دستور امام علی (ع)به ماموران جمع آوری مالیات چه بود؟

کد خبر: 67144
در سال 36 هجری و در ابتدای حکومت امام علی (ع)، ایشان دستوراتی مهم به ماموران حکومتی دادند.
وارث: امیرالمومنین علی(ع)در نامه 25 کتاب شریف نهج البلاغه دستورالعملی به ماموران جمع آوری مالیات دادند تا معلوم شو  امام عدالت خواه شیعیان ارکان حق را برپا می داشت و فرمان به عدل صادر می کرد.ایشان در این نامه می فرماید:
در حركت آیید ، با پرهيزگارى و ترس از خداوندى كه يگانه است و او را شريكى نيست . زنهار ، مسلمانى را مترسانید و اگر خود نخواهد به سراغش مروید و بيش از آنچه حق خداوند است ، از او مستانید. چون به قبيله اى رسیدید بر سر آب آنها فرود آیید و به خانه  هايشان داخل مشوید . آنگاه با آرامش و وقار به سوى ايشان روید تا به ميانشان برسید .
سپس امام ادامه می دهد: سلامشان كنید و تحيّت گویید و در سلام و تحيّت امساك منمایید . سپس ، بگوى كه اى بندگان خدا ، ولىّ خدا و خليفه او ما را به نزد شما فرستاده تا سهمى را كه خدا در اموالتان دارد بستانیم . آيا خدا را در اموالتان سهمى هست ، كه آن را به ولىّ خدا بپردازيد ؟
امام ادامه می دهد: اگر كسى گفت : نه ، به سراغش مروید و اگر كسى گفت : آرى ، بى  آنكه او را بترسانید يا تهديدش كنید ، يا بر او سخت گيرید ، يا به دشواريش افكنید ، به همراهش بروید و آنچه از زر و سيم دهد ، بستانید و اگر او را گاو و گوسفند و شتر باشد ، جز به اجازه صاحبانش به ميان رمه مروید ، زيرا بيشتر آنها از آن اوست و چون به رمه چارپايان رسيدید ، مانند كسى مباشید كه خود را بر صاحب آنها مسلط مى شمارد يا مى  خواهد بر او سخت گيرد . چارپايى را رم مدهید و مترسان یدو صاحبش را در گرفتن آن مرنجانید . 
امام علی(ع)در ادامه می افزاید:پس مال را هر چه هست به دو بخش كنید و صاحب مال را به گزينش يكى از آن دو بخش مخيّر گردانید و در آنچه براى خود برمى گزيند ، متعرضش مشوید . سپس ، باقى را باز به دو بخش كن و باز او را در گرفتن يكى از آن دو بخش مخير نمایید و در آنچه براى خود برمی گزيند،سرزنش منمایید . پيوسته چنين كنید تا آن قسمت ، كه حق خداوند در آن است ، بر جاى ماند . پس سهم خدا را از او بستانید و اگر پنداشت كه مغبون شده و خواست آنگونه قسمت كردن را بر هم زند ، از او بپذيرید و بار ديگر دو قسمت را يكى كن و باز قسمت از سر گير . تا سهم خدا را از مال او معين كنى و بستانى . و ستور پير و سالخورده و پاى و پشت شكسته و بيمار و لاغر و معيوب را مگيرید .
امام همچنین به بحث امانتداری اموال مومنان بسیار حساس است و می فرماید: چون مال مسلمانان را مى  فرستید ، آن را به كسى بسپارید كه به ديندارى او مطمئن باشید تا آن را به ولىّ امر مسلمانان برساند و او ميان مسلمانان قسمت نمايد و به نگهدارى آنها مگمارید ، مگر مردى نيكخواه و مهربان و امين را كه نيكو نگهبانى كند .