آشنايي اجمالي با مجموعه كتاب هاي رستاخيز كربلا
وارث: مجموعه كتاب هاي رستاخيز كربلا در شش جلد با عناويني همچون «سلام او»، «روز عاشورا»، «ريحانه هاي دشت خون»، «پاي سخن محبوب دلها حسين»، «عصر عاشورا» و «تا عاشورا»از سوي انتشارات مؤسسه فرهنگي هنري دارالحديث چاپ و روانه بازار شده است.
در اين گزارش به صورت اجمالي با اين مجموعه كتاب ها نوشته محمدرضا زائري، احمد غلامعلي، زهرا بابايي، محمدتقي سبحاني نيا، مهدي غلامعلي و مصطفي پورنجاتي آشنا مي شويم.
در بخشي از اين مجموعه كتاب ها مطلبي درباره امام حسين عليه السلام آمده كه به اين شرح است: نام و ياد معطر امام حسين عليه السلام، از كودكي تا بزرگسالي بر لب و جان ما ايرانيان مسلمان جاري است؛ و اين فضاي دلپذير و نوراني، به ويژه در ماه محرم و صفر، رونقي ديگر مي گيرد.
اين امام عزيز، در ميان شيعيان، مسلمانان و حتي ساير مردم بيشتر با حادثه عاشورا شناخته شده است، حادثه اي كه درخشانترين بخش زندگي ايشان است.
سلام او
اين كتاب نوشته محمدرضا زائري است كه در 64 صفحه به رشته تحرير در آمده و ترجماني تازه از زيارت ناحيه مقدسه است.
در قسمتي از كتاب مي خوانيم: ... سلام ما بي طمع نيست؛ از سوز است يا از عشق، از داغ است يا از درد، فرقي نمي كند. هر وقت دست به سينه مي گذاريم و سر خم مي كنيم و در ميان شوري و گرمي قطرات اشك، زبان در كام مي گردانيم كه: «سلام ...» طمع داريم «و ان طمعنا فيك كبير» و اميدواريم « و ان رجاءنا فيك عظيم» طمع مان هم بزرگ است و اميدمان عظيم.
همه دنيا را گشته ايم و آخر به اينجا رسيده ايم؛ همه مردم را ديده ايم و آخر اينان را پسنديده ايم؛ از همه بريده ايم و به اين خانه پيوسته ايم كه «اللهم إني لو وجدت شفعاء أقرب إليك من محمد و آل محمد لجعلنهم شفعائي» خدايا اگر از پيامبر و خاندانش، شفيعاني نزديك تر به تو مي يافتم، آنها را واسطه مي كردم... .
روز عاشورا
كتاب روز عاشورا به قلم احمد غلامعلي در 142 صفحه گردآوري شده كه گزارشي مستند و تاريخي از حوادث روز عاشورا است.
در اين كتاب موضوعاتي همچون «سلام بر حسين عليه السلام»، «حديث وصل»، «سخنان زهير»، «سخنان برير»، «خيرخواهي سيدالشهدا عليه السلام»، «گفت و گوي امام با عمر سعد»، «پايمردي اصحاب»، «نخستين شهيد»، «وفاي سرشار»، «اسطوره شجاعت»، «لحظه وداع»، «طلب آب»، «لباس عزت» و «آخرين لحظه ها» به چشم مي خورد.
در پيشگفتار اين كتاب آمده است: عاشورا حقيقت بزرگي است كه عبادت و عبوديت، حماسه و آگاهي، عاطفه و خردگرايي را در خود فراهم آورده است. حقيقت عاشورا را نمي توان در برهه اي از زمان، دهم محرم سال 61، يا قطعه اي از زمين كربلا گنجاند.
عاشورا، الگويي است براي نجوا با معبود، حماسه آفريني در برابر ستمكاران و عشق ورزيدن با مؤمنان. عاشورا تبلور خردگرايي اولياي الهي است كه زينت ناپايدار دنيا را در برابر نعمت ماندگار آخرت، به هيچ انگاشتند تا سرمشقي باشند براي مؤمنان كه در بحران ها با «ولي» بودن را بر همه دلفريبي هاي شيطان ترجيح دهند.
ريحانه هاي دشت خون
اين كتاب از سوي زهرا بابايي در 78 صفحه نگاشته شده كه به شرح حال امام حسين عليه السلام و عاشورا، به روايت زنان پرداخته است.
در اين كتاب مطالبي از قبيل «بشارت ميلاد»، «كشتي نجات»، «زندگي، جاري است»، «امانت دار امامت»، «پناهگاه مردان خدا»، «در سوگ برادر»، «مادر فضيلت»، «گلبان غيرت»، «منجي امامت»، «نخستين نوحه گر كربلا»، «غيرت زنانه»، «حماسه سخن» و «مرگتان باد اي اهل كوفه» مورد بررسي قرار گرفته است.
در مقدمه اين كتاب مي خوانيم: عاشورا، غم انگيزترين واقعه تاريخ شيعه و اسلام است. آنچه در اين روز شگفت رخ داد، هر انسان عدالت جو و صاحب دلي را تا ابد به سوگ و عزا مي نشاند. قرن ها است است كه اين واقعه اندوهبار را از منظرهاي گوناگون مي نگرند، ولي همچنان بايد درباره آن گفت و نوشت و شنيد و خواند؛ زيرا هيچ كتابي به اندازه عاشورا، برگ هاي خواندني و قصه هاي شنيدني ندارد.
هر گوشه كربلا، عصاره و چكيده تاريخ انسان و اسلام است و هر لحظه عاشورا، گواهي صادق بر معجزه ايمان؛ به ويژه آنجا كه زنان نقش آفريني مي كنند. در حادثه عاشورا، هيچ زني، حتي زنان دربار يزيد، نقش منفي ندارند و هر جا نام زني در ميان است، سخن از نيكي و دينداري است.
پاي سخن محبوب دلها حسين
كتاب پاي سخن محبوب دلها حسين به قلم محمد تقي سبحاني نيا در 63 صفحه به زيور طبع آراسته شده كه با انتخاب احاديث كاربردي و غالبا در موضوعات اخلاقي از سخنان گهربار سيد و سالار شهيدان، حضرت حسين عليه السلام، شيفتگان حضرتش را با كلام ايشان آشناتر كند.
اين كتاب دربردارنده موضوعاتي از قبيل «نشانه بخل»، «بركات صله رحم»، «هنر صله رحم»، «شناخت دوستان»، «انتخاب هم نشين»، «برآوردن حاجت ها»، «تكريم خود»، «همسايه»، «رابطه دروغ با ناتواني»، «راز موفقيت»، «نشانه دينداري»، «شريف ترين مردم»، «مفهوم نعمت و بلا»، «غرورشكن»، «تصور مرگ»، «پيامد تجربه»، «بدترين صفات مديران»، «لباس شهرت»، «خوش اخلاقي» و «مفهوم دوستي اهل بيت عليهم السلام» است.
در قسمتي از درآمد اين كتاب آمده است: درود بر تو اي بنده شايسته و پاك و مطهر خدا. شهادت مي دهم كه تو نمردي و به فيض بزرگ شهادت نائل آمدي. گواهي مي دهم كه تو آن نور هدايت خداوندي كه هرگز خاموش نشده است و تا ابد خاموش نخواهد شد. تو آن جلوه خدايي كه تاكنون از ياد نرفته است و پس از اين نيز هرگز از ياد نخواهد رفت. هرگز خوار نبودي؛ چون خداوند تو را عزيز ساخته است هيچگاه مغلوب نشدي؛ چون خداوند يار و مددكار تو بوده است.
سلام بر موي سپيد غرق به خون. اگر روزگار زندگاني ام به تأخير افتاد و مقدرات، مرا از ياري تو باز داشت و در مقابل دشمنانت نتوانستم جهاد كنم، در برابر، در مصيبت هايي كه بر تو وارد شد، هر صبح و شام مي گريم. آن گاه كه اشك هايم خشك شود، به جاي اشك از ديدگانم خون مي بارم.
عصر عاشورا
اين كتاب نوشته مهدي غلامعلي است كه 95 صفحه جمع آوري و عرضه شده كه گزارشي مستند و تاريخي از حوادث كربلا در عصر عاشورا بر اساس دانشنامه امام حسين عليه السلام است.
كتاب عصر عاشورا از پنج فصل با عناويني همچون «نهايت سنگدلي»، «نشانه هاي آشكار شده»، «به خاك سپاري شهيدان»، «سرهاي شهيدان» و «كرامت هايي از سر مبارك سيدالشهدا عليه السلام» تشكيل شده است.
در بخشي از اين كتاب با عنوان مقدمه مي خوانيم: عاشورا تيره ترين روز تاريخ بشر است. پس از آن كه اين رستاخيز عظيم رخ داد، پيشوايان دين همواره بر زنده نگه داشتن اين روز و بازخواني وقايع آن تأكيد ورزيده اند؛ زيرا همراهي با كاروان سيدالشهدا، از روزي كه از شهر پيامبر صلي الله عليه و آله يعني مدينةالنبي، حركت كردند، تا آن روز كه بدون سالار خويش دوباره به زادگاهشان بازگشتند، سراسر درس آموز است.
تا عاشورا
كتاب تا عاشورا از سوي مصطفي پورنجاتي در 63 صفحه نگاشته شده كه گزارش مستند و تاريخي از ورود كاروان حسيني به كربلا تا شب عاشورا است.
در اين كتاب مي خوانيم: «اشارت پدر»، «نمايي از مسير كاروان حسيني به سمت كربلا»، «وسوسه اي به نام مُلكِ ري»، «محاصره امام عليه السلام در سرزمين اندوه و بلا»، «نامه اي كه ارزش جواب دادن نداشت»، «تلاش هاي ابن زياد براي حركت دادن لشكر به سوي كربلا»، «تلاش هاي حبيب براي بسيج قبيله بني اسد»، «منع امام و يارانش از آب»، «روزي كه عباس عليه السلام سقا ناميده شد»، «فرمان ابن زياد براي شتاب در نبرد با حسين عليه السلام»، «حيله شمر براي جدايي امام عليه السلام از برادرش عباس عليه السلام»، «آخرين شب نيايش»، «ياران، جايگاهشان در بهشت را مي بينند»، «بي مانند ترين شب تاريخ» و «حال زينب سلام الله عليها در شب عاشورا».
در پيشگفتار اين كتاب آمده است: نقل و گزارش آنچه در ماجراي نهضت حسيني، بر حضرت اباعبدالله عليه السلام و خانواده گرانقدر و ياران ارجمندشان گذشت، برنامه اي هرساله و عمومي است. از اين رو، در دست بودن كتابچه اي كه اين حوادث را براساس سير زماني آنها روايت كند و البته داراي پشتوانه پژوهش هاي تاريخي حديثي معتبر باشد، ضرورتي جاري و هميشگي است. در جلد پيش رو، تا عاشورا، خلاصه اي از حوادث ورود به كربلا تا شب عاشورا گزارش شده است.
مجموعه كتاب هاي رستاخيز كربلا در شش جلد با عناويني همچون «سلام او»، «روز عاشورا»، «ريحانه هاي دشت خون»، «پاي سخن محبوب دلها حسين»، «عصر عاشورا» و «تا عاشورا» با شمارگان 1000 جلد و به قيمت دوره 20000 تومان از سوي انتشارات مؤسسه فرهنگي هنري دارالحديث منتشر شده است.