماز و روزه نمی دهیم؟ می بینیم شخص برای تناسب اندامش حاضر است ریاضت بکشد اما حاضر نیست روزه بگیرد. مگر نمی خواهید نفستان در اختیار و کنترلتان باشد؟ روزه بگیرید تا ببینید نفستان چقدر رامتان می شود. فکر نکنید همیشه همین قدر جوان و سر حال می مانید. با وعده ی اینکه بعداً می توانید عبادات انجام دهید خودتان را فریب ندهید به پدر بزرگ ها و افراد پیر نگاه کنید و درس بگیرید.
2. بی نیازی و عدم حاجت به دیگران
برخی انسانها نیازمند به کسی نیستند و تا حدی تمکن مالی دارند. اگر می تواند از دیگران دستگیری کند. افراد با آبروی زیاد در اطرافتان هستند که نیازمند هستند تا می توانید به آنها کمک کنید.
ما خیریه ای به نام "یا زهرا سلام الله علیها" در قم داریم که سالی یکبار جلسه ای به نام "هلهله ی فرشتگان" در آن تشکیل می دهیم و برای زوج های جوان با کمک خیرین جهیزیه جمع آوری می کنیم. خیرین را در تالاری در قم جمع کرده بودیم که یکی از افرادی که در تالار کار می کرد نزد من آمد و گفت :می توانم من هم مبلغی کمک کنم؟ فقط اسم مرا نیاورید. از او پولش را گرفتم که مبلغ 10 هزار تومان بود. به او گفتم می خواهم نامت را اعلام کنم. او گفت این کرایه ی راهم بود وقتی از اینجا بیرون رفتم بگویید. او مسیر برگشت به خانه اش را پیاده رفت اما عمل نیک را انجام داد.
3. علم و دانستن
کسی که علم نداشته باشد در عمل دچار مشکل می شود. جوان ها باید مرجع تقلید داشته باشید رساله ی مرجعتان را بخوانید و به حرام و حلال الهی اشراف داشته باشید. هر سوالی دارید از روحانیون بپرسید. نسبت به زندگی 14 معصوم علیهم السلام اطلاعات داشته باشید. معلومات و معارف دینی تان را بالا ببرید و در زمینه های مختلف دینی اطلاعات داشته باشید. من مخالف ورزش نیستم اما در شب شهادت در ورزشگاه مسابقه فوتبال برگزار کرده اند. وزارت جوانان و ورزش آیا شما به تقویم مراجعه نکردید تا ببینید امشب شب شهادت امام جواد علیه السلام است. آیا اینها آسیب نمی رساند؟ متاسفانه برگزاری کنسرت دغدغه ی رئیس جمهور کشور ما شده است.
4.داشتن توفیق
مرحوم کافی می فرمود: خدایا! کار خیرت که روی زمین نمی ماند به من توفیق بده تا کار خیرت به دست من انجام گیرد.
اقدامات قبل از تصمیم گیری درست از لسان امام جواد علیه السلام
سه مطلب است که اگر انسان قبل از کارهایش آنها را در نظر بگیرد پشیمان نمی شود. من همیشه بعد از منبر رفتن و روضه خواندن درباره خودم فکر می کنم تا ببینم چقدر عامل به سخنانم هستم.
امام جواد علیه السلام در روایت دیگری می فرماید: لاثٌ مَن کُنَّ فِیه لَم یَندُم: تَرکُ العَجلة، و المَشوَرة، و التَوَکُلُ عَلی الله عِندَ العَزم 2 ؛
سه چیـــز است که هــر کس آن را مــراعــات کند، پشیــمان نگـــردد: اجتناب از عجله، مشورت کردن و توکل بر خدا در هنگام تصمیم گیری
عجله را از کارها و زندگی تان حذف کنید
هر کس در کارهایش عجله کرده بعداً پشیمان شده است خصوصاً درباره ازدواج؛ عجولانه و احساسی تصمیم نگیرید. انتخاب را بر عهده بزرگ ترها بگذارید و تصمیم نهایی را خودتان بگیرید و البته نگذارید ازدواج به تاخیر بیفتد. خداوند در قرآن وعده داده است که اگر ازدواج کنید و از فقر نترسید خدا از فضل خودش شما را بی نیاز می کند. به خدا اعتماد کنید.
مشورت
قبل از انجام هر کاری از یک فرد خبره و ماهر مشورت بگیرد. جوانها! پیرمردها و افراد مُسنی که در کنارتان هستند گنجینه تجربه هستند اگر به آنها رسیدید نصیحت و موعظه از آنها بگیرید. هیچ کس از مشورت کردن پشیمان نشده است. من خودم پای منبر بزرگان می نشینم و بعد از منبر از آنها می خواهم یک نصیحت و پندی به من بگویند.
زمانی که انسان می خواهد کاری کند به خدا توکل کند
اگر کسی اینها را نداشت در کارش پشیمان می شود. هر وقت می خواهید کاری انجام دهید از خدا بخواهید دستتان را بگیرد. اگر جوان در خانواده تان دارید امشب او را به جوان امام رضا علیه السلام گره بزنید و از حضرت بخواهید و او را به امام جواد علیه السلام قسم دهید تا یک نگاهی به شما و جوان شما کند.
رفقا! چله ی تا عاشورا را ترک نکنید. هر کدام را دوست دارید، یک چله ترک گناه، زیارت عاشورا، دعای توسل و... ببینید چطور پرده ها از جلوی چشمتان کنار می رود.
پی نوشت:
1- مسند الامام الجواد، ص 246.
2- مسند الامام الجواد، ص 247.