حجت الاسلام رفیعی: صحیفه سجادیه؛ یکی از کتب عرفانی کشیش های آمریکایی

کد خبر: 62701
یک گروه از کشیش های آمریکایی به دعوت دانشگاه ادیان قم به ایران آمدند و رشته ی آنها عرفان بود، از آنها پرسیدند کتابهای عرفانی شما چیست؟ گفتند: یکی از کتب عرفانی ما صحیفه سجادیه است و ما با آن کتاب با خدا حرف می زنیم.

وارث: آخرین شب عزاداری با سخنرانی حجت الاسلام دکتر ناصر رفیعی و مداحی حاج حسن خلج در روضه بیت الحسین(ع) برگزار شد.

در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام دکتر رفیعی را می خوانید:

حجت الاسلام رفیعی:

ویژگی های اهل بیت(ع)

4 ویژگی اهل بیت علیهم السلام را از بیان امام سجاد علیه السلام بیان کردیم: علم، حلم، شجاعت، جود و سخاوت. پنجمین ویژگی فصاحت است یعنی کلام پرمحتوا و بلیغ. احسن کلام قرآن است و معجزه، شفا و هدایت است و از آن بالاتر هم نداریم به ارتباط با قرآن و قرائت قرآن بیشتر اهمیت دهیم که نورانیت در زندگی می آورد.

بعد از کلام خدا فصیح ترین کلام، کلام پیامبر صلی الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام است. شما همین نهج البلاغه را ببینید که تمام حرف های امیرالمومنین علیه السلام نیست بلکه سیدرضی تعدادی خطبه، نامه و کلمات قصار را گزینش کرده است. مستدرکی به تازگی نوشته اند که سخنانی که سید رضی در نهج البلاغه نیاورده است، در آن کتاب نوشته اند، مُسند حضرت علی علیه السلام بیش از 22 جلد است که حرف ها و سیره ایشان است. همه ی اینها کلام فصیح و بلیغ است.

ابن ابی الحدید یک عالم معتزلی سنی است می گوید: من خطبه 221 نهج البلاغه را هزار بار خوانده ام ولی هنوز از آن سیر نشده ام و هر بار هم یک نکته ی جدید از آن می فهمم. جرداق یک دانشمند مسیحی است و می گوید: 200 بار نهج البلاغه را از ابتدا تا انتها خواندم. او در ابتدای کتاب "صوت العدالة الانسانیة" می نویسد: من مسلمان نیستم چه برسد به اینکه شیعه باشم، من عاشق فضیلت هستم دیدم بافضیلت ترین انسان در عالم شما هستید.

شرح های متعددی از نهج البلاغه توسط علمای سنی و مسیحیت نوشته شده است. هر چه جلوتر می رویم مطالب نهج البلاغه جدیدتر و نوتر می شود.

"صحیفه سجادیه" کتاب عرفانی کشیش های آمریکایی

یک گروه از کشیش های آمریکایی به دعوت دانشگاه ادیان قم به ایران آمدند و رشته ی آنها عرفان بود، از آنها پرسیدند کتابهای عرفانی شما چیست؟ گفتند: یکی از کتب عرفانی ما صحیفه سجادیه است و ما با آن کتاب با خدا حرف می زنیم.

آیت الله العظمی مرعشی نجفی یک نسخه صحیفه سجادیه را برای آقای طنطاوی -رئیس دانشگاه الازهر- فرستاد. طنطاوی در نامه ای برای آیت الله مرعشی نوشتند: حضرت آیت الله عمر من بر فنا رفته چرا این کتاب دیر به دست من رسیده است.

همه اهل بیت علیهم السلام چنین است، عقیله بنی هاشم وقتی در دروازه کوفه شروع به سخنرانی کردند همه متعجب بودند و می گفتند: گویی علی علیه السلام زنده شده و خطبه می خواند. می رفت مردم متحول شوند و به دارالعماره بریزند و سخنان حضرت زینب سلام الله علیها را با سر امام حسین علیه السلام متوقف کردند وگرنه کوفه به هم می ریخت.

20 سال طول کشید تا مرحوم شیخ کلینی 16 هزار حدیث جمع آوری کرد تا کتاب "اصول کافی" حاصل شد. شیعه حدود 44 هزار حدیث دارد ار انگشت به دست کردن، نگاه به آیینه کردن و حکم وضو گرفتن تا توحید ما حدیث داریم که خیلی افتخار است و باید به خود ببالیم. فرقه های دیگر اینچنین احادیثی را ندارند این همه بنی عباس و بنی امیه حکومت کردند و خطبه خواندند اما از آنها چیزی باقی نمانده است چون خالی و تهی بودند.

فصاحت و بلاغت ائمه علیهم السلام افتخار بزرگی است. مرحوم شیخ حُر عاملی در جوانی بیماری سختی گرفت و در حال مرگ و احتضار بود که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را دید و عرض کرد من از مرگ نمی ترسم اما دلم می خواهد آثار شما را جمع آوری کنم. به زندگی برگشت و عمر مجدد به او داده شد و 36 هزار حدیث جمع آوری کرد و حاصلش کتاب "وسائل الشیعه" شد که با کتب اربعه حدود 80 هزار حدیث شد که عدد قابل توجهی است.

مرحوم مجلسی لُجّه ای تشکیل داد و 120 جلد کتاب "بحارالانوار" را نوشتند. علامه امینی در طول 30 سال حدود 10 هزار کتاب را زیر و رو کرد و کتاب "الغدیر" را نوشت و ولایت امیرالمومنین علیه السلام را اثبات کرد.

فصاحت ائمه علیهم السلام را فقط ما شیعیان نمی گوییم بلکه اهل سنت هم به آن اذعان دارند. ابوزهره یک عالم اهل سنت است و 4 جلد کتاب درباره امام صادق علیه السلام نوشته است. دکتر عایشه بنت شایع مصری و مفسر قران است یک کتاب درباره حضرت زینب و حضرت زهرا سلام الله علیها دارد.

محبت اهل بیت(ع) در قلوب مومنین

ششمین ویژگی اهل بیت علیهم اسلام در بیان امام سجاد علیه السلام محبتشان در قلوب مومنین است. پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: إِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَيْنِ حَرَارَةً فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لَا تَبْرُدُ أَبَداً1 ؛ این حرارت خدادادی است. در روایت فرموده اند: بهشت یک دربی دارد به نام "باب الحسین" که برای پیروان و گریه کنان ابی عبدالله علیه السلام است.

رسول خدا صلی الله علیه و آله هنگام نماز نشسته بود یک آقایی بر او وارد شد و پرسید: قیامت کی برپا می شود؟ حضرت فرمود: بگذار اول نمازم را بخوانم و بعد پاسخت را بدهم. حضرت از او پرسید: تو چه چیزی برای قیامت آماده کرده ای که این سوال را می پرسی؟ آن مرد گفت: من یک آدم معمولی هستم ولی شما را خیلی دوست دارم و عاشق تو هستم. حضرت فرمود: من هم چیزی می گویم که دلت شاد شود، هر کس با هر چیزی که دوست دارد محشور می شود.

هر کسی در دنیا به هر چیزی علاقه دارد با همان محشور می شود. خیلی قدر محبت اهل بیت علیهم السلام را بدانید، محبت اساس دین است و داستان های فراوانی از نجات افراد در اثر این محبت داریم.

چهره بهشتی در دنیا

شخصی نزد امام باقر علیه السلام آمد و اجازه خواست تا عقایدش را عرضه کند و گفت: من شما و هر کس هم که شما را دوست دارد، دوست دارم و شما را برای دنیا دوست ندارم نمی خواهم با شما کاسبی کنم بلکه شما را برای خودتان دوست دارم. از دشمن های شما هم بدم می آید.

دوم حلال شما را حلال می دانم و حرامتان را حرام می دانم.

سوم انتظار فرج می کشم. چون انتظار فرج از زمان پیغمبر صلی الله علیه و آله مطرح بوده است.

امام باقر علیه السلام به او فرمود: نه تنها عقایدت درست است بلکه موقع جان دادن پیغمبر صلی الله علیه و آله، امیرالمومنین، امام حسن و حسین علیهم السلام به دیدنت می آیند. آن شخص همینطور گریه می کرد و گفت: می توانم دستتان را به سینه و چشمانم بزنم؟ حضرت اجازه داد. امام باقر علیه السلام فرمود: هر کس می خواهد چهره بهشتی در دنیا ببیند به این پیرمرد نگاه کند.

اصل و نسب و نام هم مهم نیست. امام صادق علیه السلام فرمود: ولایت من به امیرالمومنین علیه السلام مهمتر از ولادت من از ایشان است. سعد اموی از نوادگان عمربن عبدالعزیز بود، نزد امام صادق علیه السلام آمد و عرض کرد: ننگ بنی امیه بودن را دارم. حضرت فرمود: تو از بنی امیه نیستی، تابع چه کسی هستی؟ او گفت: تابع شما هستم. حضرت از آیه ی قرآن برایش استدلال آورد: فَمَنْ تَبِعَنِي فَإِنَّهُ مِنِّي 2؛ هر کس از من تبعیت کند از من است. از آن روز به بعد به او سعدالخیر گفتند.

پس محبت به اهل بیت علیهم السلام به خاطر خدا باید باشد، پیغمبر صلی الله علیه و آله فرمود: خدا را برای خدا دوست داشته باشید و ما را برای خدا، هیچ گاه بین ما و خدا مقایسه ایجاد نکنید. همه ی علاقه ی شما به امام رضا و امام حسین علیهما السلام به خاطر فانی شدن در راه خدا بود.

وظایف محبان اهل بیت(ع) چیست؟

امیرالمومنین علیه السلام فرمود: سعادتمندترین مردم کسی است که نسبت به ما اهل بیت 5 کار را انجام دهد:

1- ما را بشناسید. کتاب یا نهج البلاغه و قرآن را برای شناخت بیشتر اهل بیت علیهم السلام مطالعه کنیم.

2- محبت ما را خالصانه داشته باشید.

3- به ما متوسل شوید.

4- به حرف هایی که گفته ایم و ما عمل کرده ایم شما هم عمل کنید. نمی شود کسی محب حضرت امیرالمومنین علیه السلام باشد اما نماز نخواند و ... خداوند به حضرت موسی فرمود: دروغ می گوید کسی که می گوید من را دوست دارد و تا صبح می خوابد. محبت همراه با عمل مهم است.

4- هر چه ما نهی کردیم را کنار بگذارد.

اگر این 5 کار را انجام دادیم شیعه ی واقعی محسوب می شویم.

حجت الاسلام رفیعی:

پی نوشت:


1- مستدرک الوسائل، ج 10ص 318.


2- سوره ابراهیم آیه 36.