چرا هنگام سلام به امام عصر (عج) برخی دست برسرمیگذارند؟
وارث: چرا هنگام سلام به محضر مبارک امام عصر (عجل الله فرجه الشریف) برخی دست برسرمیگذارند؟ آیا دراین مورد روایات معتبر داریم؟
پاسخ:
دست روی سر یا روی سینه گذاشتن، به هنگام ادب و یا حتی در مصیبت، یک واکنشی است که در میان اکثر مردمان وجود دارد. خواه مسلمان باشند، یا مسیحی.
در عین حال، برای ایستادن و دست روی سر گذاشتن شیعیان، به هنگام آوردن نام "قائم" عجل الله تعالی فرجه الشریف، هم فلسفه وجود دارد و هم روایت.
به هنگام آوردن این نام (نه تمامی نامها) میایستند، چرا که این نام اشاره به "قیام" ایشان دارند و شیعیان نیز به هنگام قیام ایشان به پا میخیزند. پس در غیبت نیز به هنگام آوردن این نام میایستند، یعنی همیشه در حال قیام برای زمینهسازی ظهور هستیم و آمادهی قیام شما میباشیم.
دست روی سر میگذارند که از سویی احترام است (چنان که تمامی سربازان، به هنگام دیدن مقام ارشد و گاه شنیدن نام او و یا حتی مقابل تمثال او، با بردن دست به کنار سر، ادای احترام میکنند)؛ و از سوی دیگر، مصیبتزدگی خود در غیبت ایشان را بروز میدهند.
در روایت مشهور، از دعبل خزاعى شاعر اهل بیت (علیهم السلام)، آمده است که وقتى قصیدهی مشهوری را خدمت امام على بن موسى الرضا (علیهم السلام) سرود، هنگامى که به این بیت رسید :
خروج امام لامحالة خارج - یقوم على اسم اللّه والبرکات
امام رضا علیه السلام، به ادای احترام به پا خاستند و دست روی سر گذاشتند و از خداوند متعال فرج حضرت ولى عصر (عجل الله فرجه الشریف) را در خواست نمود.
منبع :کتاب پاسخ به شبهات