استکمال ایمان در گرو تبعیت خالصانه از اهل بیت(ع)
حجتالاسلام علوی با اشاره به روایاتی که محبت و ولایت اهل بیت(ع) را شرط استکمال ایمان عنوان میکند به تبیین راه و روش تبعیت از امام در عصر غیبت پرداخت.
وارث: حجتالاسلام سیدمحدباقر علوی در دوازدهمین جلسه شرح دعای مکارم اخلاق صحیفه سجادیه که در حسینیه آیتالله علوی تهرانی برگزار شد، به تبیین عبارت «بلّغ بایمانی اکمل الایمان» پرداخت و گفت: هر آنچه فوائد و ثمره برای اهل ایمان در قرآن وجود دارد مربوط به کسانی است که در عالیترین مرتبه ایمان به سر میبرند. ایمان چهار مرتبه اصلی دارد: اول معرفت، دوم تبدیل به باور و عقیده، سوم تسلیم و چهارم عمل.
وی اضافه کرد: در روایات اهل بیت(ع) خصوصیاتی را بیان کردهاند که انسان با عمل به آنها میتواند به مراتب بالای ایمان برسد. یک روایتی در کتب اهل سنت نقل شده است. فخر رازی که متعصب در دشمنی با اهل بیت(ع) بود در تفسیرش این روایت را ذکر کرده است. پیغمبر(ص) فرمود: «الا و من مات علی حب آل الرسول مات مومنا مستکمل الایمان؛ هر کس بر اساس دوستی آل محمد(ص) از دنیا برود مومن دارای استکمال ایمان از دنیا رفته است.»
استکمال ایمان در گرو تبعیت خالصانه از اهل بیت(ع)
وی ادامه داد: امام صادق(ع) میفرمایند: «انه لایجد عبدا حقیقتا الایمان حتی یعلم ان لآخرنا ما لاولنا؛ بنده به مرز ایمان نمیرسد مگر اینکه بداند آن ویژگی که برای اولین ما هست در آخرین ما هم هست». یعنی باید بفهمیم که ویژگیهایی که سیدالشهدا دارد هیچ تفاوتی با ویژگیهای امام هادی(ع) ندارد. این حدیث همان فرمایش حضرت ختمی مرتبت است که فرمود «کلنا من نور واحد». یعنی جایگاه ما یکی است اما راهبرد ما با هم متفاوت است یعنی شیوه عملیاتی ما با هم متفاوت است. همه امام هستند اما راهبردها متفاوت است.
کارشناس علوم دینی خاطر نشان کرد: امام باقر(ع) میفرمایند: «لایکون العبد مومنا حتی یعرف الله و رسوله و الائمه کلهم و امام زمانه و یرد الیه؛ بنده اهل ایمان نخواهد بود تا اینکه خدا را بشناسد، رسولش را بشناسد، امامان را بشناسد و امام دوره خودش را بشناسد و همه امور را به او برگرداند.» ما امام زمانمان را چقدر میشناسیم؟ بلدیم داستان دربارهاش بگوییم اما حقیقتش را چقدر میشناسیم؟ ما چقدر با حضرت ولی عصر(عج) آشناییم. باید شاخص و ملاک در زندگی هر کسی وجود امام زمان(عج) باشد.
سید محمدباقر علوی تأکید کرد: هر فردی باید در آغاز زندگی مشترک معین کند که مرجع حل اختلافات زندگیش چه کسی است. اگر از اول بگوییم مرجع حل مشکلاتمان دین است دیگر مشکل و اختلافی نیست. در این روایت میگوید که نشانه اهل ایمان این است که حل اختلافشان را دین انجام میدهد. این واگذاری امور به امام تا کجا ادامه دارد؟ شخصی از یاران امام صادق(ع) خدمت ایشان رسید. حضرت به او فرمود تا کجا با ما هستی؟ پاسخ داد آن اناری که جلوی شماست اگر بگویید نصفش حلال است، نصفش حرام است من حرفی نمیزنم.
وی تصریح کرد: امام صادق(ع) فرمود: بنده اهل ایمان نخواهد بود تا اینکه خدا را بشناسد، رسولش را بشناسد، امامان را بشناسد و امام دوره خودش را بشناسد و همه امور را ولو نام گذاری فرزندش را به او برگرداند و «يُسَلِّمَ لَهُ؛ تسلیمش باشد.» تسلیم امام بودن کار آسانی نیست. تسلیم امام بودن کار سادهای نیست. چرا فکر میکنیم در زمان ظهور در خیمه و خرگاه امام زمان(عج) هستیم؟ اهل کوفه به امام حسین(ع) نامه نوشتند، گفتند اگر به کوفه نیایی گناه کردهای؛ اما همان مردم ظرف ۲۷ روز عوض شدند! چطور میشود کسانی که به امامشان نامه فرستادند و حضرت را دعوت کردند در واقعه عاشورا کنار کشیدند؟ این «یابن الحسن گفتن» ما مانند همان نامههای مردم کوفه است.
وی ادامه داد: امور زندگیمان را باید به امام زمان(عج) ارجاع بدهیم. زندگی ما همان زندگیهایی که ائمه(ع) به آن توصیه کردند نیست. ما امام را سر کار گذاشتهایم. یک شخصی به نام حسن بن سهل خراسانی نزد حضرت صادق(ع) در مدینه رسید و به امام عرض کرد در خراسان ما شمشیرها آماده است از نیام خارج شود. شما امر بفرمایید ما بنی العباس را سرنگون کنیم و حکومت را دست شما بدهیم. حضرت فرمود بیا برو در این تنور. آن شخص گفت من خیرخواه شما هستم، بروم در تنور؟!
علوی افزود: در همان زمان هارون مکی به محضر حضرت وارد شد و با فرمان امام وارد تنور شد. امام مشغول گفتوگو با حسن بن سهل شد. وقتی حسن در تنور را باز کرد دید هارون در آتش نشسته است. حضرت فرمود چند نفر از این افراد در خراسان داری؟ پاسخ داد نداریم. حضرت فرمود چرا با جان ما بازی میکنید. اینکه میگوییم امام زمان(عج) ظهور میکند همه چیز درست میشود به چه معناست؟ مگر امام زمان(عج) چکار قرار است بکند. آیا حاضریم که عدالت حضرت را بپذیریم؟ مگر جدش عدالت را اجرا نکرد و به شهادت رسید. با خودمان فکر کنیم امام زمان(عج) چه چیزی را درست میکند.
وی در پایان گفت: اگر در ظهور امام زمان(عج) وجود سیصد و سیزده یار شرط باشد، امام زمان(عج) سیصد و سیزده یار مثل هارون مکی میخواهد. تو یار تنوری هستی یا یار غار؟ امام زمان(عج) چند یار تنوری دارد؟ مدعی زیاد است. مادامی که انسان «عبید الدنیا» باشد مدعی است. پس یکی از خصایصی که موجب استکمال ایمان میشود حب اهل بیت(ع) است.