حجت الاسلام مهدوی نژاد:چرا در زندگی مشترک برخی زوج ها، مودّت و رحمت نیست؟ +گزارش تصویری

کد خبر: 59395
ریشه مشکلات اقتصادی در ازدواج، عقیدتی و مهارتی است. عقیدتی این است که خداوند را به رزاقیت قبول نداریم. شخص تا وقتی مجرد است می‌گوید: خدا می‌رساند، وقتی می‌گوییم: ازدواج کن، شک دارد که خدا می‌رساند در حالی‌که خدا فرموده است: «إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ »چون زوج‌ها مهارت ارتباطی ندارند، بلد نیستند که با هم زندگی کنند، زندگی‌ها به دعوا کشیده شده و اختلاف درست می‌شود یا فرد مهارت کار پیدا کردن ندارد و مشکل معیشت پیدا می‌شود...

وارث: جشن ازدواج امیرالمومنین (ع) و حضرت فاطمه (س) با سخنرانی حجت الاسلام مهدوی نژاد و مداحی کربلایی محسن محمدی پناه و محمد گلسرخی در حسینیه ارگ برگزارشد.

در ادامه خبر متن سخنرانی حجت الاسلام مهدوی نژاد را می خوانید: 

حجت الاسلام مهدوی نژاد: ثمره ازدواج با آداب، مودت و رحمت+گزارش تصویری


مودت و رحمت دو اثر ازدواج

ازدواج به قدری مهم است که خداوند متعال در قرآن در مورد آن آیه نازل کرده است، خداوند می‌فرماید: «وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً»1، خداوند برای شما انسانها از جنس خود شما همسرانی قرار داده که این همسران برای شما مایه آرامش هستند و بین شما مودت و رحمت قرار داد.

اگر کسی با انسان به معنی آدمیزاد ازدواج کند، به آرامش می‌رسد. البته به استناد آیات و به استناد عقل، ازدواج با انسان از جنس مخالف مایه آرامش خواهد بود. لذا ازدواج با حیوان یا اشیاء «لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا» نخواهد بود و این‌ها به آرامش نمی‌رسند.

وقتی ازدواج صورت می‌گیرد، خداوند متعال بین این زن و شوهری که عقد کرده اند، مودت و رحمت قرار می‌دهد. رحمت هم به معنی مهربانی است و مودت هم یعنی اینکه همه محبتشان را به هم ابراز می‌کنند.

چرا برخی ازدواج می‌کنند ولی بین آنها مودّت و رحمت نیست؟

در اینجا بحث زیادی وجود دارد. ولی به طور اجمال این مسئله، مثل نماز است، در روایت داریم: هر کس نماز بخواند، به معراج رفته است. نماز خواندن آداب زیادی دارد که وقتی آدابش رعایت شود، چنین اثری دارد، در ازدواج هم اگر به آداب و شرایط و احکام آن عمل نشود، این ازدواج به معنای حقیقی اتفاق نیفتاده است و نمی تواند سبب رحمت و مودت باشد.

ازدواج را بحران جدی جامعه امروز است. این بحران، جامعه ما را در آستانه یک فتنه خیلی بزرگ قرار داده است. در روایت است که وجود مبارک پیامبر صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله  فرمودند: وقتی موقع ازدواج فرزندانتان رسید، آن‌ها را همسر بدهید وگرنه دچار فتنه بزرگی خواهید شد. ما بیش ار 12 میلیون جوان داریم که سن ازدواجشان رسیده است و بعضی از آنها هم، سن ازدواجشان گذشته است و ازدواج نکرده‌اند.

ازدواج نیاز ضروری انسان

ازدواج هم یکی از نیازهای حیاتی و ضروری انسان است، والدین بدانند وقتی ازدواج، یک نیاز غریزی، ضروری و حیاتی است، هنگام رفع این نیاز نباید کار خود و دیگران را سخت کرد. الآن جامعه ما، کار را برای ازدواج سخت کرده است.

ازدواج یک نیاز ضروری جوانان ماست و به خاطر نیاز به ازدواج، روح جوان ما گرسنه است و عطش ازدواج دارد. اگر انسانی که نیاز به آب و غذا دارد، به او اجازه ندهند که آب و غذا بخورد و دسترسی را برای او سخت کنند چه می‌شود؟! اگر نیاز طبیعی ازدواج به صورت طبیعی و حلال برطرف نشود، ممکن است دزدکی برطرف شود و افرادی که به دلایل غیرضروری مانع ازدواج می شوند، مسئول آن هستند. متأسفانه کسی، اینگونه به ازدواج نگاه نمی‌کند. اگر والدین محترم اینطور به ازدواج نگاه کنند، ما اینقدر مشکل نخواهیم داشت. البته همه مشکلات ما برگرفته از نگاه والدین نیست و مسائل دیگری نیز وجود دارد.

ازدواج را آسان بگیرید

شخصی به خدمت پیامبر صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله  آمد و عرض کرد: من می‌خواهم ازدواج کنم و هیچ مالی هم ندارم. دختری را هم برای این امر در نظر داشت که به رسول خدا صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله گفت و پیامبر صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله هم تأیید کردند. سپس پیامبر صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله  فرمودند: قرآن بلد هستی؟ عرض کرد: بله. فرمودند: به عنوان مهریه به ایشان قرآن بیاموز. یک انگشتر آهنی هم تهیه کن به عنوان هدیه به او بده. در آن زمان هم طلا و نقره و زیورآلات بوده و مردم استفاده می‌کردند ولی حضرت، به خاطر شرایط مالی او پیشنهاد یک انگشتر آهنی را دادند؛ عروس هم قبول کرد و ازدواج صورت گرفت.

مشکلات عقیدتی و مهارتی؛ دو مشکل اساسی در ازدواج

مشکل عقیدتی

 ریشه مشکلات اقتصادی در ازدواج، عقیدتی و مهارتی است. عقیدتی این است که خداوند را به رزاقیت قبول نداریم. شخص تا وقتی مجرد است می‌گوید: خدا می‌رساند، وقتی می‌گوییم: ازدواج کن، شک دارد که خدا می‌رساند در حالی‌که خدا فرموده است: «إِن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ »2 اگر کسی فقیر باشد، خداوند او را به فضل خود غنی می‌کند.

مادر و پدر ها به فرزندان خود ازدواج کم‌خرج و ساده را یاد بدهند، دخترانشان را با مهریه کم و کمترین توقع به عقد جوانان متدین دربیاورند و از طرف دیگر، مرد هم حاضر باشد با کمترین امکانات ازدواج را به پا کند.

مشکل مهارتی

چون زوج‌ها مهارت ارتباطی ندارند، بلد نیستند که با هم زندگی کنند، زندگی‌ها به دعوا کشیده شده و اختلاف درست می‌شود یا فرد مهارت کار پیدا کردن ندارد و مشکل معیشت پیدا می‌شود. یک سری مشکلات هم به سبک زندگی ما برمی‌گردد که غربی شده و از دین خارج شده است، مثلاً منازل حتماً باید مبله باشد و سرویس‌های آنچنانی داشته باشیم و ... و اینها امر ازدواج را سخت کرده است.

راه حل مشکلات ازدواج

برای حل مشکلات ازدواج، افزایش تعاون در بین مردم جامعه ضروری است. قرآن می‌فرماید: «تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى»3  و یکی از بزرگترین موارد بِرّ و تقوا، مسئله ازدواج است که لازم است برای حل این مسئله تعاون کنید. «تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى» می تواند هم در مسائل مادی صورت بگیرد و هم در پیدا کردن گزینه مناسب برای ازدواج دختر و پسرها.

جلسات فامیلی تشکیل دهید و صندوقی در نظر بگیرید و اول مجردان فامیل و اگر قدرتش را داشتید، محله را تحت پوشش قرار دهید تا حداقلی از هزینه‌های ازدواجشان تأمین شود. حتی چون پول ندارید این مسئولیت از عهده شما ساقط نیست، اگر پول ندارید، باید به سراغ پولدارها بروید، از آنان کمک بخواهید تا حداقلی از هزینه ازدواج جوانان، با کرامت و عزت تأمین شود تا آنهایی که ازدواج نکرده‌اند ازدواج کنند، این کار از هزار بار زیارت عاشورا خواندن بالاتر است.

آداب و رسوم‌های بی‌پایه ، از موانع ازدواج

این همه حسینیه وجود دارد که فقط دهه محرم در آنها مراسم گرفته می‌شود و بقیه سال خاک می‌خورد. این همه جوان می‌خواهند ازدواج کنند چرا باید هزینه تالار بدهند؟ خانواده‌ها کوتاه بیایند و در حسینیه‌ها عروسی بگیرند که برکت آن بیشتر است و هم هزینه زیادی نباید داده شود. در امامزاده‌ها فقط مراسم عقد را نگیرید طوری فضای آن را فراهم کنید که مراسم عروسی هم بشود آنجا برگزار کرد.

 غیر از مجلس روضه امام حسین علیه‌السلام  که حضرت آیت الله حائری یزدی رحمة الله فرمودند: مستحبی است که هزاران واجب از آن بیرون می‌آید. بقیه همایش‌ها و نمایش‌ها و نشست‌ها که مسئولین و غیرمسئولین برگزار می‌کنند، ضرورتی ندارد؛ چرا هزینه‌های آن را برای ازدواج خرج نمی‌کنند؟!

درخواستی از مسئولان

از مسئولان کارخانجات و ادارات می خواهیم به جای اینکه برای یک جشن، هزینه میلیونی بکنند تا گزارش آن برایشان ثبت شود و به دنبال افزایش اعتبار خود باشند، این پول را به مراکزی که برای ازدواج جوانان تلاش می کنند، بدهند یا برای فقرا هزینه کنند، خدا هم اعتبار آن‌ها را بالا خواهد برد.

در جامعه ما این همه کنسرت برگزار می‌کنند که مردم را شاد کنند، اما اگر مسئولین، ازدواج آسان را برای جوانان ما فراهم کنند و هزینه کنسرت ها را برای ازدواج این جوانان صرف کنند قطعاً نشاط بیشتری خواهند داشت و مشخص است که جوانان ما به جای این همه کنسرت و نمایش و همایش پرهزینه به ازدواج نیاز دارند. مسئولین محترم باید به جای این همه کنسرت، وام و تسهیلات ازدواج به جوانان بدهند.

لزوم مشاوره قبل و بعد از ازدواج

زوج ها! یک حَکَم در زندگی خود قرار دهید. امروز هم حضرت آقا (امام خامنه ای(مدظله)) دستورات مربوط به خانواده را که ابلاغ کردند، یکی از آنها همین حَکَم بود. بعضی ها برای خود پزشک خانواده دارند اما مشاور خانواده ندارند در صورتی که لازم است همه در طول زندگی یک مشاور امین مذهبی هم داشته باشند.

سلسه سخنرانی های حجت الاسلام مهدوی نژاد پیرامون نامه 31 نهج البلاغه در هیئت انصار ولایت شهر یزد را از طریق لینک های زیر دریافت کنید

 

حجت الاسلام مهدوی نژاد: ثمره ازدواج با آداب، مودت و رحمت+گزارش تصویری

پی نوشت:

1.     

 سوره روم، آیه 21

2.     

 سوره نور، آیه 32.

3.     

 سوره مائده، آیه 2.