امام جواد (ع) همیشه به دنبال کمک و احسان به مسلمانان بودند
کارشناس مذهبی گفت: زمانی که معتصم عباسی بر سر کار میآید، فشار بر امام جواد (علیهالسلام) افزایش مییابد اما حضرت علیرغم همه این فشارها به مسلمانان بخشش میکردند.
وارث: سید احمد عقدایی کارشناس مذهبی در مورد ویژگیهای سیاسی و اجتماعی امام جواد (علیهالسلام) و الگوهایی که از زندگی این حضرت میتوان استفاده کرد، گفت: صبر سیاسی حضرت امام جواد (علیهالسلام) برای جامعه امروز ما قابل توجه است.
وی با توجه به الگوهایی که از حیات سیاسی حضرت امام محمد تقی (علیهالسلام) قابل برداشت است، اشاره کرد: امام محمد تقی (علیهالسلام) به خاطر حفظ جامعه اسلامی صبر سیاسی میکنند. جامعه اسلامی از ابتدای ظهور دین مقدس اسلام، دشمن بیرونی داشته است. این موضوع از زمان پیامبر اکرم (ص) مورد توجه است.
کارشناس مذهبی با اشاره به ضرورت حفظ جامعه اسلامی تاکید کرد: ائمه اطهار (علیهمالسلام) به خاطر حفظ جامعه اسلامی صبر میکردند. نماد اصلی این موضوع برای امام جواد (علیهالسلام) بود.
وی با تاکید بر تربیت شاگردان از سوی امام محمد تقی (علیهالسلام) گفت: فشارهایی علیه حضرت امام جواد (علیهالسلام) وارد میشد. با این حال سیره علمی حضرت قابل توجه بوده است. امام جواد (علیهالسلام) علی رغم سن کم خود حدودا ۱۱۰ شاگرد داشتند. شاگردان حضرت تالیفات بسیاری انجام دادهاند؛ به گونهای که بیست و هشت نفر از شاگردان حضرت مولف بودند که چندین جلد کتاب نوشتهاند. پایه جریان شیعی در بسیاری اوقات وابسته به این کتب است. یکی از شاگردان ایشان که سفیر امام نیز محسوب میشدند، علی بن مهزیار است که از فقها، محدثان و دانشمندان معروف شیعی محسوب میشود. حضرت عبدالعظیم حسنی نیز از شاگردان دیگر حضرت بود.
عقدایی با توجه به حضور شاگردان امام محمد تقی (علیهالسلام) در مناصب سیاسی تاکید کرد: شاگردان امام جواد (علیهالسلام) در برخی از اوقات در مناصب سیاسی نیز حضور مییافتند. برخی از شاگردان حضرت حاکمان برخی از شهرها شده بودند؛ لذا حضور دین در عرصه سیاسی و اجتماعی در زمان امام جواد (علیهالسلام) قابل مشاهده است. حضرت شاگردان خود را برای گرفتن مناصب سیاسی تشویق میکردند تا مردم دیندار و شیعیان در آرامش زندگی کنند.
وی با اشاره به بخششهای زیادی که امام محمد تقی (علیهالسلام) انجام میدادند، خاطرنشان کرد: ما در زیارت جامعه کبیره نسبت به ائمه اطهار (علیهمالسلام) عرضه میداریم: «عَادَتُکُمُ الْإِحْسَانُ وَ سَجِیَّتُکُمُ الْکَرَمُ، عادت شما احسان و خلق و خوی شما بخشش است». ایشان همیشه به دنبال کمک و احسان به مسلمانان بودند. زمانی که معتصم عباسی بر سر کار میآید، فشار بر امام جواد (علیهالسلام) افزایش مییابد و در نهایت حضرت از سوی معتصم عباسی به شهادت میرسد. امام جواد (علیهالسلام) علیرغم همه این فشارها به مسلمانان بخشش میکردند. سیره ائمه معصومین (علیهمالسلام) به همین منوال بوده است. به عنوان نمونه امیرالمومنین (علیهالسلام) چاه و زمین زارعی میبخشید. امام حسن مجتبی (علیهالسلام) سه بار اموال خود را بخشیدند. امام جواد (علیهالسلام) نیز بخششهای فراوانی انجام میداد.
منبع: میزان