بازخوانی نگاه قرآن به صبر

کد خبر: 75616
صبر و شکیبایی، منزلی است از منازل دین و مقامی است از مقامات موحدین که به واسطه آن، بنده به جمع مقربان بارگاه احدیت وارد می‌شود و تا کسی صبر را شعار خویش نسازد، به مراتب ارجمند نخواهد رسید.
وارث: صبر، عبارت است از ثَبات نفس و اطمینان آن و مضطرب نشدن و مقاومت کردن در بلایا و مصایب، به گونهای که سینه انسان تنگ نشود و خاطر او پریشان نشود، شکایت حفظ کند و اعضاء و جوارح خود را از حرکات ناهنجار محافظت نماید.

 صبر و شکیبایی، منزلی است از منازل دین و مقامی است از مقامات موحدین که به واسطه آن، بنده به جمع مقربان بارگاه احدیت وارد می‌شود و تا کسی صبر را شعار خویش نسازد، به مراتب ارجمند نخواهد رسید.

صبر ستون دين است

حجت‌الاسلام سيد حسن موسوی، امام جمعه کلیبر اظهار کرد: حلم از واژه‌هایی است که در فارسی نمی‌توان به راحتی برای آن معادلی تعیین کرد، صابر بودن یک ستونی در اسلام است؛ صبر به معنای سکون نیست، صبر و استقامت و بردباری، ستون دين است.

وی افزود: چه نیرویی است که یک نفر را توانایی مقابله با ده نفر و صد نفر را توانایی مقابله بایک هزار نفر را می‌دهد.این نیرو همان صبر و استقامت است.

وی با استناد به آیه ۴۳ سوره شوری خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: و هر که شکیبایى ورزید و درگذشت، البته این در گذشتن از بدى بدکاران از کارهایى است که با اراده قوى در کارها واقع شود و اراده قوى از خصال پسندیده است.

حجت‌الاسلام موسوی، صبر را کلید اصلی‌ پیروزی‌ها دانست و ادامه داد: انسان بدون صبر و استقامت، هم در جهات مثبت ‌به جایی نمی‌رسد و هم در برابر عوامل منفی و مصائب و آفات قادر به ایستادگی نیست. به همین دلیل، کلید اصلی‌ پیروزی‌ها، صبر و شکیبایی است و از آنجا که دین مجموعه‌ای از بایدها و نبایدهاست، اطاعات و ترک معاصی، بدون صبر و استقامت،بقاء و دوامی ندارد، زیرا صبر در برابر ایمان، همانند سر نسبت‌ به بدن است.

امام جمعه کلیبر با اشاره به فرموده امام جعفرصادق(ع) یادآور شد: امام جعفرصادق(ع) می فرمایند: کسى که صبر کند؛ پیروز شود.

وی از زود آلوده شدن به گناه افراد کم صبر گفت و افزود: افراد کم صبر و استقامت، بسیار زود آلوده گناه می‌شوند، زیرا گناه، جاذبه‌های نیرومندی برای نفس سرکش انسانی دارد و اگر مقاومت‌ شدیدی در انسان ‌نباشد، ایستادگی در برابر آن جاذبه‌ها ممکن نیست.

حجت‌الاسلام موسوی تاکید کرد: انسان با تقوا در برابر ناملایمات دنیا مقاوم شده و صبر پیشه می کند. 

صبر رابطه نزدیکی با ظرفیت وجودی انسان دارد

حجت‌الاسلام عبداله باقرنژاد، امام جمعه ممقان در گفت‌‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: صبر رابطه نزدیکی با ظرفیت وجودی انسان دارد. هر اندازه ظرفیت و شخصیت‌ انسان بیشتر شود، صبر و شکیبایی او افزون می‌شود، به همین دلیل کودکان و بزرگسالان‌ کودک صفت در برابر کمترین حادثه‌ای، بی‌تابی می‌کنند در حالی که افراد با ظرفیت ‌و با شخصیت، مشکلات را در خود هضم نموده و خم به ابرو نمی‌آورند.

وی افزود: انسان و محل زندگی او به نحوی آفریده شده که با آفات، کمبودها، موانع و مصیبت‌های فراوانی همراه است و همیشه آفات و مصائبی در اموال، عزیزان، دوستان و... در کمین نعمتهاست که موجب از دست دادن آنها می‌شود؛ از سویی دیگر انسان در معرض حملات شدید تمایلات نفسانی است که همه این موارد ابزار آزمایش انسان توسط خدای متعال به شمار می‌آیند.

وی با استناد به آیه۴۲ سوره نحل خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: و صبر کن در آنچه به تو رسید و نیست صبر تو مگر به توفیق خدا و غمگین مشو بر تسلط یافتن ایشان بر لشکر تو و مباش دلتنگ از آنچه مکر با تو می‏‌کنند.

حجت‌الاسلام باقرنژاد از نقش تقویت ایمان در پرورش روح شکیبایی در انسان گفت و ادامه داد: تقویت پایه‌های ایمان و یقین، بخصوص توجه به این نکته که خداوند «ارحم‌الراحمین‌» است و نسبت‌ به بندگانش از هر کسی مهربان تر است و او برای رعایت و تامین ‌مصالح عباد، حوادثی می‌آفریند که اسرار و منافعش پوشیده است، روح شکیبایی را در انسان پرورش می‌دهد. توجه به پاداش‌های عظیم مطیعان و تارکان معاصی و صدق‌وعده‌های الهی نیز در این زمینه، عزم انسان را در صبر و شکیبایی، راسخ‌تر می‌کند.

امام جمعه ممقان یادآور شد: صبر و شکیبایی در برابر حوادث سخت زندگی و مشکلات عظیمی که در راه ‌پیروزی انسان وجود دارد، تنها بعد اخلاقی ندارد، بلکه از نظر بهداشت و سلامت جسم ‌نیز فوق العاده موثر است.افراد ناشکیبا عمری کوتاه و توام با انواع بیماری‌ها دارند که‌ مهم ترین آنها بیماری‌های قلبی وعصبی است، در حالی که شکیبایان از عمر طولانی و توام با سلامت نسبی برخوردارند.

 وی با اشاره به فرموده امیرالمومنین علی(ع) افزود: مولا علی(ع) می‌فرمایند: صبر آن است که انسان مصیبتی را که به او می رسد، تحمل کند و خشم خود را فرو برد.

حجت‌الاسلام باقرنژاد تاکید کرد: حلم و بردباری صفت پسنديده‌ای است که بايد برای رسيدن به آن زحمت زياد کشيد.