فلسفه نماز و روزه دهه اول ذیالحجه/ روزی که فرصت آمرزش بندگان است
حجتالاسلام والمسلمین «عبدالعلی گواهی» با اشاره به آثار و برکات فردی و اجتماعی نماز و روزه مستحبی دهه اول ماه ذی الحجه، اظهار کرد: ۱۰ روز اول ماه ذی الحجه ایام معلومات و زمان پربرکت غفران و بخشش الهی است که در قرآن به آن اشاره شده است.
رئیس سازمان بسیج طلاب و اساتید حوزه علمیه افزود: در این ایام که حجاج بیت الله الحرام در حج تمتع به سر می برند و اعمال و مناسک آن را به جا آورند، انجام اعمالی همچون روزه و نماز مستحبی این دهه یا خواندن دعای عرفه نوعی همراهی با حجاج خانه خدا است.
وی با اشاره به آیه «وَوَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً ۚ وَقَالَ مُوسَىٰ لِأَخِيهِ هَارُونَ اخْلُفْنِي فِي قَوْمِي وَأَصْلِحْ وَلَا تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ» که پس از حمد و سوره توحید در نماز دهه اول ذیالحجه خوانده میشود، گفت: پس از آنکه حضرت موسی (ع) 30 روز در کوه طور عبادت کرد آیه نازل شد که 10 شب دیگر در آن مکان بماند و زمانی که 40 شب تمام شد، هارون را ملاقات کند. این 10 روز اضافه شده همان ایام معلومات است که خداوند در قرآن به آن اشاره می کند؛ 10 روزی که محل ابتلای قوم موسی بود و آنها در نبود پیامبر خود دچار گمراهی شدند.
رئیس سازمان بسیج طلاب و اساتید حوزه علمیه با بیان اینکه در ۹ روز اول ماه ذیالحجه بر نمازی دورکعتی بین نماز مغرب و عشاء توصیه شده است، ابراز کرد: کیفیت این نماز در مفاتیحالجنان آورده شده و بر اقامه نماز حضرت زهرا (ع) نیز توصیه شده است.
این استاد حوزه در ادامه و درباره دیگر مستحبات و عبادات دهه اول ماه ذی الحجه، بیان کرد: در این دهه بر روزه گرفتن در 9 روز اول بسیار سفارش شده است، همچنین در این دهه روز عرفه قرار دارد که از مهمترین روزها برای عفو و بخشش بندگان است.
حجتالاسلام گواهی تاکید کرد: در روایت آمده اگر فردی در ماه مبارک رمضان آمرزیده نشود قطعا در روزهای دیگر آمرزیده نخواهد شد مگر روز عرفه؛ روز عرفه بسیار باعظمت و ارزشمند است، که توصیه شده دعای پرفیض عرفه امام حسین(ع) در آن روز قرائت شود.
وی اضافه کرد: از امام معصوم(ع) نقل است شخصی روز عرفه برای گرفتن حاجت خود نزد فردی میرود امام میفرمایند: در تعجب هستم چگونه این شخص روزی که خداوند متعال تمامی درهای رحمت خود را برای بندگانش باز کرده است حاجتش را از خداوند متعال درخواست نمی کند.
حجتالاسلام گواهی افزود: شب عرفه و عید قربان و روز عرفه از نظر عبادت نزد خداوند بسیار ارزش و اهمیت داشته و همچون شبهای قدر پرفضیلت و پربرکت است، مومنان واقعی از آن استفاده میکنند و روح خود را جلا میدهند.
وی درباره ارزش و اهمیت دعای عرفه در دهه اول ماه ذیالحجه، تاکید کرد: فردی وارد مکه شد اما نتوانست اعمال حج تمتع را انجام دهد از امام صادق (ع) پرسید که من نتوانستم در حج تشرف پیدا کنم چه اعمالی باید به جا بیاورم که ثواب حج را داشته باشد، حضرت(ع) اشاره ای به کوه بزرگی کردند و فرمودند اگر به اندازه این کوه طلای سرخ در راه خدا صدقه بدهید، نمی توانید ثواب یک حج حاجی را داشته باشید مگر اینکه دعای عرفه را با معرفت بخوانید.
رئیس سازمان بسیج طلاب و اساتید حوزه علمیه ادامه داد: زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه ثواب هزار حج تمتع، هزار حج عمره و هزار جهاد در راه خداوند را دارد و خداوند بدون حساب و کتاب ثواب برای این اعمال را در نظر گرفته است.
حجتالاسلام گواهی تاکید کرد: نگهداری کار خیر سخت تر از انجام آن است و فردی که دعای عرفه و اعمال دهه اول ذیالحجه را با نماز و روزه آن به جای می آورد باید در نگهداری این ثواب کوشا باشد یعنی آنها را با پرهیز از گناهان حفظ کند. اگرعبادتها همراه با تقوا و بدون ریا، غیبت و تهمت و دروغ باشد، نتیجه خواهد داد.
وی در پایان با اشاره به آیه «وَوَاعَدْنَا مُوسَىٰ ثَلَاثِينَ لَيْلَةً ...» که در نمازهای دو رکعتی دهه اول ماه ذیالحجه قرائت میشود، خاطرنشان کرد: اگرچه اعمال دهه اول ماه ذیالحجه بسیار اهمیت دارد اما این آیه قرآن نشان میدهد در کنار این اعمال عبادی ما باید نسبت به ابعاد دیگر از اصول دین معرفت و آگاهی داشته باشیم و اعتقادات خود را با کسب معرفت درباره مبانی اسلام کامل کنیم که در مقابل شبهات دشمن دچار شک و تردید نشویم.
منبع:شبستان
افزودن دیدگاه جدید