حجت الاسلام کرمی: معرفت؛ شیرازه ی انسان است

کد خبر: 64889
اگر بیست هزار نفر دور امام باشند وشمشیر هم بزنند اما معرفت نداشته باشند . همین بی معرفتی بار امام را سنگین می کند. این معرفت شیرازه انسان است.
حجت الاسلام کرمی

حرم حضرت عبدالعظیم حسنی

ما امامزاده هاي فراوانی داريم ولو هر کسي که سيد باشد ، با چند نسل به امامان مي رسد. مساله اي که مهم است در تفاوت مقام امامزاده ها با هم است. حضرت عبدالعظيم حسني مقامي بالاتر از دیگرامام زاه ها دارند.
من زار قبر عبدالعظيم الحسني بِرِيْ، كمن زار الحسين بکربلا1
اگر انسان درباره وجه تمايز سيدالکريم با ساير امامزاده گان تحقيق کند به تفاوت در معرفت ایشان است. قيمة‌ کل‌ امرء ما يحسنه قيمت هر انساني به اندازه معرفت اوست، البته معرفت به تنهايي مقصود نيست بلکه سلوک بر اثر محبت، يعني حوزه انديشه ی موضوع بر حوزه انگيزه باشد. مثل يک انسان که در في سبيل الله است و معرفت دارد و اگر کسي کشته شود عِندَ رَبِّهِم يُرزَقون3  است.

چرا زيارت حضرت عبدالعظيم  مثل زيارت امام حسين عليه السلام در کربلا است؟

 يَا مَنْ بِزِيَارَتِهِ ثَوَابُ زِيَارَةِ سَيِّدِ الشُّهَدَاءِ يُرْتَجَىاي کسي که من اميد دارم با زيارتش ثواب زيارت امام حسين عليه السلام مي رود.
حضرت عبدالعظيم حسني به نزد امام هادي عليه السلام مشرف شدند و عرض کردند : من ميخواهم اعتقادات خود را شرح دهم  و بگویم روي  چه  اصول و مباني  فکري  سلوک دارم. حضرت  فرمودند: بگو. ايشان اول با توحيد شروع کردند که معتقدند خداوند نه جوهر است و نه قلم، نه کيف است و نه کيف. بعد از توحيد ذاتي (وحده لا شريک له ) به توحيد صفاتي رسيدند (بين ذات و صفت خداوند مغايرتي وجود ندارد و صفاتش عين ذاتش است) در صورتي که ذات انسان با علم انسان از هم جدا هستند . قدرت عظمت حيات انسان عين ذاتش است. توحيد افعالي را گفت (اعتقاد به صد وچهارده هزار پيامبر ) واعتقادش درباره تمام ائمه وامام علي عليه السلام را گفتند تا امامت منتهي به  امام هادي عليه السلام  شد . عرض کردند : اعتقاد من اين است که در اين زمان امام من شما هستيد. امام هادي عليه السلام فرمودند: انت ولينا حقا5 بدرستي که تو از اولياي ما هستي و تحت امر ما اداره مي شوي.

آنچه باعث مي شود سيدالکريم ، سيدالکريم شود معرفت است. پيامبراکرم صل الله عليه و آله درباره سلمان فارسي می فرمایند: سَلْمانُ بَحْرٌ لا يُنْزَفُ 6سلمان دريايي است که خشک نمي شود. معرفت سلمان وجه تمایزش از سایر یاران بود. پر طاووس قشنگ است ، به كركس ندهند معرفت بار گرانیست ، به هركس ندهند7. المعروف بقدر المعرفه 8 خوبی­ به هر کس باید بقدر معرفت او باشد.  کار خوب به اندازه معرفت انسان ارزش پیدا می کند. اگر دو دست مبلغی صدقه دهند، یکی یک ریال است یکی میلیاردها دلار این دو دست با هم فرق نمی کنند؟ آیا لا اله الا الله امام علی علیه السلام با لا اله الا الله دیگران تفاوتی ندارد؟ لفظ گفتن لا اله الا الله بین مومن و منافق یکی است. امام راحل فرمودند:اگر 124 هزار پیغمبر پشتیبان هم شوند یک  لا اله الا الله امیر المونین را بگویند نمی توانند.چرا نمی توان گفت: زیرا آن جوهره و نفس لا اله الا الله معرفت لا اله الا الله است. امیرالمونین در قله بالایی قرار داشتند.

مقام سلمان فارسی نزد پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله

 به پیامبر اکرم صل الله علیه زمانی که سلمان کنارشان نشسته بود می گفتند:یک عجم را اینجا آورده اید؟در صورتی که سلمان نماز می خواند ومسلمان بود.با اینکه إِنَّ أَكرَمَكُم عِندَ اللَّهِ أَتقاكُم9 نهادینه شده بود ، باز چشم دیدن سلمان ر ا نداشتند. 

معرفت عمار یاسر

جنگیدن تحرک می خواهد. عمار یاسر نود ساله بود در جنگ صفین وقتی او را کشتند امام علی علیه السلام  فرمودند: این عمار ذوالشهادتین . سراغ عمار را می گرفت. چرا سراغ عمار را می گرفت؟ از عمار انتظار جنگیدن نداشت بلکه معرفت داشت. 

 شخصی در جریان حکمیّت نزد امیر المومنین رفته و گفت: اگر به من بگویند آب تمام اقیانوس ها رابا سطل خالی کن می کنم . اگر بگویند تمام کوههای عالم را جابجا کن می کنم . همه اینها در کنار ولایت شما چیزی به حساب نمی آید. ای کاش بیست یار مثل تو داشتم.

تمایز معرفتی سلمان از یاران پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله

روزی سلمان فارسی در مسجد نزد پیامبر اکرم صل اللله علیه وآله نشسته بودند که پیامبر فرمودند: چه کسی در این جمع توفیق این را داشته که همه روزها را روزه بگیرد؟ سلمان فارسی گفت : من. پیامبر فرمودند: زمانهایی بود که ما دیدیم شما روزه هستید وچیزی تعارف کردیم و نخورید ولی بعضی وقتها روزه نبودید. همه اعتراض کردند. پیامبر فرمودند: چه کسی بین شما هست که شب تا صبح عبادت کرده باشد؟
سلمان گفت: من. اصحاب اعتراض کردند که ما عبادت او را دیده ایم ولی بیشتر وقت ها او خواب است.
پیامبر فرمودند: کیست در صحابه من که هر شب یک ختم قرآن انجام دهد؟
سلمان گفت: من . فردی از میان جمع گفت : آنچه سلمان می گوید مووّل است. (یعنی دارای تأویل) پیامبر فرمودند: سلمان برای اینها توضیح بده.
سلمان گفت: مگر شما نفرمودید هر کس اول ، وسط و آخر ماه را روزه بگیرد مثل این است که کل ماه را روزه گرفته است. حضرت فرمودند: بله من گفتم . سلمان گفت : من اول ، وسط و آخر ماه را روزه گرفتم. آیا کل ماه را روزه بوده ام یا نه؟ حضرت فرمودند: بله بوده ای.
سلمان گفت دوم اینکه مگر شما نفرمودید هر کس که با وضو به بستر برود از شب تا صبح خوابش عبادت است؟ حضرت فرمودند : بله . سلمان گفت: من شبها با وضو می خوابم پس شب تا صبح عبادت کرده ام و اینکه فرمودید: چه کسی هر شب ختم قران می  کند و من عرض کردم من. آیا شما نفرمودید سوره توحیدثلث قرآن است و هرکس یک بار بخواند یک ثلث قرآن ، دوبار بخواند دو ثلث قرآن و سه بار بخواند ثلث قرآن را ختم کرده است؟ پیامبر فرمودند: بله . سلمان گفت؟ من هر شب سه بار توحید را می خوانم، پس هر شب قران را ختم می کنم.
معرفت سلمان ، شخصی مثل سلمان را می سازد. امام خمینی فرمودند: بهشتی خود به تنهایی یک امت بود. این معرفت شیرازه انسان است. اگر بیست هزار نفر دور امام  باشند ، گوش به فرمان باشند و شمشیر هم بزنند اما معرفت نداشته باشند . همین بی معرفتی بار امام  را سنگین می کند. اگر یک پیرمرد قدرت جنگیدن نداشته باشد ولی بصیرت داشته باشد وکنار امام باشد ارزشش بیشتر از سپاهی است که بصیرت ندارد.  

معرفت حضرت معصومه سلام الله علیها

حضرت معصومه سلام الله علیها به مقامی از معرفت رسیدند که در بین دختران امام موسی بن جعفر علیه السلام  در سن بیست و هشت سالگی مجرد بودند چون از نظر معرفتی یک کفو مناسب ایشان وجود نداشت که ازدواج کنند. در حالی که در آن زمان دختر باید زود ازدواج می کرد. در صورتی که در زمان حال می گویند دختر اول گشت و گذار خود را کند بعد ازدواج کند این  عقیده آفتی است که نسل ما را در گیر خود کرده است. تسریع در امر تزویج کمک زیادی به کیان خانواده می کند ودیر ازدواج کردن دختر آفت بزرگی است.
 
زمانی که امام موسی بن جعفر علیه السلام حضور نداشتند حضرت معصومه سلام الله علیها در سن هفت سالگی جواب سوالات گروهی از مردم را دادند . آن افراد نزد امام موسی بن جعفر علیه السلام رفتند و گفتند : آقا شما نبودید ودختر شما جواب سوالات ما را داد و ما نسبت به این مسله دلمان صاف نیست. حضرت وقتی نامه هایی که دخترشان نوشته بودند را خواندند فرمودند: جانم به فدایت.
خدا هر گزند و آسیب و این یعنی آفتی قرار است برتو حادث شود متوجه می شود . این لفظ با آنچه امروزه پدرها به دخترانشان می گویند متفاوت است. انسان معصوم اختیارش دردست خودش نیست ؟ انسان معصوم نمی تواند به طبقه مادون خودش در مقام ابراز علاقه بگوید فدایت شوم چون سپربلا شدن از دانی به عالی است. ما می توانیم به امام حسین علیه السلام بگوییم پدرو مادرم به فدای تو ، ولی آیا امام حسین علیه السلام می تواند به حبیب بن مظاهر بگوید فدایت شوم؟ جواب منفی است. زیرا خداوند این اجازه را به امام حسین علیه السلام نمی دهد. باید مراتب استکمالی طی شود تا رشد کند.

فلسفه بوسیدن دست حضرت زهرا(س)


در مقامات ظاهری در روز عاشورا اول اصحاب باید کشته شوند ، بعد بنی هاشم باید کشته شوند و بعد امام حسین علیه السلام شهید شوند. یعنی همه فدای امام شوند و امام فدای دین.
لذا پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله مرتب حضرت فاطمه سلام الله علیها را می بوسیدند و می فرمودند: جانم به فدای تو. اهل سنت میگفتند : وقتی پیامبر صلی الله علیه وآله دست حضرت زهرا را می بوسد امتیازی نیست. پیامبرصلی الله علیه وآله دست کارگری را هم بوسیدند . در صورتیکه پیامبر  صلی الله علیه وآله مجوز دارد . (
از نخست زندگی تا آخر نفس، مصطفی یك دست را بوسید و بس،  آن هم ای دست خدا دست تو بود ، ای برآن لبها و دست تو درود) 10

لذا وقتی حضرت موسی بن جعفر علیه السلام به حضرت معصومه سلام الله علیها می فرماید : پدر به فدایت . همانطور که مقام معظم رهبری در قم بیتوته کرده بودند فرمودند:حضرت معصومه سلام الله علیها که به کریمه اهل بیت یعنی ایشان دارای ملکه عصمت بود که اگر این ملکه عصمت نبود حضرت موسی بن جعفر علیه السلام نمی توانست به حضرت معصومه سلام الله علیها بگوید جانم به فدایت و این اجازه را هم نداشته است. این مساله باید مورد توجه قرار بگیرد. 
تو قدر آب چه دانی که در کنار فراتی. هر چه انسان در نعمت قرار بگیرد مراتب شکرگزاریش کمتر است. با اینکه همجوار زیارتگاه هایی مثل مشهد وقم قرار می گیریم به زیارت نمی رویم.

حجت الاسلام کرمی

پی نوشت:


1.مستدرك الوسائل، ج3، ص616، به نقل از: حضرت عبدالعظيم حسني ص 137
نهج البلاغه، حکمت81.2 
3.سوره ال عمران آيه 169
4.زيارتنامه حضرت عبدالعظيم حسني
5.الأمالى ، صدوق : ص ۴۱۹ ح ۵۵۷ ، بحار الأنوار : ج ۳ ص ۲۶۸ ح ۳ 
6.الاختصاص: 341؛ بحار الأنوار: 22/ 348، باب 10
7. سروده از ذبیح الله قاسمی ...رهام
8.بحار الانوار تألیف: "علامة محمد باقر المجلسی(ره)
9.سوره حجرات آیه 13
10.شاعر: حاج غلامرضا سازگار