خبر هیئت؛

حجت الاسلام علوی تهرانی: اخلاق زیر ساخت نماز است

کد خبر: 91747
اخلاق رسول گرامی اسلام باعث شدند تا ده هزار نفر مسلمان شوند.  اخلاق زیر ساخت نماز است.
وارث

مراسم مناجات خوانی شب های ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام علوی تهرانی در حسینیه آیت الله حق شناس برگزار شد.

در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام علوی تهرانی را می خوانید: 

اخلاق زیر بنای تمام اعمال و رفتار است

آیا صلوات فرستادن مستحب است یا واجب؟ واجب و مستحب بودن صلوات در اعتقاد مطرح است نه در فقه. برای جامعه ما معلوم نیست که پرداختن به علم اخلاق واجب است یا مستحب؟ یا به عبارتی بایسته است یا شایسته؟ علم اخلاق واجب است. همه باید دنبال علم اخلاق بروند. مردم فکرمی کنند که خوب است حسادت نداشته باشند. فکر میکنند که نباید غیبت کنند و خیلی چیزهای دیگر. در اصل این است که مردم باید حسادت نکنند. باید غیبت نکنند. به همین جهت است که پرداختن به علم اخلاق واجب است. 
هرکسی وقتی کار بدی می کند اول شیطان را لعنت می کند. در عالم آخرت ما را سرزنش می کنند که چرا خطا کردی؟ انسان می گوید تقصیر شیطان بود. در آنجا شیطان می گوید: چرا من را سرزنش می کنید؟ مگر من گفتم دروغ بگویید؟ مگر من کلید بیت المال را به شما دادم تا بروید اختلاس کنید. مگر من گفتم.... خودتان را سرزنش کنید. من فقط به شما گفتم این مجلس صفادارد شماهم آمدید. می خواستی وارد مجلس گناه نشوی. من فقط شما را دعوت کردم. 
امام علی علیه السلام می فرماید: " ابلیس خدا را شش هزارسال بندگی کرد. معلوم نیست که این سال ها به سال زمینی ست که 365 روز باشد یا به سال قیامتی ست که پنجاه هزار روز باشد. فرقی نمی کند به چه سالی باشد. ابلیس در پرونده خود فقط کثرت عبادت را دارد. زمانی که به او گفتند به انسان سجده کن آن شش هزارسال به فنا رفت و از عرش به فرش رسید". 
خود ابلیس تمرد کرد فقط بخاطر حسادتی که داشت. ما اگر می خواهیم نمازمان، نماز بشود باید زیرساخت اخلاق را داشته باشیم. 
کسی آمد نزد پیغمبر و گفت که راه بهشت را بمن نشان بدهید. رسول اکرم فرمودند شش کار را انجام بده که رفتن به بهست برای تو تضمین می شود. و آن شش کار این است: اول: هر وقت صحبت کردی دروغ نگو. دوم: هروقت وعده دادید خلف وعده نکنید. سوم: اگر جایی شما را امین دانستند خیانت در امانت نکنید. چهارم: چشمانتان را به نامحرم ببندید. پنجم: چشمانتان را به حرام ببندید. ششم: زور نگویید 
سوال پیش می آید که پس نماز و روزه چه می شود؟ پاسخ این است که زیرساخت نماز همان اخلاق است که گفتیم. باید اول اخلاق را داشته باشیم. 

یک یهودی پیغمبر را دید و از ایشان پول خود را طلب کرد. وسط کوچه ایشان را نگهداشتند و طلب خود را از رسول اکرم خواست. حتی اجازه نداد که ایشان به مسجد بروند و نماز مغرب و عشای خود را نیز بخوانند. یاران رسول اکرم گفتند اقا اجازه دهید ما حساب این مرد را برسیم. پیغمبر فرمودند: بله من قرض هستم ولی قرار نبود امروز طلب او را دهم بلکه ما وعده روزدیگری را کرده بودیم. یاران هرچه اذن خواستند حضرت ندادند. نزدیکی های نماز صبح این شخص یهودی به پای حضرت افتاد و شهادتین را گفت و گفت اگر من به محله خود برگردم ده هزار بهودی مسلمان می شود. از او پرسیدند چرا اینکار را کردی و سد راه حضرت شدی؟ پاسخ داد: در کتاب مقدس ما تورات آمده که پیغمبر آخرالزمان بسیار بردبار است. خواستم امتحان کنم تا صدق این حرف را بدانم. و دیدم که بسیار حلیم و صبور هستند.  اخلاق رسول گرامی اسلام باعث شدند تا ده هزار نفر مسلمان شوند.  اخلاق زیر ساخت نماز است. باید به دنبال معلوم اخلاق بگردیم. 

 صلوات یک امر واجب اعتقادی 

صلوات بر رسول خدا نیز جزء بایسته هاست. یعنی جزء واجبات اعتقادی است.

یکی از اموری که بایسته است مساله لزوم درود فرستادن بر پیغمبر و ال پیغمبر است. یکی از دلایل لزوم صلوات بحث قدرشناسی است. خداوند در قرآن کردیم می فرماید: " یا ایها الذین امنوا لا تبطلوا صدقاتکم بالمن والاذی". 1. صدقه خودتان را با منت گذاری باطل نکنید. از این ایه استفاده می شود که منت گذاری در شریعت حرام است.اما در یک جایی خود خداوند منت گذاشته است و آن هم در آیه 164 سوره آل عمران است که می فرماید: " لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ.  به يقين خدا بر مؤمنان منت نهاد [كه] پيامبرى از خودشان در ميان آنان برانگيخت تا آيات خود را بر ايشان بخواند و پاكشان گرداند و كتاب و حكمت به آنان بياموزد قطعا پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند. 

 وجه لزوم وجوب صلوات از باب قدردانی ست 

رسول گرامی اسلام فرمودند: برشما باد بزرگواری های اخلاقی. چرا که خداوند من را نیز به همین دلیل مبعوث کرده است. 
در جای دیگر مجددا ایشان فرمودند: مردم بدانید که خداوند زمانی که خواست افراد را خلق کند اراده کرد که بر اخلاق رفیعه باشند. و بر آداب بزرگوارانه باشند. 
خداوند این را می دانست که باید اینها را آگاه کند براین مساله و این حاصل نشد مگر بواسطه امرو نهی خداوند. و امر و نهی هم بواسطه مبعوث شدن رسول گرامی اسلام انجام شد. شاید اگر پیغمبر نبود شاید ما هیچوقت به مبادی و معارف دسترسی نداشتیم. و واحب است ما این مساله را قدر بدانیم و این قدردانی حاصل نمی شود مگر بوسیله درود بر پیغمبر و آل پیغمبر.

 


افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.