حجت الاسلام موسوی مطلق: منظور از حسنه دنیوی و اخروی چیست؟
مراسم دعای کمیل با سخنرانی حجت الاسلام موسوی مطلق در هیئت ریحانة النبی(س) برگزار شد.
در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام موسوی مطلق را بخوانید:
یاد خدا کردن در ایام حج
ایام حج زمانی که تمام میشد مردم طبق سنت خود در جایی جمع می شدند و برای اجدادشان دعا می کردند. آیه ای نازل شد که بجای اینکه در اینجا جمع شوید و برای اجداد خود دعاکنید، جمع شوید و یاد خدا کنید. و این آیه چنین است: فَإِذَا قَضَيْتُمْ مَنَاسِكَكُمْ فَاذْكُرُوا اللَّهَ كَذِكْرِكُمْ آبَاءَكُمْ أَوْ أَشَدَّ ذِكْرًا فَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ 1. " و چون آداب ويژه حج خود را به جاى آورديد همان گونه كه پدران خود را به ياد مى آوريد يا با يادكردنى بيشتر خدا را به ياد آوريد و از مردم كسى است كه مى گويد پروردگارا به ما در همين دنيا عطا كن و حال آنكه براى او در آخرت نصيبى نيست".
یعنی تبدیل یکسری فرهنگ ها به فرصت برای رسیدن به خداوند. در مسائل تربیتی اگر چیزی خلاف قانون و شرع نیست نباید مبارزه سخت با او کرد.
یکی از شاگردان مرحوم ایت الله صفایی حائری می فرمود که ما در شمال نشسته بودیم و اقا برایمان سخنرانی می کردند و در مورد مسایل معنوی صحبت می کردند. فرزندانمان هم سنگ بازی می کردند. و من حواسم بود که سنگ به طرف ما پرتاب نشود. آقا موضوع را متوجه شدند و به فرزندانشان گفتند که آنطرف تر بازی کنند. نکته تربیتی اینجاست که بازی را از کودک نگیرید بلکه جهت بازی را عوض کنید.
بعضی از قوانین هستند که ریشه دارند و ماندگار شدند. مانند طواف هفت مرتبه خانه خدا. و خیلی از مسائل دیگر. و خداوند در همان آیه که ذکرشد می فرماید که برخی مردم از ما طلب حسنه می کنند. و این گروه فقط برای دنیا می خواهند نه آخرت. این قسم اول از مردم است.
منظور از حسنه دنیوی و اخروی چیست؟
قسم دومی از مردم هم هست که کاملتر دعا می کنند. ( آیه: وَمِنْهُمْ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ )2
هم حسنه دنیا را می خواهند هم اخرت را.
روایات در ذیل این آیه حسنه دنیا و اخرت را مشخص می کند.
حسنه شامل هرنوع خوبی می شود. در روایت ابتدا خود حسنه را مشخص می کند. و بعدا حسنه دنیوی و حسنه اخروی را نیز برایمان مشخص می سازد.
حسنه دنیوی شامل موارد زیر میشود:
1- منظور از حسنه دنیوی، همان تندرستی و عافیت است. روایت داریم که دونعمت مجهولند و انسان هیچوقت قدرش را نمی داند. یکی سلامتی و دیگری امتنیت است. تا بیمارنشود متوجه قدر سلامتی نمیشود. تا به خطر نیفتد متوجه قدر امنیت نمیشود.
2- دومین حسنه دنیوی همان روزی کافی انسان است که هرروز خداوند سهم اورا به او روزی میکند. منظور از روزی کافی این است که هم برای خود خرج کنی و هم به فقیر کمک کنی.
3- سومین و بهترین حسنه دنیا فرزند صالح داشتن است. وقتی خداوند فرزند صالحی به انسان عطا می کند می خواهد نعمت را بر انسان تمام کند.
4- همسر مومنه داشتن نیز یکی از حسنات دنیوی است. اگر زن یا مرد هرکدام مومن نباشد زندگی را برای یکدیگر جهنم می کنند.
5- احلاق نیک داشتن نیز از حسنات دنیوی ست.
6- یکی دیگر از حسنات دنیا علم است. سلمان که سلمان شد بخاطر این بود که علم و علما را دوست داشت. یعنی ذوق علم را داشت.
7- میل و رغبت به عبادت هم از مهمترین حسنات است.
و اما موارد حسنات اخروی :
1- ثواب های وعده شده توسط خداوند به انسان داده شود.
2- داشتن لذت دائم از زندگی
3- تعظی خداوند( عظیم دانستن خدا )
4- تنعم در ذکر خدا و یاد خدا
5- محبت و رضای الهی
* روایت مربوط به تعریف کلمه حسنه
کسانی که کمال می یابند حسنه دنیا و آخرت از نظر آنها یک چیز می شود و آن هم پیداکردن معرفت نسبت به مقام ولایت است. روایت می فرماید: الحسنة معرفة الولایة و حبنا اهل البیت و السیئة انکار الولایة و بغضنا اهل البیت» یعنی از خداوند می خواهند ولایت علی علیه السلام و اولاد علی را در دنیا و اخرت به انها بدهد. و منظور از سیئه انکار ولایت اهل بیت علیهم السلام است.
------------------------
1- آیه 200 سوره بقره
2- آیه 201. همان
افزودن دیدگاه جدید