انعکاس خدمات ارگانهای دولتی به زائران حسینی در رسانه ملی/ ناراحتی دولت بابت چیست؟!
حماسه پیادهروی اربعین که بزرگترین اجتماع مردمی دنیا محسوب میشود برای ایرانیان داخل کشور از جایگاه ویژهای برخوردار است و اکثریت دستگاههای دولتی و نهادهای مردم محور تلاش میکنند تا با قراردادن امکانات خود و یا پرداخت مالی خود را در این ماجرا سهیم کنند.
اما امسال و درست در روز اربعین دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت بیانیهای قابل تأمل در رابطه با سازمان صداوسیما و برنامههای آن منتشر کرد. در این بیانیه که اصطلاحا در پاسخ به برنامههای تخریبی در صداوسیما منتشر شده، آمده بود: در پی پخش برخی برنامههای تخریبی در صداوسیما در جهت انکار و تضییع خدمات رسانی دولت به زائران اباعبدالله (ع) و بازنشر آن در برخی رسانه های خاص، دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت بیانیهای صادر و تصریح کرد: در این میان، دولت که برخاسته از مکتب سرور آزادگان است و خود را خادم شیفتگان حسینی می داند، از ماهها پیش و در قالب ستاد اربعین همه کوشش خویش برای آمادهسازی بسترها و زیرساخت های لازم جهت تشرف بیش از ۲ میلیون زائر به سمت عتبات عالیات را به عمل آورده است، اما متاسفانه معدودی از رسانه های خاص و در رأس آنها برخی برنامه های صدا و سیما در میان تعجب همگان ضمن برقراری ارتباط «زنده» به جای پخش برنامههای معنوی و سخنان کارشناسان فرهنگی ـ مذهبی، آنتن را در اختیار افراد سیاسی و کینه توز قرار داد و آنان نیز کوشیدند با برجسته کردن ناروای برخی حاشیه ها، خدمت رسانی خادمان اباعبداله الحسین (ع) به زائران را مخدوش و مورد تردید قرار دهند.
این بیاینه در حالی از سوی دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت اعلام شده و تلاش کرده صداوسیما را در سمتی قرار دهد که در راستای تخریب دولت گام برمیدارد که این سازمان همت ویژهای برای پوشش پیادهروی اربعین و خدماتی که در این مسیر به زائران میشود، داشت.
به عنوان مثال محمدحسین محمدزاده، دبیر شورای معارف سیما در این باره گفته بود: اگر تا سال گذشته فضای عملیاتی داخل ایران را داشتیم که در مهران، ایلام، خوزستان و کرمانشاه مستقر بودند یا در داخل خاک عراق و شهرهای مقدسه، امسال با میدان عملیات مختلف در ایران و عراق مواجه هستیم. از محور مشهد مقدس تا کربلا در بازه زمانی ۴۰ روزه توسط تجهیزات رسانهای اخباری منعکس میشود که این میدان عملیاتی امسال طراحی شده است.
همچنین علوی دبیر کمیته اطلاعرسانی و مستندسازی اربعین نیز از برنامهریزی رسانه ملی خبر داده و گفته بود: امسال قرار است یک هزار و ۶۰۰ مستندساز، خبرنگار، عکاس و عوامل فنی از شبکههای مختلف به عراق اعزام شود و امسال ۴۰۰ شبکه از ۴۳ کشور به انعکاس حماسه اربعین میپردازند.
دبیر کمیته اطلاعرسانی و مستندسازی اربعین با اشاره به استقرار ۷۷ دستگاه «اس.ان.جی» در مسیرهای سیزدهگانه اربعین برای نخستنبار اعلام کرده بود: امسال در دو عمود ۲۸۵ و ۹۷۵ دو پایگاه رسانهای تدارک دیده شده است که مجهز به اینترنت پرسرعت خواهد بود و به رسانهها و زائر-خبرنگارها اینترنت رایگان ارائه میدهد.
در کنار این خدمات که قطعا منعکس کننده تلاشهای همه دستگاهها و به ویژه دولت در پیادهروی اربعین است، خبرگزاری فارس، با چند تن از صاحبنظران و کارشناسان در این زمینه مصاحبه کرده و نظرات آنها را جویا شده است که نظراتی کاملا متفاوت از متن بیانیه دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت داشتند.
**صداوسیما با قوت کار رسانهای و خبری خود را ادامه دهد/ اصل کار رسانه استقلال آن است
نماینده فریمان و سرخس گفت: اصل کار رسانه استقلال آن است و رسانه باید بازتابدهنده واقعیات جامعه باشد.
سیداحسان قاضیزاده هاشمی نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس با بیان اینکه اصل کار رسانه استقلال آن است، اظهار داشت: رسانه باید بازتابدهنده واقعیات جامعه باشد.
وی بر همین اساس تصریح کرد: اگر در جایی اقدام مثبتی هست، صداوسیما باید آن را گزارش دهد و احیانا اگر نقصی در روند عملکرد یک یا چند دستگاه وجود دارد آن را هم باید بازتاب دهد. چنانچه نقش رسانایی خودش را نداشته باشد و بازتاب دهنده واقعیات جامعه نباشد، اعتماد خود را نزد مخاطبان از دست خواهد داد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: اگر در حوزه اربعین در جایی اقدام خوبی صورت گرفته باید بازگو شود، اما اگر مشکلاتی در حمل و نقل زائران و یا تامین منابع ارزی و پولی زائران نقصانی وجود داشته، وظیفه رسانه است که آنها را به افکار عمومی بازتاب دهد و اگر صداوسیما رسالت رسانهای خود را انجام نمیداد به آن انتقاد وارد بود.
قاضیزاده هاشمی خاطرنشان کرد: صداوسیما باید کار رسانهای و خبری خود را با قدرت ادامه دهد و به عنوان رسانه ملی نقاط قوت و ضعف را بازگو کند؛ چرا که بازگو کردن نقاط ضعف نقش بیبدیلی در اصلاح امور و پیشگیری از برخی مشکلات و عدم تکرار آنها در سالهای آینده خواهد داشت.
**محبیان رسانه واقعیتها را بدون کج نمایی مطرح کند/ مسئولان دفاع از عملکرد خود را مطلق ندانند
«امیر محبیان» کارشناس مسائل رسانه در گفتوگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس گفت: رسانه باید واقعیتها را بدون کج نمایی مطرح کند و این واقعیتها میتواند مشتمل بر مثبتها و منفیها باشد.
وی تصریح کرد: اگر فقط منفیها را بازتاب دهد نوعی از سیاهنمایی است و اگر فقط مثبتها را بازتاب دهد ممکن است نوعی خودفریبی ایجاد کند به گونهای که مسئولان ذیربط تصور کنند هیچ مشکلی وجود ندارد و آنچه که وجود دارد فقط نقاط قوت هست.
محبیان یادآور شد: رسانه با مطرح کردن هر دو طرف قضیه قادر است از یک طرف واقعیتهای جامعه را به مسئولان انعکاس دهد و از طرف دیگر این زمینه را فراهم کند که آنها با شناخت نقاط ضعف درصدد رفع شان بربیایند و جامعه را به سمت جامعهای که حداقل کاستیها را داشته باشد سوق دهند.
این کارشناس رسانه در ادامه اظهارداشت: یکی از نکاتی که اهمیت دارد این است که مسوولان در واقع دفاع از عملکرد خود را نوعی دفاع مطلق نبینند، به هر صورت در هر ساختاری وقتی که برنامهای طراحی میشود این برنامه در حوزه ذهن وقتی به حوزه عمل وارد میشود یکسری کاستی ها را به خود میبیند و حتی وقتی از حوزه عمل به حوزه اجرا در میآید و با مخاطبان خاص یا عام ارتباط دارد.طبیعتا نظر مخاطبان بسیار میتواند ارزشمند باشد.
وی اضافه کرد: از این رو اگر برنامه را با آنچه در ذهنشان بوده مطلق بدانند طبیعتا هیچگونه انتقادی را برنمیتابند و هرگونه انتقادی را اتهام میدانند در حالی که وظیفه رسانه واقع نمایی است از این رو اگر نقاط ضعف را دریابند به عنوان بازخورد کار خودشان است و آن را مورد بررسی قرار دهند.
محبیان یادآور شد: نکاتی که درست است اصلاح کنند و اگر برخی نکات هم با واقعیت همخوانی ندارد تا حد امکان مورد توجه قرار دهند و آنها که احساس میکنند مغرضانه است و واقعیتها را مطرح نکرده در نظر نگیرند اما چیزی که وجود دارد این است که چشم بستن بر نقاط ضعف عملا خود کسانی که صاحب کار هستند متضرر میکند یعنی آنها کم کم از افکار عمومی فاصله گرفته و کار خود را نیک میدانند در حالی که در ذهن جامعه چیز دیگری جریان دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این شکاف میان ذهن و واقعیت و آنچه مسوولان احساس میکنند هستند با آنچه مردم احساس میکنند باعث شکاف میشود که بعدها میتواند بحران ساز باشد.
**اکرمی: دیکته ننوشته غلط ندارد/ صداوسیما فضای انتقاد را باز کند
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری با بیان اینکه صداوسیما در زمینه انتقاد باید نظرات مسؤول موافق و مخالف در موضوعات مختلف را کنار هم بنشاند، گفت: با این اقدام صورت مسأله برای همه روشن می شود.
حجت الاسلام سیدرضا اکرمی رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری در گفتوگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس با بیان اینکه صداوسیما می تواند انتقاد کند، اظهار داشت: وقتی انتقاد مطرح می شود مسؤول مربوطه یا آن را میپذیرد یا باید به آن جواب بدهد.
وی با بیان اینکه صداوسیما در زمینه انتقاد باید نظرات مسؤول موافق و مخالف در موضوعات مختلف را کنار هم بنشاند، تصریح کرد: با این اقدام صورت مسأله برای همه روشن میشود.
اکرمی بر همین اساس خاطرنشان کرد: برای مثال در موضوع اربعین اگر نقدی هست و مسؤول مربوطه آن را پذیرفت باید به آن جواب دهد و مثلا بگوید سال آینده با تصمیماتی که اتخاذ میکنیم ارز را درست ارائه میدهیم.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری در پایان گفت: البته باید دانست دیکته ننوشته غلط ندارد و وقتی حدود ٢ میلیون زائر به عراق میروند ممکن است برخی مسائل به وجود آید یا سودجوییهایی هم شکل بگیرد.
**سالک:دولت پاسخگوی اشکالات سفر اربعین باشد/ وظیفه ذاتی رسانه بیان مطالب است
احمد سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس با تاکید بر اینکه رسانه ماموریتهایی دارد که باید در راستای اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب پیش برود، اظهارداشت: رسانه باید مطالب را برای عموم مطرح کند.
«احمد سالک» نماینده مردم اصفهان در مجلس در گفتوگو با خبرنگار رسانه با تاکید بر اینکه رسانه ماموریتهایی دارد که باید در راستای اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب پیش برود، اظهارداشت: رسانه باید مطالب را برای عموم مطرح کند.
وی در ادامه بر حفظ حرمتها در بیان مطالب تاکید کرد و افزود: در حال حاضر موضوع اربعین به یک حرکت جهانی در جهان اسلام تبدیل شده که ضد استکبار است و مسوولان مربوطه که حدود ٢٠ دستگاه هستند باید به ویژگیهای این سفر دقت کرده و بستر حضور مردم را در هر سال بهتر از قبل فراهم کنند.
سالک بر همین اساس به برخی اشکالات در مراسم اربعین امسال اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعات، ارز بود که نباید عزت مردم ما در این زمینه شکسته شود و بانک مرکزی و دولت باید پاسخگوی این مساله باشند که چرا به این شکل عمل کردند درصورتی که می توانستند برنامه ریزی بهتری کنند.
این نماینده مجلس بر همین اساس تصریح کرد: نکته دیگر این است که چرا ارزش ریال ایران کمتر از دینار عراق است؟ دولتمردان و اقتصاددانان سریع تر برای ارتقا ارزش ریال برنامه ریزی کنند.
وی همچنین به مشکلاتی که در زمینه حمل و نقل به ویژه در مرز مهران برای زوار وجود داشت اشاره و خاطرنشان کرد: زحمات بسیاری صورت گرفته اما باید مشکلات برطرف شود.
سالک در پایان گفت: الان وزارت کشور باید ارزیابی عملیاتی و واقع بینانه از اربعین امسال داشته باشد و برای نواقص برنامهریزی کنند تا برای سال بعد به وجود نیاید.
منبع:فارس
افزودن دیدگاه جدید