ضیافت الهی در قطعه‌ای از بهشت

کد خبر: 69515
در منابع دینی و در روایات معصومین(ع) تعبیرهای متعددی در مورد ماه مبارک رمضان همچون «ماه خدا»، «ماه میهمانی خدا»، «ماه نزول قرآن»، «ماه رحمت و برکت»، «ماه توبه و مغفرت»، ماه دعا و استغفار»، و «ماه روزه»، «ماه خودسازی و خالص سازی» و ... یاد شده است که همه آنها نشان دهنده عظمت و بزرگی این ماه و بیانگر نقش بی بدیل آن در تربیت و سازندگی انسان و رساندن وی به سعادت دنیا و آخرت می‌باشد.
وارث: نبی مکرم اسلام(ص) در روایتی با اشاره به فضیلت ماه مبارک رمضان، می فرمایند: به درستی که در نخستین شب ماه رمضان درب های آسمان گشوده می شود و تا آخرین شب آن بسته نمی شود.
حرم مطهر رضوی در ایام ماه مبارک رمضان میزبان هزاران روزه‌داری است که آمده‌اند در کنار معنویت این قطعه از بهشت در ضیافت الهی بیش از پیش به قرب الهی برسند و از برکات این ماه و این مکان بیشترین استفاده را کنند.
به همین مناسبت به منظور بهره مندی هر چه بیشتر زائران روزه دار، آستان قدس رضوی ویژه برنامه های فرهنگی- تبلیغی و مذهبی را در تمامی ساعات شبانه روز در حرم مطهر تدارک دیده است.
حجت الاسلام و المسلمین سیدجلال حسینی معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی در گفتگو با آستان نیوز به تشریح این برنامه ها می پردازد.

• در مورد برنامه های قرآنی ماه مبارک رمضان که در اماکن متبرکه رضوی برگزار می‌شود، برایمان توضیح دهید؟
محور اصلی برنامه‌های فرهنگی – تبلیغی حرم مطهر با رویکرد سبک زندگی قرآنی است از این رو برگزاری برنامه‌ها و محافل قرانی در ماه مبارک مبارک رمضان، ماه نزول قران به صورت ویژه تری در اماکن متبرکه رضوی برگزار می شود، همچنین با پیگیری‌های صورت گرفته برنامه‌های ترتیل‌خوانی حرم مطهر بصورت زنده از شبکه یک، قرآن، خراسان، افق و اتحادیه رادیو و تلوزیون کشورهای اسلامی بصورت زنده پخش خواهد شد.
برنامه ترتیل کلام الله وحی همه روزه بعد از نماز صبح در صحن انقلاب اسلامی از شبکه یک سیما و شبکه خراسان، ترتیل خوانی ساعت 11 الی 12 رواق امام خمینی (ره) از شبکه های قرآن و خراسان و برنامه ترتیل خوانی 18:30 تا 19:30 ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد نیز از شبکه‌های افق و خراسان بصورت زنده پخش می‌شود.
برنامه‌های قرآنی ویژه خواهران نیز در رواق حضرت زهرا(س) و دارالقران الکریم نیز برگزار می شود.

• در بین صحبت ها به برنامه‌های قرآنی که برای خواهران در حرم مطهر برگزار می شود، اشاره کردید، در این باره بیشتر توضیح دهید؟
برنامه‌های قرآنی متنوعی ویژه عموم زائران و به ویژه خواهران در رواق حضرت زهرا(س) و دارالقرآن الکریم صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر برنامه‌ریزی شده است.
برنامه ترتیل قرآن کریم ویژه خواهران همه روزه از ساعت 11 تا 12:15 و محفل انس با قرآن ویژه خواهران نیز از ساعت 13 تا 15 در این رواق برای خواهران تدارک دیده شده است.
محفل قرآنی «ام الازهار» ویژه دختران در روزهای سه شنبه قبل از نماز مغرب و عشاء در رواق حضرت زهرا(س)، اولین همایش استقبال از ماه بهار قرآن چهارم خرداد ماه در آستانه شروع ماه مبارک رمضان، مسابقه قرآنی« قرآن را بشناسیم» همه روزه در دارالقرآن و رواق حضرت زهرا(س)،  مراسم کتابت قرآن کریم در یکم تیرماه بعد از افطار در دارالقران الکریم از جمله برنامه‌های قرآنی است که ویژه خواهران در حرم مطهر در نظر گرفته شده است.
همچنین کارگاه‌های هنرهای قرآنی شامل خوشنویسی، نقاشی، معرق و تذهیب ویژه خواهران در دو نوبت صبح و عصر در رواق حضرت زهار(س) و برای برادران در دارالقرآن حرم مطهر برپا می شود.

• طی سال‌های اخیر برنامه «درس‌هایی از قرآن» حجت الاسلام قرائتی بسیار مورد استقبال زائران قرار گرفته است، در ماه مبارک رمضان امسال نیز این برنامه قرآنی اجرا می‌شود؟
یکی از برنامه‌های باشکوه حرم مطهر رضوی سلسله جلسات تفسیر موضوعی قرآن حجت الاسلام و المسلمین قرائتی است که این مفسر قرآن، با بیان شیوای خود به تفسیر موضوعی قرآن مجید خواهد می‌پردازد. برنامه تفسیر قرآن کریم حجت‌‌الاسلام و المسلمین قرائتی با عنوان «درس‌هایی از قرآن» امسال نیز همچون سال‌های گذشته هر شب ساعت 22 در صحن جامع رضوی برگزار می‌شود.
علاوه بر این، برنامه تفسیر موضوعی قرآن کریم نیز توسط حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی هر روز بعد از نماز ظهر در ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد تدارک دیده شده است و هر روز قبل از جزءخوانی قرآن در رواق امام خمینی(ره) برنامه سخنرانی تفسیر مرتبط با جزء خوانی هر روز برنامه‌ریزی شده است و حجج اسلام و المسلمین ماندگاری، حیدری کاشانی و دکتر سعدی در طول ماه مبارک رمضان به تفسیر آیات قرآن می‌پردازند.
کرسی تفسیر قرآن کریم نیز هر روز بعد از نماز صبح و قبل از ترتیل قرآن به مدت 20 دقیقه در صحن انقلاب اسلامی از دیگر برنامه های تفسیر قران در حرم عالم آل محمد، حضرت رضا(ع) می‎باشد.

• یکی از ضروریات در مورد روزه دانستن احکام شرعی مرتبط با آن است، با توجه به سؤالات زیاد عموم زائران و افراد در این باره چه راهکارهایی را برای پاسخگویی به سوالات شرعی در نظر گرفته اید؟
دانستن احکام روزه یکی از ضروری‌ترین نیازهای روزه‌داران است و آمارها حاکی از آن است که تعداد سؤالات شرعی که زائران و عموم افراد از سامانه‌های پاسخگویی به سوالات شرعی، دفاتر پاسخگویی حرم مطهر داشته اند طی این ایام رشد قابل توجه ای را دارد.
از این رو سامانه تلفنی 32020-051 در طول ماه مبارک رمضان بصورت شبانه روزی و با حضور اساتید و کارشناسان خبره به سوالات شرعی روزه داران پاسخ می دهند.
همچنین در برنامه بیان احکام که با حضور کارشناسان و اساتید پاسخگویی در صحن جامع رضوی بعد از نماز مغرب و عشاء، رواق مبارکه دارالحجه بعد از نماز ظهر و قبل از نماز مغرب، مسجد گوهرشاد قبل از نماز ظهر و قبل از نماز مغرب تدارک دیده شده است، بصورت مفصل احکام مربوط به روزه، مبطلات روزه، وظایف روزه دار  و.... مورد بررسی قرار می‌گیرد. علاوه بر این جلسات، احکام دو دقیقه ای روزه نیز در کلیه اماکن متبرکه در بین نمازهای جماعت یومیه بیان می شود.
با توجه به اینکه بخش از زائران را خواهران تشکیل می دهند در رواق مبارکه دارالحکمه قبل از نماز ظهر و قبل از نماز مغرب احکام روزه بیان و به سوالات خواهران پاسخ داده می شود.
علاوه بر پاسخگویی پیامکی از طریق سایت پاسخگویی حرم مطهر، دفاتر پاسخگویی به سوالات شرعی نیز در اماکن متبرکه ویژه خواهران و برادران به سوالات شرعی زائران به صورت حضوری پاسخ می دهند.

• حرم مطهر رضوی در این ایام میزبان زائرانی از کشورهای مختلف است، برای این گروه از زائران چه برنامه هایی را تدارک دیده اید؟
حرم مطهر رضوی در طول سال میزبان زائران غیر ایرانی از کشورهای مختلف است؛ از این رو در طول سال برنامه‌های فرهنگی- تبلیغی به زبان‌های عربی، انگلیسی، اردو و آذری برای زائران غیر ایرانی در رواق‌های دارالمرحمه، دارالرحمه، غدیر و کوثر برگزار می‌شود. در ایام ماه مبارک رمضان نیز ویژه برنامه‌های سخنرانی و بیان معارف دینی، ترتیل خوانی قرآن ، قرائت ادعیه، کارگاه های آموزشی و دوره‌های آداب زیارت برگزار می‌شود.
مراسم لیالی قدر نیز برای عرب زبانان در رواق دارالمرحمه و برای اردو زبانان نیز در رواق کوثر تدارک دیده است و در صورت حضور آذری زبانان ، ویژه برنامه شب های قدر نیز برای این زائران برگزار می‌شود.
در طول ماه مبارک رمضان همچنین روزانه سه جلسه ترتیل خوانی برای زائران غیر ایرانی در رواق های دارالرحمه، کوثر و صحن غدیر تدارک دیده شده است.

• در حوزه فضای مجازی نیز چه کارهایی را معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی ویژه ماه مبارک رمضان انجام داده است؟
در بخش فارسی پرتال معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی ویژه نامه با موضوع انس با قرآن، کلیپ های اخلاقی با موضوع معارف ادعیه، مجموعه پوستر گذشت زیباست و مجموعه موشن گرافی فلسطین تولید شده است.10 کلیپ عصر قرآن حاوی بیانات رهبری، 30 تلاوت قاریان نوجوان،  سه تیزر از ترتیل های حرم مطهر و محصولات ماه مبارک رمضان نیز در صفحه دارالقرآن رضوی بارگذاری شده است.
در صفحه پاسخگویی علاوه بر تولید موشن گرافی احکام روزه، 15 بیان احکام روزه به صورت سه دقیقه ای و تصویری فرآوری شده و خدمات پاسخگویی به سوالات شرعی نیز بصورت پیامکی از طریق این وب سایت به عموم افراد ارایه می شود.
از طریق سایت رضوی تی وی نیز کلیه برنامه های اصلی فرهنگی- تبلیغی حرم مطهر رضوی مانند ترتیل های صبح صحن آزادی، ترتیل های ظهر و عصر رواق امام خمینی، مراسم شب‌های قدر، برنامه درس‌هایی از قرآن، مناجات های شبانه و ... به دو زبان فارسی و عربی پخش می شود.

منبع: آستان نیوز