حجت الاسلام رئیسی: آنچه باعث عقبگرد انسانیت می شود؛ اطاعت از کفار است+گزارش تصویری
وارث: مراسم عزاداری وفات حضرت معصومه سلام الله علیها با سخنرانی حجت الاسلام رئیسی و مداحی حاج مهدی رسولی در هیئت میثاق باشهدا برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام رئیسی را می خوانید:

کرامت اکتسابی مربوط به خواص است
همه ی انسان ها کرامت ذاتی دارند و مربوط به همه ی انسانهاست اما نوع دیگری از کرامت وجود دارد که مربوط به همه ی انسان ها نیست و کرامت اکتسابی است مربطو به خواص از انسان هاست که به کسب مقام کرامت موفق شده اند. کرامت اکتسابی در پرتو ارتباط با کریم اتفاق می افتد چون کریم مطلق ذات مقدس حضرت حق است و جلوه کرامت او قرآن کریم، انسان کامل و رسول کریم صلی الله علیه و آله است و در پرتو ارتباط با وحی کرامت انسان رقم می خورد.
معنای کرامت آنچه در ذهن ماست یا بعضا در الفاظ به کار می بریم به معنای بخشش یا به معنای بخشش قبل از سوال است یعنی قبل از اینکه سائل بخواهد به او می دهند. معنای دیگر کرامت به معنای بزرگ نفس و جان انسان و بزرگواری اوست و مترادف با عزت است. به نظر می رسد کرامت جلوه ی بخشش است نه خود کرامت، اصل کرامت آن است که انسان به جایی برسد که در وجود او جز خدا حاکم نباشد، هم بر جوارح و هم بر جوانح خدا حکمرانی کند. اگر کسی توانست از طریق قرب نوافل و قرب فرائض به جایی برسد که جز خدا نبیند و نیاندیشد دارای کرامت نفسانی و دارای مقام کرامت شده است و کسب این مقام جز در پرتو این ارتباط دست یافتنی نیست.
انسان ربانی مسجود ملائک است
عَلَّمَ الْقُرْآنَ، خَلَقَ الاْءِنسَانَ، عَلَّمَهُ الْبَیانَ 1؛ خداوند متعال به موجب رحمانیتش به ارسال رسل و کتب پرداخت. چرا ابتدا فرمود: " عَلَّمَ الْقُرْآنَ " و بعد : " خَلَقَ الْإِنسَانَ "؟ جوابش را باید از قرآن گرفت و آنجا که می فرمایند انسان علقه است و بعد بر استخوان او گوشت روییده شد و خلقت جسم تمام شد. بعد از خلقت جسمش نوبت خلقت جانش است. چون انسانیت انسان نشاید جز در پرتو ارتباط با وحی. جایی که سخن از آفرینش انسان است نشان می دهد که انسان دو خلقتی است یک خلقت جسم است و یک خلقت جان.
تعریف انسان این است: الانسان حی متاله؛ امیرالمومنین علیه السلام فرمود: بعضی هایشان به شکل انسان هستند و قلبشان حیوان است. یعنی انسان ربانی است و اینکه ما 7 میلیارد انسان روی زمین داریم یعنی همه ی آنها خلیفه الله و مسجود ملائکه هستند؟ خیر کسی مسجود ملائکه است که خلیفه الله باشد، کسی خلیفه الله است که کار مستخلف عنه یعنی کار خدایی کند خلیفه الله و مسجود ملائک می شود.
رسیدن به مقام انسانیت در پرتور معرفت به خداست
راه شناخت انسان آن است که اگر بخواهد جایگاه خلیفه اللهی انسان شناخته شود، باید بدانیم مستخلف عنه کیست؟ امکان ندارد جانشین کسی را بشناسید جز اینکه او را بشناسید چطور می شود خلیفه الله شد اما ندانیم که خلیفه چه کسی شده ایم؟ اول باب وجود معرفت شناختن خداست و اگر خدا را شناختیم می توانیم نبی او و وصی او را بشناسیم چون او خلیفه ی توست. اگر تو را شناختم نبی و وصی او را می توانم بشناسم. پس حجت شناسی و پیغمبر شناسی، خداشناسی می خواهد و این معرفت به رب را خودشان باید بدهند. چون مدرسه و استاد دیدن، شب بیداری و دود چراغ خوردن لازم است اما اینها مقدمه معرفت است و معرفت اصلی را خود خدا باید بدهد. مقدمه را باید حتما طی کرد اما مقدمه باب معرفت است و اصل معرفت را باید از خدا بخواهیم.
انسان در پرتو این معرفت است که به مقام انسانیت می رسد که کار مستخلف عنه را می کند و بعد می شود خلق الانسان و علمه البیان؛ بیان برای این انسان است و این بیان در پرتو تبیان است چون تبیان کل شی قرآن کریم است و اهل بیت علیهم السلام هستند و اینها می توانند تبیان را مشخص کنند.
انسان ربانی اهل بخشش می شود
بیان آن است که در پرتو انسان باشد که انسانیتش در پرتور وحی شکل گرفته باشد قیل و قال در عالم زیاد است که هیچ کدام بیان نیستند. این انسان با این جایگاه و کرامتی که پیدا کرده در پرتو کریمان است. هر بخشنده ای کریم نیست، بخشندگی کرامت است که نشات گرفته از کرامت ذاتی و اکتسابی انسان باشد. شاخصه کسانی که بخشنده عالم هستند در سوره هل اتی آمده است:
تابلوی اول: إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللهِ2
تابلوی دوم: لاَ نُرِیدُ مِنْکُمْ جَزَاءً وَ لاَ شُکُوراً3
بخشندگی در عالم خیلی زیاد است اما یا برای تحکیم موقیعت، یا برای جلب توجه و یا برای جذب منافع بیشتر است. اگر انسان ربانی شد اهل بخشش می شود بخشش مال، آبرو، جان و ... اگر لازم و ضروری شد. فلذا شهدای ما قبل از اینکه شهید باشند کریم هستند چون اگر کریم نباشند شهید نخواهند شد. ایثارگران و جانبازان ما به میزانی که روحیه کرامت دارند اهل ایثار می شوند و این کرامت را اگر انسان بخواهد کسب کند فقط در ارتباط با کریمان حاصل می شود که کریمان اهل بیت علیهم السلام و کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها هستند، که این کرامت را خدا عطا می کند والا چه کسی این جنس کرامت را دارد؟
وجود مقدس حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها دارای مقام کرامت هستند که به انسان کرامت می بخشند و انسان را در جایگاه ممتاز کرامت قرار می دهند و چگونه زیستن، چگونه مردن و سلوک اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بین المللی را در پرتو این آدم یاد خواهد گرفت.
چرا انسان دچار عقبگرد می شود؟
چه می شود که انسان سیر قهرایی و ارتجاعی میکند؟ رمزش این است: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تُطِيعُوا الَّذِينَ كَفَرُوا يَرُدُّوكُمْ4؛ مومنین! اطاعت کفار نکنید که شما را به عقب بر می گرداند.
یکی از رموزی که انسانیت انسان سیر قهقرایی و جاهلی و عقبگرد می کند اطاعت از کفار است آنچه که مقام معظم رهبری با توجه به آیات قران فرمودند: جهاد کبیر؛ اطاعت از کفار و منافقین و نگاه کردن به زبان و خواست آنها خلاف کرامت انسانی است، توجه به هواهای نفسانی خلاف کرامت انسانی است. حفظ کرامت عرصه های مختلف دارد که عرصه های زندگی فردی و اجتماعی را در برمیگیرد.
کرامت انسانی ایجاب می کند که حضرت موسی به مردم بگوید هادی من خداست نه شما. و مثل پیغمبر صلی الله علیه و آله در صحنه حضور پیدا کند، تربیت نفوس مستعده کند و بر ولایت و امامت و پیشوایی و نظام برخواسته از قرآن تاکید کند و در جنگ احزاب که هم منافقین، مشرکین و هم سست ایمان ها و هم شایعه پراکنان هستند، شرکت کند و این مومنین هستند که از دین خدا دفاع می کنند و اهل کرامت نفسانی هستند که زینت وجودشان ایمان آنهاست.
ایران پرچمدار دفاع از کرامت انسانی است
امروز آنچه از کرامت انسانی دفاع می کند و پرچمدار است ایران اسلامی و شهدای عالی قدر است، آنچه امروز ما را در این موضع قرار داده و مستکبرین در مقابل ما هستند. برخی معتقدند آنچه مستکبرین انجام می دهند مانعی در برابر عبودیت مردم است، مانع و سد راه خدا شده اند.
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: علم دو گونه است یک نوع علم مسموع یعنی علم شنیداری است؛ یعنی حافظه اش خوب باشد اما ما به کسی فقیه می گوییم که فقه در جان و فطرت و سرشتش نشسته باشد یعنی تمام فکر، ذکر و سکنات، رفتار و اعمال او جلوه ای فقه باشد. فقه هم فقط رساله عملیه نیست بلکه فقه اکمل یعنی عقاید و باورها و فقه اوتم اخلاق و فقه اصغر احکام باید و نبایدها یعنی دین، فقیه جامع الشرایط کسی است که فقه در سرشتش نشسته و هیچ سخن، نگاه و قلم و بیانش نیست جز نشات گرفته از فقه. و این چیزی است که قبل از هر چیزی کرامت می آورد و هم کریمانی پرورش می یابند.
انسان درونش هم الگوپذیری دارد و هم استعداد اینکه الگو بشود. بدترین چیز در جوامع بشری ولایت اهل جور است چون تمام کرامت انسانی را زیر پا له می کنند و بهترین چیز در جامعه بشری ولایت حق است. اینکه امام فرمود: حفظ نظام اوجب واجبات است به این دلیل است که اگر ولایت حق باشد تمام کرامات در سایه آن رشد میکنند.
تمام کرامت انسانها در پرتو حکومت فقیه عادل در زمان غیبت کبری شکل می گیرد و رمز عقبگرد و مشکل داشتن این است که یا انسان ها مراقب نفسشان نباشند و اسیر نفس شوند و در سطح اجتماعی نگاه کنند به خواستی که ملحدین، کفار و دیگران دارند. اگر امروز جهل زدایی و بیداری اسلامی در عالم داریم به خاطر خون شهداست، خوب ابی عبدالله علیه السلام هم جهل زدایی کرد چون خون شهدا در امتداد جریان عاشوراست. تمام امامان ما بر ولایت و امامت در جامعه تاکید داشتند.
خون شهدا برای ما پیامی دارد که چند امر مشترک است. به امر ولی فقیه زمان گوش فرادهید، نگذارید ارزش های دین فنا شود با تمام وجود از نظام دفاع کنید.
پی نوشت:
1- سوره الرحمن آیه 2-4.
2- سوره انسان آیه 9.
3- همان