احکام روزه/احکام زن شیرده و باردار نسبت به روزه و کفاره روزه

کد خبر: 69429
وارث:آیا بر زن در دو سالی که شیر می دهد غیر از کفاره شیردهی، کفاره تأخیر نیز واجب است؟


آیت الله خامنه ای: نسبت به زن باردار اگر بر اثر روزه خوف ضرر بر جنین داشته باشد و خوف وی هم دارای منشأ عقلایی باشد افطار بر او واجب است 
و همچنین زنی که در دوران شیردهی است اگر به دلیل کم یا خشک شدن شیر بر اثر روزه خوف ضرر بر طفل خود داشته باشد روزه را افطار کند
و در هر دو صورت برای هر روزی باید یک مدّ طعام تقریباً 750 گرم گندم یا نان و مانند آن به فقیر بدهد و قضای روزه را هم بعداً بجا آورد.
اگر قضای آن را یک سال تأخیر بیاندازد تا ماه رمضان بعد برسد باید بابت هر روزعلاوه بر قضا همان مقدار غذا را به یک فقیر بدهد و اگر بیش از یک سال تاخیر بیاندازد کفاره تکرار نمى شود.

ولی اگر اینگونه نباشد یعنی خوف ضرر نبوده و عمدا روزه نگرفته باشد علاوه بر قضا کفاره عمد هم دارد و تشخیص آن بر عهده مکلف می‌باشد.

آیت الله مکارم شیرازی : ↙️زناني که بچه شير مي دهند خواه مادر بچه باشند يا دايه، اگر روزه گرفتن باعث کمي شير آنها و ناراحتي بچه شود روزه بر آنها واجب نيست، ولي براي هر روز همان کفاره (يک مد طعام) واجب است، بعدا نيز بايد روزه را قضا کنند، اما اگر روزه براي خودشان ضرر داشته باشد، نه روزه واجب است و نه کفاره، ولي بايد بعدا روزه هايي را که نگرفته اند قضا نمايند.
زنان بارداري که روزه براي بچه آنها ضرر دارد روزه گرفتن بر آنها واجب نيست، ولي کفاره ( براي هر روز يک مد (تقريبا 750 گرم) گندم يا جو و مانند اينها ) بايد بدهند و بعدا روزه را قضا کنند، اما اگر روزه براي خودشان ضرر دارد روزه واجب نيست کفاره هم ندارد، ولي بعدا قضا مي کنند.

 
آیت الله سیستانی:    زنى كه زائيدن او نزديک است و روزه براى خودش يا حملش ضرر دارد ، روزه بر او واجب نيست ولی باید بعدا آن را قضا کند و براى هر روز يک مُد طعام (750 گرم نان یا ماکارونی یا آرد) بابت کفاره به فقير دهد .
 زنـى كـه بـچه شير مى دهد و شير او كم است چه مادر بچه يا دايه او باشد ، يا بى اجرت شير دهد ، اگـر روزه بـراى خودش يا بچه اى كه شير مى دهد ضرر دارد ، روزه بر او واجب نيست ، و بايد براى هر روز يـک مـد طعام (750 گرم نان یا ماکارونی یا آرد) به فقير بدهد ، و روزه هايى را كه نگرفته بايد قضا نمايد . ولى بنابر احتياط واجـب ايـن حـكـم اخـتصاص به موردى دارد كه شير دادن بچه منحصر به همين راه باشد ، و اما اگر راه ديـگـرى بـراى شـير دادن بچه باشد - مثلا اين كه چند زن در شير دادن او شركت كنند – بنا بر احتیاط واجب باید روزه بگیرد .

آیت الله وحید:  ‌سؤال : حکم روزه زن حامله چيست؟
جواب: در اين مسأله چهار حالت وجود دارد: حالت اول: زن میداند که روزه گرفتن نه برای خودش ضرر دارد و نه برای حمل او، در اين حالت بايد روزه اش را بگيرد. حالت دوم: روزه گرفتن فقط برای خودش ضرر دارد و به بچه ضرری نمی زند، در اين حالت: 1 - نبايد روزه بگيرد. 2 - بعداً بايد قضای روزه هايش را بگيرد. 3 - بنا بر احتياط مستحب يک مُدّ طعام به فقير بدهد. حالت سوم: روزه گرفتن برای خودش ضرر ندارد، ولی برای بچه مضر است، در اين حالت: 1 - نبايد روزه بگيرد. 2 - قضای روزه هايش را بعداً به جا آورد. 3 - بايد برای هر روز يک مدّ طعام به فقير بدهد. حالت چهارم: روزه گرفتن هم برای خودش ضرر دارد و هم برای بچه، اين حالت حکم حالت دوم را دارد.
سؤال: حکم روزه زنی که به بچه شير میدهد چيست؟
جواب: اين مسأله چهار حالت دارد: حالت اول: زن می داند که روزه گرفتن نه برای خودش ضرر دارد و نه برای بچه او، در اين حالت بايد روزه اش را بگيرد. حالت دوم: روزه گرفتن فقط برای خودش ضرر دارد و به بچه ضرری نمی زند، در اين حالت: 1 - نبايد روزه بگيرد. 2 - قضای روزه هايش را بعداً به جا آورد. 3 - احتياط مستحب آن است که برای هر روز يک مُد طعام به فقير بدهد. حالت سوم: روزه گرفتن برای خودش ضرر ندارد، ولی برای بچه مضر است، در اين حالت: 1 - نبايد روزه بگيرد. 2 - قضای روزه هايش را بعداً به جا آورد. 3 - بايد برای هر روز يک مدّ طعام به فقير بدهد. حالت چهارم: روزه گرفتن هم برای خودش ضرر دارد و هم برای بچه، اين حالت حکم حالت دوم را دارد. نکته: حکم حالت دوم تا چهارم در صورتی است که شير خوردنِ اين بچه از راه ديگری ميسّر نباشد، و اگر ميسّر باشد واجب است آن زن روزه بگيرد.