چکار کنیم که احساس شایستگی و سزاواری کنیم ؟

کد خبر: 71173
اگر جز در ضروریات از کسی مطالبه و درخواستی نداشته باشیم به عزت نفس و احساس شایستگی خود کمک فوق العادی کرده ایم.
وارث: یکی از راه های بسیار مهم ، اینست که از کسی درخواست نکنیم . اصرار کردن ، التماس کردن ، تقاضا کردن به عزت نفس انسان ، به شایستگی انسان آسیب می زند. البته ، گاه لازم می شود از فردی آبرومند و موجه برای درمان و عمل فرزند پول قرض گرفته شود تا بیمارستان نسبت به عمل او فعال شود.
اما وام گرفتن و قرض گرفتن برای بهتر کردن کیفیت منزل و ماشین و رونق کاری به عزت نفس انسان لطمه می زند .

درخواست نکردن را بایستی از کودکی آموزش و توجه داد.  کودک از جملاتی چون "بستنی ات را می دهی من هم یکم بخورم ؟ " ! شروع می کند تا دوچرخه ات را می دهی یک دور بزنم ؟ ،لباست را می دهی در مهمانی بپوشم؟ ماشینت را می دهی گل بزنم برای دامادی ام چون مال شما بهتره ؟ کلید باغ یا ویلایت را می دهی با دوستان یا خانواده چند روزی استفاده کنیم ؟
اسلام درخواست کردن از مردم را مذمت کرده است و شخصی از پیامبر صلوات الله علیه پرسیدند من چه کنم که در بهشت در جوار شما باشم . حضرت فرمودند از مردم تقاضایی نداشته باش.
یاد بگیریم از کسی چیزی درخواست نکنیم !!
حتی برای یک برگ دستمال کاغذی و یک لیوان آب درخواست نشود مگر در ضروریات !!
اگر جز در ضروریات از کسی مطالبه و درخواستی نداشته باشیم به عزت نفس و احساس شایستگی خود کمک فوق العادی کرده ایم.

مذمت درخواست از دیگران 

◻️از امیرمؤمنان علیه السلام نقل شده که: مردى به پيامبر صلى الله عليه و آله عرض‏ كرد: اى رسول خدا! مرا كارى بياموز كه ميان آن كار و بهشت حايلى نباشد. حضرت فرمود: خشمگين مشو، و از مردم نيز چيزى مخواه.
ميزان الحكمه، ج‏5، ص166.
عن امیرالمؤمنین عليه السلام: قالَ رجُلٌ للنبيِّ صلى الله عليه و آله: يا رسولَ اللّهِ، عَلِّمني‏ عَمَلًا لا يُحالُ‏ بَينَهُ و بَينَ الجَنَّةِ. قالَ: لا تَغضَبْ، و لا تَسألِ الناسَ شَيئا.

◻️امام سجاد علیه السّلام فرمودند:درخواست نیازها از مردم، مایه ی خواری زندگی، از بین برنده ی شرم و حیا و سبک کردن وقار و متانت است و خود درخواست، فقر حاضر است.
تحف العقول، ص279.
طَلَبُ الحَوائِجِ إلَی النّاسِ مَذلَّةٌ لِلحَیاة ِوَ مَذهَبَةٌ لِلحَیاءِ وَ استِخفافٌ بِالوَقارِ وَ هُوَ الفَقرُ الحاضِرُ.

⬜️در قرآن هم از کسانی ستایش شده که با آنکه تهیدست و نیازمندند، از دیگران درخواست نمی کنند و به اندازه ای عفیف و بلند طبع هستندکه افراد بی خبر، آنان را ثروتمند می پندارند، «یحسبُهُم الجاهلُ اغنیاءَ مِن التعفّف.» بقره:273.


منبع:کانال حوزه علمیه امام صادق "علیه السلام"