حاج مهدی سلحشور

هیئتی که محل «هیهات مناالذله» نباشد هیئت نیست/ منبری ها و مداحان بند بند بیانیه گام دوم را بخوانند

کد خبر: 90743
حاج مهدی سلحشور گفت: هرکس می‌تواند شخصاً یک جهت‌گیری و حب و بغضی داشته باشد و این حق هرکسی است، البته این مسئله جایش هیئت نیست، اما اگر منظور از حرف سیاسی بدین معنا باشد که آیا هیئت محل ترویج «هیهات مناالذله» امام حسین (ع) باشد یا نباشد؟ اتفاقاً هیئت باید به «سیاست ما عین دیانت ماست» عمل کند.

یکی از هدیه‌های بزرگ الهی بعد از جنگ، سفر کاروان‌های راهیان نور بود که آن را شهدا به جوانان امروز ما دادند. امروز در قالب کاروان‌های راهیان نور، مردم با سفر به مناطق جنگی و نشستن بر روی خاک مقدس آن، به‌صورت حسی با دوران دفاع مقدس آشنا می‌شوند و این موجب اثرگذاری فراوان روی افراد می‌شود.

سفرهای راهیان نور، مقدمه بازگشت افراد به خویشتن خویش است و موجب می‌شود تا نسل جوان با فرهنگ مقاومت آشنا شده و هر چه بیشتر و بهتر در مسیر کمال معنوی گام بردارد و با تهاجم فرهنگی مبارزه کند.

حاج مهدی سلحشور مداح اهل‌بیت (ع)، در گفت‌وگویی به نقش و تأثیر حرکت عظیم راهیان نور در فرهنگ عمومی جامعه، نقش مداحان و ذاکران اهل‌بیت (ع) در قبال حرکت عظیم راهیان نور، ورود هیئت‌های مذهبی به مسائل روز کشور، ظرفیت مداحان و هیئت‌های مذهبی در راستای عملی سازی بیانیه گام دوم انقلاب و... پرداخته که حاصل این گفتگو را در ادامه می‌خوانید:

 

یک مسئله‌ای که در سال‌های اخیر محل بحث و چالش در محافل عزاداری شده این است که برخی‌ها اعتقاددارند هیئت‌ها نباید به مسائل سیاسی روز، ورود داشته باشند و مداح فقط باید مداحی‌اش را بکند، شما این را قبول دارید؟

اگر منظور از حرف سیاسی جهت‌گیری به نفع یک خط و جریان خاص باشد، من قبول ندارم؛ این خط و این آدم و آن خط، شأن ما بالاتر از این حرف‌هاست.

هرکس می‌تواند شخصاً یک جهت‌گیری و حب و بغضی داشته باشد و این حق هرکسی است، اما این مسئله جایش هیئت نیست، اما اگر منظور از حرف سیاسی بدین معنا باشد که آیا هیئت محل ترویج هیهات مناالذله امام حسین (ع) باشد یا نباشد؟ محل ترویج و تبلیغ ظلم ناپذیری و تن ندادن به ظلم و موضع نسبت به‌حق و باطل، اهتمام داشتن به امور مسلمین، دغدغه نسبت به وضع مردم، حساسیت نسبت به اصول و آرمان‌ها، اصل ولایت و اصل همین شهدا که به اذعان دوست و دشمن اگر این‌ها نمی‌رفتند ما امروز همین هیئت را هم نداشتیم؛ اگر صحبت بر بودن این اصول در هیئت‌هاست که بنده می‌گویم هیئت باید ترویج این خط باشد.

حتماً اگر ما بپذیریم که یک سری اصول و آرمان‌ها و ارزش‌هایی داشتیم که نمی‌توانیم از آن دست بکشیم و سرمنشأ این اصول و آرمان‌ها و ارزش‌ها اهل‌بیت (ع) بوده است، اتفاقاً من می‌گویم اگر در تنها محلی که می‌شود از آن دم زد در خانه همین اهل‌بیت (ع) هست و همین جلساتی که دم از اهل‌بیت (ع) می‌زنیم و اینجا محل دم از زدن از این ارزش‌ها و آرمان‌هاست.

سیاست به این معنا اگر باشد که هیئت اهتمام به امور مسلمین، دم زدن از مسیر عدالت، ظلم‌ستیزی و ایثار و شهادت داشته باشد، اگر به این معناست؛ شاید به‌زعم برخی بد باشد اما ما افتخار می‌کنیم که سیاسی هستیم.

اما اگر به این معناست که دم از این خط و آن حزب و جناح بزنیم به‌هیچ‌عنوان این را قبول نداریم و شأن خودمان را بالاتر از این حرف‌ها می‌دانیم.

چطور می‌توانیم با بهره‌گیری و استفاده از ظرفیت مداحان و هیئت‌های مذهبی در راستای عملی سازی بیانیه گام دوم انقلاب، گام برداریم؟

من خودم و دوستان را چند توصیه کرده‌ام اینکه اول این بیانیه را دقیق بخوانیم، بند به بند را هضم کنیم و اگر نیاز است برای ما شرح داده شود و بعضی‌ها فهم عمیق و دقیق نسبت به این بیانیه پیدا کنند.

ما گاهی قرآن را با این هدف مطالعه می‌کنیم که در راستای جریان کربلا و عاشورا از قرآن چیزی بیابیم و ما باید این بیانیه را به چشم این بخوانیم که در حوزه هیئت، کدام از این بندهای بیانیه به هیئت برمی‌گردد و می‌توانیم برای هیئت استفاده کنیم؛ منبری و مداح هیئت، مدیر جلسه یک‌جور و مسیر و جهت‌گیری که در جلسه اتخاذ می‌شود به یک معنا، تنظیم سند بالادستی به یک معنا و راهبردی که می‌توانیم با استفاده از این بیانیه برای هیئت تنظیم کنیم.

اگر نگاه ما این باشد که هیئتی هست و محل تجمع و دل‌های مشتاق حسینی است و با این نگاه اگر بخوانیم بسنده نمی‌کنیم به اینکه فقط یک کلمه بگوییم بیانیه چیز خوبی است بروید و بخوانید و حتماً از این بیانیه در جای‌جای هیئت و مخصوصاً سندهای بالادستی و راهبردی استفاده خواهیم کرد.

 

سلحشور

نقش و تأثیر حرکت عظیم راهیان نور در فرهنگ عمومی جامعه را چگونه می‌بینید؟

آنچه مسلم است ما الگوهای بسیار موفقی داشتیم که قابل‌عرضه است برای نسل جوان و همه‌کسانی که آن روزها را ندیده‌اند.

ما در گذشته خیلی نزدیک یک الگوهایی عینی و قابل‌دسترسی داشتیم که اگر از این الگوها غافل شویم ضربه‌های خیلی بزرگی را می‌خوریم این‌ها جلوی چشممان بوده‌اند و کاملاً قابل‌عرضه برای نسل جوان هستند.

این‌ها دنیایی از فرهنگ ناب اهل‌بیت (ع) را به آن عینیت بخشیده‌اند و نه‌فقط اینکه در حد تئوری بمانند؛ این‌ها حامل و عامل زیباترین فضائل انسانی بوده‌اند و مجسمه اخلاق بودند، جلوی چشممان راه می‌رفتند و مجسمه تقوا بودند، این‌ها را ما هرچقدر بیشتر معرفی کنیم به همان میزان توانستیم فرهنگ و نسل جامعه را به این سمت سوق بدهیم.

به هر میزان هم که موفق نبودیم، به همان میزان از فرهنگ اصیل و این گنجینه تمام‌نشدنی فاصله گرفتیم.

نقش مداحان در ایجاد و تقویت انگیزه در میان رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس برای حضور در نبرد حق علیه باطل مشخص است؛ امروز مداحان و ذاکران اهل‌بیت (ع) چه نقشی را می‌توانند در قبال حرکت عظیم راهیان نور انجام بدهند؟

این حرکت هم دقیقاً دنباله‌رو حرکت دفاع مقدس است و هیچ فرقی نمی‌کند؛ یعنی آن زمان هم ذاکران اهل‌بیت (ع) سعی می‌کردند با رجزهای اهل‌بیت (ع) و بیان آن رجزها و جوانمردی‌ها و رشادت‌هایشان، ظلم ناپذیری، ایثار و شهادت و همه فضائل اخلاقی، شور جهاد و رزم با دشمنان اسلام را تزریق کنند و به‌واقع موفق هم بودند.

مداحان الآن هم می‌خواهند دل‌ها را متوجه آن نسل کنند و آن بچه‌هایی که با همه وجودشان بوی خدا را می‌دادند و شهیدان و رزمندگان دفاع مقدس نمونه عینی ایثار و شهادت و معرفت و ادب بودند.

در حقیقت این بچه‌هایی که دم از شهدا می‌زنند و مردم را به راهیان نور دعوت می‌کنند، در حقیقت دارند مردم را به نیکی‌ها و زیبایی‌ها دعوت می‌کنند و به‌غیراز این نیست.

مقتل آدمی که یک دنیایی از فضائل ناب بوده است اثر وضعی دارد؛ دیدن این مقتل، دم و باز و یک‌نفس کشیدن در این فضاها حتی اثر وضعی دارد و در راستای صدتا امامزاده کار می‌کنند و همه آنان واجب‌التعظیم هستند، بچه‌هایی که در این عرصه خوش درخشیدند و گنجینه تمام‌نشدنی برای ما ارمغان گذاشتند و ما مردم را به‌سوی مقتل این بچه‌ها دعوت می‌کنیم و این دعوت قشنگ و زیبایی است.

شعار امسال حرکت راهیان نور بر «ما پیروزیم» شکل‌گرفته است، نظر شما در خصوص این شعار چیست؟

ما پیروزیم یک واقعیتی است تا زمانی که تکیه ما به کربلا و امام حسین (ع) باشد و هر کس تکیه‌اش به امام حسین (ع) بود حتماً پیروز است؛ چه شهید شود و چه زنده بماند در هر دو صورت پیروز است و یک این واقعیت است.

امام حسین (ع) پیروز شد و 72 تن از یارانش شهید شدند و زن و بچه‌اش به اسارت رفتند اما 1400 سال است که امام حسین (ع) ماندگار شده است و تا قیامت هرچه بگذرد بازم امام حسین (ع) ماندگار است.

سخن پایانی

دست شما درد نکند و خدا ان‌شاءالله به شما توان بدهد و توفیقاتتان روزافزون شود، ان‌شاءالله که عقل مسئولین ما می‌رسید به این موضوع و همه‌کسانی که دست‌اندرکار هستند این فهم و درک را داشتند که ما حتی باید یک‌چیزی دستی هم به مردم بدهیم که بیایند یک روز دو روز این مناطق را ببیند و برگردند باید کمک کنیم تا مردم بیایند، یا حتی تسهیلات قائل شویم.

اینجای گله است که ما در هیئت و مجموعه خودمان امسال حتی تا 20 اتوبوس می‌توانستیم زائر به راهیان نور بیاوریم، این‌قدر امکان و ظرفیت و استقبال بود اما به‌واسطه گرانی وسایل نقلیه و هزینه‌ها نتوانستیم کاروان بیاوریم.

امیدوارم که این همت و درک و فهم به‌جایی برسد که بتوانیم مردم را سوق دهیم و در اینجا هزینه کنیم تا جای دیگر هزینه ندهیم.

منبع:حوزه


افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.