حجت الاسلام میرباقری: اگر چشمت را کنترل کنی، ملکوت عالم را می بینی+گزارش تصویری

کد خبر: 62310
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: شش چيز را براى من ضمانت كنيد، تا من بهشت را براى شما ضمانت كنم؛ 1- راستى در گفتار 2- وفاى به عهد 3- بر گرداندن امانت 4- پاكدامنى 5- چشم بستن از گناه 6- نگه داشتن دست از غير حلال
وارث: مراسم شهادت حضرت رقیه (س) با سخنرانی حجت الاسلام میرباقری و مداحی حاج محمد نوروزی و کربلایی مصطفی ریاحی در هیئت امام حسن مجتبی(ع) برگزار شد.
در ادامه ی خبر متن سخنرانی حجت الاسلام میرباقری را می خوانید:

حجت الاسلام میرباقری:

6 ویژگی انسان که بهشت برای آن ضمانت شده است

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: اِضمَنوا لى سِتّا مِن اَنفُسِكُم اَضمَن لَكُمُ الجَنَّةَ اُصدُقُوا اِذا  حَدَّثتُم و َأوفُوا اِذا وَعَدتُم و َاَدُّوا اِذا ائتُمِنتُم و َاحفَظوا  فُروجَكُم و َغُضّوا اَبصارَكُم وَ كُفّوا اَيديَكُم1

شش چيز را براى من ضمانت كنيد  تا من بهشت را براى شما ضمانت كنم؛

1-      

 راستى در گفتار

2-      

 وفاى به عهد

3-      

 بر گرداندن امانت

4-      

 پاكدامنى

5-      

 چشم بستن از گناه

6-      

 نگه داشتن دست از غير حلال


حتی دشمن خود را نباید بد نام کرد

در روایتی از پیامبر صلی الله علیه و آله آمده است حتی اگر کسی برتو خیانت کرد تو به او خیانت نکن و اگر کسی بر تو اطمینان کرد تو به او خیانت نکن.

داستان عبدالرحمن سَیابه کوفی

در جلد 5 اصول کافی روایتی بسیار زیبا آمده است که داستان جوانی است به نام عبدالرحمن سیابه کوفی که بعد از فوت پدرش ارثی به او نرسید. (در زندگی توجه کنید هر کسی را به منزل خود راه ندهید و به دوستان خود بسیار اهمیت بدهید که با چه کسانی هستید، در روایت داریم که اگر می خواهید کسی را بشناسید از دوستانش بشناسید یعنی رفقای انسان معرف شخصیت انسان هستند). روزی دوست پدرش به دیدن او آمد و گفت: من سرمایه ای در اختیار تو می گذارم و تو با آن کار کن. عبدالرحمن بعد از مدتی که کار کرد وضع مالی خوبی پیدا کرد و توانایی رفتن به حج را پیدا کرد و نزد مادرش رفت و شرح ماوقع را گفت و مادرش به او گفت: اول باید پول و دینی که به دوستانت داری برگردانی بعد به حج بروی. نزد دوست پدرش رفت و پول را به او داد و به سمت مدینه رفت  که این جریان مربوط به دوره ی امام صادق علیه السلام است.

جوان به درب خانه ی حضرت رفت و خود را معرفی کرد و امام صادق علیه السلام تا نام سیابه کوفی را شنیدند و فهمیدند که فوت شده است بسیار ناراحت شدند.

جوان داستان پولی که از دوست پدرش قرض گرفته بود و با آن کار کرد را تعریف کرد و گفت که وضع مالی خوبی پیدا کرد و دین خود را ادا کرد و به حج آمد.  امام صادق علیه السلام سفارشی به جوان کردند که نسخه ی ترقّی دنیا و آخرت همه ی انسان ها است یعنی این سفارشی که حضرت امام صادق علیه السلام در آن دوران به عبدالرحمن کردند را اگر امروز در بازار انجام دهند موجب بالا رفتن آن ها می شود. توصیه ی امام : "در زندگی انسان صادق و امانت داری باش"

عبدالرحمن می گوید: بعد از عمل به این سفارش بعد از مدت نه چندان زیادی چنان وضع مالی خوبی پیدا کردم که فقط زکات مالم رقم سنگینی شد. بخاطر صداقت و خیانت نکردنم.

کنترل نگاه

پیامبر صلی الله علیه و آله می فرمایند: شما چشمان خود را کنترل کنید تا عجایب و شگفتی ها و ملکوت عالم را ببینید.

نگاه کردن آنقدر مهم است که چنان جلوی چشم انسان را می گیرد که دیگر در این عالم چیزی را نمی بینند و می تواند چنان پرده از جلوی چشمان ما بردارد که عوالم دنیا را ببینیم. امیرالمومنین علی علیه السلام می فرمایند: دل تو کتابچه ی چشمان توست یعنی هر چه با چشمان خود می بینیم بر دلمان می نشیند.

می فرمایند: گاهی یک نگاه حسرت طولانی بر دل انسان می گذارد.

 مبارزه با چشم‏چرانى و ترك حجاب

قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِكَ أَزْكى‏ لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِما يَصْنَعُونَ2

 به مؤمنان بگو چشمهاى خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گيرند، و فروج خود را حفظ كنند، اين براى آنها پاكيزه‏تر است، خداوند از آنچه انجام مى‏دهيد آگاه است.

شان نزول این آیه

در كتاب كافی از امام باقر علیه السلام چنين نقل شده است كه جوانى از انصار در مسير خود با زنى روبرو شد- و در آن روز زنان مقنعه خود را در پشت گوشها قرار مى‏دادند- (و طبعا گردن و مقدارى از سينه آنها نمايان مى‏شد) چهره آن زن نظر آن جوان را به خود جلب كرد و چشم خود را به او دوخت هنگامى كه زن گذشت جوان هم چنان با چشمان خود او را بدرقه مى‏كرد در حالى كه راه خود را ادامه مى‏داد تا اينكه وارد كوچه تنگى شد و باز هم چنان به پشت سر خود نگاه مى‏كرد ناگهان صورتش به ديوار خورد و تيزى استخوان يا قطعه شيشه‏اى كه در ديوار بود صورتش را شكافت! هنگامى كه زن گذشت جوان به خود آمد و ديد خون از صورتش جارى است و به لباس و سينه‏اش ريخته! (سخت ناراحت شد) با خود گفت به خدا سوگند من خدمت پيامبر مى‏روم و اين ماجرا را بازگو مى‏كنم، هنگامى كه چشم رسول خدا ص به او افتاد فرمود چه شده است؟

و جوان ماجرا را نقل كرد، در اين هنگام جبرئيل، پيك وحى خدا نازل شد و آيه فوق را آورد قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ 

 اين سوره در حقيقت سوره عفت و پاكدامنى و پاكسازى از انحرافات جنسى است.

نخست مى‏گويد:" به مؤمنان بگو چشمهاى خود را (از نگاه كردن به زنان نامحرم و آنچه نظر افكندن بر آن حرام است) فرو گيرند، و دامان خود را حفظ كنند قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ3.

" يغضوا" از ماده" غض" (بر وزن خز) در اصل به معنى كم كردن و نقصان است و در بسيارى از موارد در كوتاه كردن صدا يا كم كردن نگاه گفته مى‏ شود، بنا بر اين آيه نمى‏ گويد مؤمنان بايد چشمهاشان را فرو بندند، بلكه مى‏ گويد بايد دایره ی نگاه خود را كم و كوتاه كنند، و اين تعبير لطيفى است به اين منظور كه اگر انسان به راستى هنگامى كه با زن نامحرمى روبرو مى‏ شود بخواهد چشم خود را به كلى ببندد ادامه راه رفتن و مانند آن براى او ممكن نيست، اما اگر نگاه را از صورت‏ و اندام او بر گيرد و چشم خود را پائين اندازد گويى از نگاه خويش كاسته است و آن صحنه‏اى را كه ممنوع است از منطقه ديد خود به كلى حذف كرده است. قرآن نمى‏ گويد از چه چيز چشمان خود را فرو گيرند (و به اصطلاح متعلق آن فعل را حذف كرده) تا دليل بر عموم باشد، يعنى از مشاهده تمام آنچه نگاه به آنها حرام است چشم برگيرند.


پیامبر اسلام ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمود: اَلنَّظَرُ سَهْمٌ مَسموُمٌ مِنْ سِهامِ اِبْلیسَ‌ فَمَنْ تَرَکَها خَوْفاً مِنَ اللهِ اَعطاهُ اللهُ ایماناً یَجِد حَلاوَتَهُ فی قَلْبِهِ4

نگاه (به نامحرم) تیر زهرآلودی از تیرهای شیطان است و هر کس آن را از ترس خدا ترک کند، خداوند چنان ایمانی به او عطا کند که شیرینی اش را در دل خویش احساس کند.

 

فریادرس امت

در جلد 48 بحار الانوار آمده است؛ روزی امام صادق علیه السلام در حال معرفی امام کاظم علیه السلام به دیگران بودند و فرمودند: از فرزندم موسی کاظم، خداوند نوزادی به دنیا می آورد که فریاد رس امت من است. امام صادق علیه السلام چند روز قبل از به دنیا آمدن امام رضا علیه السلام شهید شدند. 

مرحوم آشتیانی می فرماید: زمانیکه متفقین کشور را تصاحب کرده بودند باید با پاسپورت جابه جا می شدیم و در سفر به مشهد بودم و حاجت شخصی داشتم که ایشان در طول سفر حالشان بد شد و از هوش رفت و صحرای عرفات را دید و جمعیتی را که به سمت خیمه ای می رفتند و دید که پیامبر صلی الله علیه و آله در آنجا مستقر بود و  می گوید: نزد ایشان رفتم و خواسته هایم را مطرح کردم و مرا به سمت خیمه ی  امام کاظم علیه السلام روانه کردند و حاجات شخصی ام را به حضرت گفتم. چرا که امام ولایت تکوینی دارد و همانطور که خداوند بگوید: "بشو، می شود"  امام هم بخواهد می تواند و امام به مرحوم اشتیانی فرمودند: تا زمانیکه ما در این مملکت هستیم هوای شما را داریم و بترسید از روزی که ما از این مملکت برویم. بترسیم از روزی که دست عنایت ائمه از ما برداشته شود. عهد اخوت ما با ائمه، ولایت است اگر این عهد اخوت برود دیگر ضمانتی نیست که هوای ما را داشته باشند.

تا وقتی که ما مسیرمان مسیر حضرت باشد امام رضا علیه السلام هم هوای ما را دارد و ایشان صفت رئوف را دارند که رقت قلب زیادی دارند و مفهوم آن است که زود دلشان بدست می آید.

 حجت الاسلام میرباقری:

  

پی نوشت:


1-      

نهج الفصاحه ص216 ، ح 321


2 و 3-     

سوره النور آيه 30


4-      بحارالانوار، ج ۱۰۱، ص ۳۸