ايران بهشت گردشگران ماه رمضان
يكسال قبل بود كه اعلام شد سهم ايران از گردشگري حلال ۳ درصد كل صنعت گردشگري حلال در جهان است.
وارث: ، يكسال قبل بود كه اعلام شد سهم ايران از گردشگري حلال ۳ درصد كل صنعت گردشگري حلال در جهان است. اين در شرايطي است كه ايران با وجود اينكه يك كشور كاملاً اسلامي است و تمام شرايط گردشگري حلال را دارد هنوز نتوانسته به رقم قابل قبولي در اين زمينه دست پيدا كند. حال با علم بر اين موضوع كه ظرفيت بالقوه درآمد گردشگري حلال در جهان كه بيش از ۲۵۰ ميليارد دلار تخمين زده ميشود و درآمد ايران كه در كل حوزه صنعت گردشگرياش 5/۷ ميليارد دلار در سال برآورد ميشود و با در نظر گرفتن اين مسئله كه بيش از نيمي از گردشگران خارجي با هدف زيارت به ايران سفر ميكنند، پس بايد نيمي از درآمد كل صنعت گردشگري كشور يعني حدود5/ 3 ميليارد دلار را مربوط به گردشگري حلال بدانيم. درآمد ناچيزي كه اصلاً قابل دفاع نيست.
«گردشگري حلال»؛ واژهاي كه ميتواند برچسب تك تك استانهاي ايران شود و نگاه تمام دنيا را به سمت خود بچرخاند. مهم نيست به كدام استان ايران سفر ميكنيد، مهم اين است كه هر يك از آنها ميتواند خدماتي منحصربفرد ارائه كند. از فارس، آذربايجان، گيلان و خراسان گرفته تا قم، اصفهان، هرمزگان و ايلام. هر يك از اين استانها آنقدر پتانسيل دارند كه هر كدام به تنهايي ميتوانند پاسخگوي ميليونها گردشگر حوزه سلامت باشند. اما با اين حال و بر اساس «گزارش وضعيت اقتصاد اسلامي جهان» كه سالانه منتشر ميشود، بررسي وضعيت گردشگري حلال در كشورهاي مختلف دنيا نشان ميدهد ايران بهعنوان يكي از كشورهاي اسلامي، از ليست كشورهاي برتر گردشگري حلال خارج شده است. اين در حالي است كه در گزارش سال قبل، ايران رتبه هفتم را در ميان مقاصد برتر گردشگري حلال در اختيار داشت. در همين حال، كشوري مانند عربستان از رتبه دهم به رتبه ششم صعود كرده و امارات نيز رتبه دوم را دارد. لازم به ذكر است ايران با ۲/۷ ميليارد دلار يكي از بازارهاي مهم گردشگري حلال در گزارش سال گذشته بود كه اين ميزان اكنون ۴/۷ ميليارد دلار اعلام شده است.
بر اساس گزارشها درآمد حاصل از گردشگري و سرگرمي داخلي و خارجي در جهان برابر ۶ هزار و ۵۰۰ ميليارد دلار است كه ۱۵۰ ميليارد دلار از اين مبلغ درآمد كشورهاي جهان از محل گردشگري خارجي و ۱۶۰ ميليارد دلار در بخش گردشگري حلال است. در همين راستا ظرفيت بالقوه درآمد گردشگري حلال در جهان بيش از ۲۵۰ ميليارد دلار تخمين زده ميشود و درآمد ايران در حوزه صنعت گردشگري طبق توافق انجام شده ميان سازمان ميراث فرهنگي با بانك مركزي، سازمان برنامه و بودجه و نيز سازمان توسعه و تجارت معادل 5/۷ ميليارد دلار در سال برآورد ميشود.
با اين تفاسير و با توجه به اينكه بيش از نيمي از گردشگران خارجي با هدف زيارت به ايران سفر ميكنند، بايد نيمي از درآمد كل صنعت گردشگري كشور را در حوزه گردشگري حلال دانست. يعني حدود 5/3 ميليارد دلار از درآمدها به اين حوزه اختصاص دارد. درآمدهاي ناچيز در حوزه گردشگري حلال ايران در شرايطي رقم ميخورد كه بسياري از كشورهاي غيرمسلمان تازه متوجه شدهاند سرمايهگذاري در اين حوزه سود خوبي دارد و اخيراً اقدام به سرمايهگذاري در اين زمينه كردهاند.
در همين رابطه امارات، عمان و ديگر كشورهاي عضو منطقه شوراي همكاري خليجفارس تا سال ۲۰۲۳ شاهد افزايش گردشگري حلال با اتكاي سفر مسلمانان در ايام ماه رمضان خواهند بود. با توجه به خنك شدن هوا در ماههاي رمضان طي سالهاي آينده كه از ۲۰۲۳ به بعد خواهد بود، كشورهاي منطقه خليجفارس به مقصد برتر كشورهاي گرمتر مسلمان مبدل ميشوند و كشورهاي اسلامي ديگر همانند اردن، مصر، مراكش و تونس نيز از اين شرايط بهرهمند خواهند شد و مالزي همچنان تا سال ۲۰۲۶، به عنوان مقصد برتر مسلمانان در ماههاي رمضان آينده جايگاه خود را حفظ خواهد كرد. اين در حالي است كه اگر ماه مبارك رمضان در گرمترين ماههاي سال هم قرار داشته باشد، در ايران استانهايي وجود دارد كه داراي هوايي مطبوع و خنك هستند. استانهايي كه ميتوانند به بهشت روزهداران تبديل شوند.