رعایت حقالناس در جامعه کمرنگ شده است
حجتالاسلام والمسلمین مهدی گرجی، استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه حقالناس از مهمترین مباحث اجتماعی و تربیتی در معارف اسلامی است، اظهار کرد: حقالناس یعنی حقوقی که از مردم به گردن انسان است و در مقابل، حقالله از حقوقی هستند که خداوند متعال به گردن بندهاش دارد.
وی ادامه داد: حقالناس از جایگاه خاصی برخوردار است، تا جایی که خداوند از حق خود میگذرد، ولی از حق مردم نخواهد گذشت. حقالناس دنیوی و مادی همانند هزینههایی که به گردن فرد است و آن را پرداخت نکرده است. حفظ آبروی افراد و اسرار آنها از موارد حقالناس معنوی شمرده میشود. در روایات آمده که اگر کسی آبروی فردی را بریزد، همانند این است که خانه خدا را به آتش کشیده است.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: حکم فقهی حقالناس، پرداخت سریع حقالناس است، زیرا مرگ انسان را خبر نمیکند، در صورت عدم توانایی فرد برای پرداخت حق الناس، باید از فرد رضایت و یا مهلت بگیرد.
رعایت حقالناس؛ شرط تقرب الهی
گرجی بیان کرد: در واقعه عاشورا به موضوع عاشورا توجه ویژهای شده است، بهطوری که امام حسین(ع) قبل از آغاز جنگ فرمودند: من از بیعتم گذشتم و ای مردم اگر دینی دارید، آن را ادا کنید. مقصود امام حسین(ع) این بود، کسی که میخواهد همراه من با دشمنان بجنگد، نباید حق الناسی بر گردنش باشد. این مسئله اهمیت حقالناس را نشان میدهد. با اولین قطره خون شهید، خداوند او را میبخشد و از گناهانش میگذرد، الا حقالناس.
وی افزود: امام حسین(ع) به فرزند خود امام سجاد(ع) فرمودند: هر کسی بمیرد و دینی به مردم داشته باشد، روز قیامت از اعمال و عبادات او گرفته میشود، زیرا در آن دنیا دیگر نمیتواند با پول حقالناس را پرداخت کند و دست انسان در روز قیامت تهی خواهد شد.
گرجی افزود: در زمانهای قدیم، حساسیت بیشری نسبت به رعایت حقالناس وجود داشت و مردم خیلی بیشتر به این موضوع اهمیت میدادند، به همین دلیل رسانهها، شبکههای اجتماعی، سیستمهای آموزشی، مؤسسات فرهنگی و ... باید به موضوع حقالناس توجه ویژه داشته باشند و درباره تبیین این موضوع تلاش کنند.
منبع:ایکنا
افزودن دیدگاه جدید