حجت الاسلام صادقی: راستگویی یکی از علامت های شجاعت است
وارث: عزاداری دهه اول صفر با سخنرانی حجت الاسلام صادقی واعظ و مداحی حاج سید رضا تحویلدار در تکیه اسد حسن برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام صادقی واعظ را می خوانید:
شجاعت بی نظیر یاران امام حسین علیه السلام
یکی از وجه تمایز یاران سیدالشهدا علیه السلام با دشمنان آن حضرت صفت و خصلت شجاعت است، اینکه 72 نفر در برابر 30 هزار نفر بایستند واز هیچ کس و هیچ چیز هراس به دل نداشته باشند و تا آخرین نفس از امام زمانشان دفاع کنند و استوار در برابر قاتل بایستند نشانه ی شجاعت و دلیری و نیرومندی آنهاست. شجاعتی که بواسطه ی تکیه و توکل بر خداست. فرمود: هر کسی که می خواهد قدرتمند و نیرومند باشد این قدرت را زمانی پیدا می کند که امید و توکلش بر غیر از خدا نباشد.
شجاعت در کربلا یعنی 72 نفر لب تشنه، غریب و تنها و تمام تبلیغات و هجمه ها بر علیه آنهاست اما حتی یک لحظه در انتخاب مسیر و راهشان شک به دل راه نمی دهند. ابن ابی الحدید می گوید به یکی از لشکریان عمر سعد گفتند: چرا این قدر در کربلا جنایت کردید؟ جنگ کشتار دارد اما نه اینکه حتی به طفل شیرخوار و اهل بیت رحم نکنید. او گفت: اگر آنچه ما دیدیم را می دیدی این کاری که ما کردیم را انجام می دادی! تو می شنوی 72 نفر اما شیران بیشه روزگار بودند و جانشان را در کف دست گرفته بودند و از هیچ کس جز خدا هراس نداشتند اگر امان می دادیم از ما 30 هزار نفر هیچ کس باقی نمی ماند. می دانی فرق ما با آنها چه بود؟ ما امید و توکلمان به این زیاد و یزید بود اما آنها دلگرم به خدا بودند و همه حرفشان این بود یا در راه خدا کشته می شویم که به آروزیمان که شهادت فی سبیل الله است رسیده ایم یا دشمنان خدا را می کشیم.
اگر کسی به خدا توکل کند هراسی به دلش راه نمی یابد
اگر کسی یقین کند که اگر از دنیا برود اول سعادتمندی اش است هراسی به دل نخواهد داشت. زهیر در شب عاشورا با یاران شوخی و مزاح می کرد شخصی به او گفت مگر امشب شب شوخی و مزاح است؟ مگر نشنیدی که امام فرمود فردا همه به شهادت خواهیم رسید. زهیر گفت: در 90 سال عمرم اینطور شوخ نبودم، اگر می بینی سرحال و شاد هستم به خاطر فرمایش اباعبدالله علیه السلام است چون فهمیدم بعد از 90 سال پایان عمرم یک مرگ عادی نیست بلکه افضل مردن هاست و آن هم شهادت در رکاب امام زمانم است. یقین دارم بعد از مرگم مهمان حضرت زهرا سلام الله علیها خواهم بود.
امام صادق عليه السّلام به مسمع بن عبدالملک فرمودند: آيا مصائب آن جناب (امام حسين عليه السّلام) را ياد ميکني؟
عرض کرد: بلي والله مصائب ايشان را ياد کرده و گريه ميکنم. حضرت فرمود: بدان زمانی که نیت می کنی به روضه ی امام حسین علیه السلام بیایی و گریه کنی اما هنوز نیامده ای و روضه ای خوانده نشده است خدا به خاطر نیتی که کرده اید تمام گناهان را می بخشد و می آمرزد. دوم قدر اشکت را بدان، با یک قطره اشک بر امام حسین علیه السلام آتش جهنم خاموش می شود. سوم هنگام مرگ بر بالینت حاضر می شویم و مادرم حضرت زهرا سلام الله علیها سفارشت را به عزرائیل می کند.
شجاعت در کربلا نشان دهنده یک عمر با شجاعت زندگی کردن است چون یک عمر با شجاعت زندگی کرده است اینچنین می تواند در مقابل دشمن بایستد لذا در روایت شجاعت فقط این نیست که مقابل باطل بایستد بلکه زمانی شجاعت است که یک عمر در مقابل باطل ایستاده باشد.
نمود شجاعت در صداقت است
از امیرالمومنین علیه السلام پرسیدند: شجاعت یعنی چه؟ حضرت فرمود: یکی از علامت های انسان شجاع راستگویی اوست. کسی که شجاع است در هر شرایطی شجاعت به خرج می دهد. اگر بنا باشد شجاعت خودش را نجات دهد در صداقت نشان می دهد. امام صادق علیه السلام می فرماید: هر کس محب مادر ما باشد می تواند به او "مادر" بگوید، مادر ما در آن روز سیلی خورد اما دروغ نگفت! اگر دروغ بگوید که دیگر صدیقه نیست! یعنی شجاعت! بی بی دو عالم از هیچ کسی هراس ندارد که بخواهد دروغ بگوید.
شجاع کسی است که بر نفسش غلبه کند
نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: شجاع تر به زور و بازو نیست، شجاع کسی است که بتواند به نفسش غلبه کند. جنگ اُحد تمام شد حضرت فرمود: جهاد اصغر تمام شد و الان زمان جهاد اکبر است، مهم تر از مقابله با دشمن مبارزه با هوای نفسی است که در وجودت است. اینکه من در طول عمرم برای هر تصمیم گفته امد دلم می خواهد! تا گفته اند این نگاه و مال حرام است، این رفتارت با والدینت صحیح نیست، ما در پاسخ گفته ایم دلم می خواهد. همه ی بدبختی ما در طول عمر این است که گفته ایم: "دلم می خواهد" و کمتر گفته ایم: "خدا می خواهد".
عمر سعد قسم خورد و به امام حسین علیه السلام گفت: والله می دانم بر حق هستی اما دلم حکومت ری را می خواهد.
کسی که با وجود موقعیت گناه از آن صرفنظر کند، نیرومند ترین است
پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: می خواهید بگویم شجاع ترین، قوی ترین و نیرومندترین شما چه کسی است؟ شجاع ترین و نیرومندترین شما کسی است که وقتی فرصت و موقعیت برای گناه، گناه نکند. موقعی که زمینه گناه فراهم است گناه نمی کند و یا حسین و خدا گفتنش آنجا به کمکش می آید.
عمروبن جناده؛ شهید 11 ساله ی کربلا
در کربلا می بینیم عمروبن جناده نوجوان 11 ساله چطور از امام زمانش دفاع می کند و با شجاعت در مقابل 30 هزار نفر می ایستد با اینکه می داند هر لحظه امکان کشته شدنش وجود دارد. او با پدرش در کربلا حاضر شد و به محض اینکه پدرش در جنگ شهید شد نزد امام می آید تا از او اجازه بگیرد و به میدان برود حضرت به او فرمود: پسرم مادرت طاقت دو داغ ندارد هم همسرش و هم پسرش. اما جناده گفت: مادرم مرا فرستاده است و گفت درست است پدرت شهید شده اما هنوز عزیز زهرا سلام الله علیها یار و یاور می خواهد، نمی شود در کربلا باشی و حسین علیه السلام تنها بماند.
بیش از هر چیزی معرفت او نسبت به امامش مرا متحیر کرده است. جناده به میدان رفت و فریاد زد: اميري حسين و نعم الامير1؛ ای دنیا بدانید مولی من حسین علیه السلام است، چه آقایی و چه مولایی! سر این نوجوان از تنش جدا شد و سر او را به طرف خیمه ی مادرش پرتاب کرد، مادرش سر را گرفت، بوسید و گفت احسنت به تو پسرم.
پی نوشت:
1- مناقب آل ابيطالب، ج 4، ص 104