جوانان زندگی حضرت خدیجه(س) و پیامبراکرم(ص) را بررسی کنند
حجتالاسلام بهاری گفت: چنانچه احترامی که خداوند منان برای حضرت خدیجه(س) و پیامبر(ص) قائل شده است ما هم قائل شویم و آنها را به عنوان یک الگو در زندگی خودمان و جلوی چشمانمان ببینیم قطعا به مراتب عالیه دسترسی پیدا خواهیم کرد.
وارث:خدماتی که حضرت خدیجه(س) به اسلام داشتند در چه ابعادی است؟
حضرت خدیجه(س) آثاری را که از بُعد خدماتی به اسلام انجام دادند بینظیر است و کسی مانند او چنین قدمی را برای دین در این بُرهه از زمان برنداشت ایشان اولین مؤمنه هستند زمانی که اسلام بر وجود مبارک پیغمبر اکرم(ص) ابلاغ شد.
حضرت خدیجه(س) تمام آنچه که در زندگیاش داشت در اختیار پیغمبر(ص) قرار داد و پیغمبر(ص) تمامی این داشته را با رضایت کامل حضرت خدیجه(س) هزینه رشد دین کرد شاید قسمت اعظم مشکلات اقتصادی پیغمبر را در محاصره شعب ابیطالب و در این سه سال سخت که اتفاقا منجر به انتهای این امر هم ارتحال حضرت خدیجه(س) شد با همین ثروت حضرت خدیجه(س) گذراند.
پیغمبر اکرم(ص) خیلی از بَردهها را که در زیر شکنجههای اربابان خودشان داشتند جان میدادند با پول حضرت خدیجه(س) خرید و خیلی از فقرها را با پول حضرت خدیجه(س) تأمین کرد لذا فرمود اگر نبود ثروت حضرت خدیجه(س) و شمشیر امیرالمؤمنین(ع) قامت اسلام خم میشد.
آن روز کمک حضرت خدیجه(س) این قدر برای دین لازم و ضروری بود که پیغمبر مدام از این نوع رفتار حضرت خدیجه(س) تشکر کرد و البته پروردگار متعال هم از زحمات حضرت خدیجه(س) قدردانی و تشکر کرد.
حضرت خدیجه(س) هر چی داشت خرج کرد و در پای پیغمبر اکرم(ص) ریخت تمام ثروت حضرت خدیجه(س) که بعضیها از سه هزار شتر اسم میبرند که مال و تجاره او را حمل میکرد همه هزینه دین شد خداوند منان تشکری که از حضرت خدیجه(س) کرد این بود یک گوهر بیهمتایی مثل زهرای مرضیه(س) را در قبال این خدمات حضرت خدیجه(س) به ایشان عنایت کرد که نام خدیجه(س) برای ابد ماندگار شد و نام حضرت خدیجه(س) به عنوان یک مادر مؤمنه بینظیر بی بدیل ماند.
نکته مهمی که خیلی باید توجه کرد در زندگی حضرت خدیجه(س) این است که حضرت خدیجه(س) کوچکترین مِنتی هم بر پیغمبر(ص) نگذاشت که ثروت من چه شد و کجا هزینه شد به حدی که لحظه مرگ حضرت خدیجه(س) پولی نداشت که برای خودش کفن تهیه کند لذا از پیغمبر اکرم(ص) خواست در آن لباسی که نماز میخواند یا نماز جمعه میخواند او را در آن کفن کند و او را به خاک بسپارد.
در خصوص فضایل ایشان بیان چه نکاتی به جوانان کمک بیشتری برای یافتن راه اصیل در زندگی میکند؟
در خصوص فضایل حضرت خدیجه(س) همین بس که با همهی مشقات، سختیها، دردها و رنجهایی که بر پیغمبر(ص) وارد شد به واسطهی ابلاغ دین و با همین واسطه بر حضرت خدیجه(س) هم همین دردها وارد شد اعتراضی که نکرد کامل پیغمبر را همراهی کرد و تمامی وجودش را خرج پیغمبر کرد.
فضیلتی بالاتر از این که پیغمبر(ص) تحریم نشده بود از جانب خدا که همسر دیگری اختیار کند اما تا روزی که حضرت خدیجه(س) زنده بود حضرت همسر دیگری اختیار نکرد.
دلیل آن هم این بود که حضرت خدیجه(س) را یک زن کامل از همه ابعاد دید بعد از خدیجه پیغمبر چندین بار ازدواج میکند؛ هیچ کدام از زنانی که بعدا به زندگی پیغمبر وارد میشوند خصلت و خصوصیات حضرت خدیجه(س) را نداشتند لذا همیشه پیغمبر از حضرت خدیجه(س) به نیکی یاد میکرد. حتی روایت داریم به دوستان حضرت خدیجه پیغمبر احترام میکرد؛ بعضی از زنان پیغمبر حسادت میکردند به این موضوع که پیغمبر با عتاب با آنها روبه رو شد فرمود: نمیدانیم خدیجه که بانویی بود خداوند منان به ایشان فرزندی عنایت میکند مثل حضرت زهرا مرضیه(س) بعد آن فرزند در بطن او با او سخن میگوید. اینکه خدیجه صدای نذرش بلند میشود به پیغمبر اکرم عرض کرد که من میخواهم طفلی را که در درون دارم مانند مادر مریم او را به عنوان یک خادم که در کِنیسِه یا در مَعبد یا در محلهای عبادتی که او نذر کرد خادم باشد طفل من هم خادم باشد جبرائیل بر پیغمبر اکرم(ص) نازل شد و فرمود: به خدیجه(س) سلام میرساند خدا و میفرماید کسی یا چیزی را انسان میبخشد که از آن خودش باشد به خدیجه(س) بگویید: طفلی که در رَحِم تو است از آن خداست او أَمَةُ الله و کنیز خداست حضرت خدیجه خیلی خوشحال شد که فرزندش دختر است؛ ثانیاً لطف و عنایت خدا بر این دختر هست حضرت خدیجه(س) فضیلتش بالاتر از اینکه پروردگار متعال لباس آخرتی او را تأمین میکند و از جانب پروردگار عالم بر پیغمبر اکرم(ص) یک پارچه بهشتی برای کفن حضرت خدیجه(س) ارزانی میشود.
فضلیتی بالاتر از این که فرزندش میشود حضرت فاطمه(س) و فضلیتی بالاتر از این که دامادش میشود حضرت علی(ع) و فضیلتی بالاتر از آنکه نوههایش میشود امام حسن، امام حسین و حضرت زینب و امکلثوم(سلامالله علیهم) فضلیتی بالاتر از اینکه نام خدیجه(س) همیشه ماندگار شد.
حضرت خدیجه(س) از ثروتش گذشت در قرآن داریم که جهاد دو نوع است یک عده با جان جهاد میکنند یک عده با مال حضرت خدیجه(س) جهاد با مال را انجام داد و در این جهاد واقعا سرافراز و پیروز بود و خداوند منان هم درهای رحمت خودش را به روی حضرت خدیجه(س) برای ابد باز کرد و زنی نمونه و بینظیر برای عالم اسلام شد.
از ویژگیهای نواندیشی و نوگرایی حضرت خدیجه(س) به چه نکاتی میتوان اشاره کرد؟
اینکه نام حضرت خدیجه(س) برده میشود شاید بعضیهای سؤال کنند ویژگی این بانو چیست؟ ویژگی این بانو این بود که هیچ قیافهای نگرفت که بگوید من یک زن متمکن و صاحب ثروت بروم در زندگی کسی وارد بشوم که از مال دنیا هیچی ندارد؛ تازه یتیم هم هست و معروف است به یتیم مکه او وارد خانه پیغمبر میشود در حالی که او هنوز به پیغمبری نرسیده است اما او را جوانمرد میبیند.
اگر با حضرت خدیجه(س) و پیغمبراکرم(ص) همراه شویم رشد این دو بزرگوار را هر لحظه در زندگی میبینیم؛ حضرت خدیجه(س) هرگز نسبت به پیغمبر اکرم(ص) بیاحترامی نکرد سراغ نداریم که در رفتار حضرت خدیجه(س) و پیامبر اکرم(ص) کوچکترین مجادلهای بین این دو بزرگوار صورت گرفته باشد در روایت است که پیغمبر اکرم(ص) میفرماید: «بهترین شما کسی است که با خانوادهاش بهترین باشد و من بهترین هستم با خانوادهام»
شخصی که فروشنده لوازم آرایشی و بهداشتی بود وارد مکه که میشد خیلی خوشحال میشد که پیغمبر اگر خانه باشد. سؤال میکردند چرا خوشحالی میگفت: پیغمبر بیشترین لوازم آرایشی و بهداشتی را برای همسر خود برای درون منزل تهیه میکند و این یکی از رفتارهای زیبای پیغمبر بود چقدر او تعریف میکند از رفتار مؤدبانه حضرت خدیجه و حضرت خدیجه چقدر تمجید میکند از رفتار کریمانه پیغمبر اکرم(ص) که این میتواند برای جوانان جامعه ما الگو باشد؛ جوانان بررسی کنند زندگی پیغمبر و حضرت خدیجه(س) را زمانی که پیامبر به نبوت نرسیده است و یک انسان عادی و چوپان است و میرود اطراف مکه چوپانی میکند و حضرت خدیجه(س) چگونه حریم خانه او را حفظ میکند. و چگونه احترام برای حضرت قائل است و خداوند منان هم حضرت خدیجه را مورد تمجید قرار میدهد در این رفتار و هم پیامبر رحمت رسول گرامی اسلام را لذا ما باید بیایم وارد این حریم شویم این احترام را برای این بزرگواران که قرآن قائل و دین قائل شده است ما هم قائل شویم و آنها را به عنوان یک الگو در زندگی خودمان و جلوی چشمانمان ببینیم قطعا به مراتب عالیه دسترسی پیدا خواهیم کرد.
منبع:مسجد