برنامه‌ ویژه هیأت میثاق با شهدا برای کودکان

کد خبر: 94757
گروهی از اساتید و دانشجویان‌ در هیأت میثاق با شهدا در فضایی مجزا هیأتی برای کودکان و نوجوانان تشکیل داده‌اند که تاریخ، سیره و فلسفه قیام حضرت سیدالشهدا (ع) را برای آنها بیان می‌کنند.
وارث

مراسم عزاداری شب هشتم محرم هیأت میثاق با شهدا  شنبه ۱۶ شهریورماه در دانشگاه امام صادق(ع) برگزار شد.

براساس این گزارش، در این مراسم مجید احمدی، دکترای سیاست گذاری عمومی طی سخنانی اظهارداشت: در نظام تربیتی و تبلیغی اسلام ناب که همان نظام تربیتی و تبلیغی اهل بیت (ع) است، عالم به مثابه یک‌ مدرسه است و این دقیقاً بر خلاف نظام تربیتی مدرن است که فهمی مادی از عالم داشته و آن را محل تجارت و بهره‌مندی از نهایت سود و لذت می‌داند.

با این‌ جهان بینی است که توصیه شده در گوش نوزادی که هنوز فاقد قوه بیان است، اذان بگویند و بر جسم مرده‌ای که از نظر علم ناقص فیزیولوژی دیگر امکان سنتز و کنش ندارد، تلقین بخوانند و این‌ها بیش از آن‌که کارکرد تبلیغی و یا نمادین داشته باشند، گویای این حقیقت‌اند که: انسان از پیش از تولد تا پس از مرگ تربیت پذیر است.

بررسی علمی احادیث و سیره اهل بیت (ع) در مورد کودکان و نوجوانان نشان می‌دهد، آن «انسان‌های کامل» با شیوه‌های مختلف به کار بست مبانی اخلاقی در نظام تربیتی اقدام می‌کردند از جمله:

الف- شیوه‌های انگیزشی: زنده کردن رغبت و انگیزه در کودکان با شرکت دادن آنها در مراسم و ابراز لطف و ایجاد فضای نشاط در آنجا در کنار اجرای نظام پاداش با دادن هدیه.

ب- شیوه شناختی: انجام کلیه اقداماتی که باعث امکان شناخت کودکان نسبت به صفات نیکوی انسانی و فهم ‌او از صفات ناپسند باشد، این کار را می‌شود با بیان داستان‌ها و حکمت‌ها به زبان کودکانه از طریق سنتی یا ابزارهای مدرن امروزی انجام داد.

ج- شیوه‌های هدایتی: روش‌هایی که با استفاده از آن، بتوان فرزندان را بستر لازم را برای انجام اقدامات پسندیده و اخلاقی ایجاد کنند، این روش بیشتر از سه روش دیگر، نیازمند طی فرایند سیاست‌گذاری است.

د- شیوه‌های زمینه‌ای: قرار دادن کودکان در موقعیت‌ها و زمینه‌های جذاب اخلاقی که در آن کودک و نوجوان صحنه‌گردان و مدیر زمینه‌ای است که سیاست‌گذار فرهنگی و تربیتی برای او فراهم‌ کرد.

همه رویکردهای مورد اشاره در بالا که به شکل‌های دیگری نیز دسته بندی شده‌اند، تنها در یک «مکان به نام  هیأت‌های مذهبی و در یک زمان به نام محرم و صفر قابل جمع‌اند»، در محیط هیأت امام‌حسین (ع) همه مولفه‌های انگیزشی، هدایتی، زمینه‌ای و شناختی در مطلوب‌ترین سطح‌نیاز وجود دارد اما غالباً برنامه‌ریزی مشخصی جهت بهره‌مندی از این ظرفیت بی نظیر تبلیعی و تربیتی انجام‌ نمی‌شود و گاه کودکان ‌و نوجوانان در محیط هیأت مورد کم‌توجهی قرار گرفته و حتی به دلیل عدم ترجمه مفاهیم متعالی اهل بیت (ع) به زبان کودکانه، ممکن است کودکان، دریافت مطلوبی نسبت به محیط و مناسک هیأت به دلیل ظاهراً غمناک آن پیدا نکنند.

هیات میثاق با شهدا در دانشگاه امام صادق (ع) الگوی بسیار مناسبی جهت تکثیر در دیگر هیأت‌های ‌مذهبی جهت رفع این آسیب است، در این هیأت، یک‌ گروه از اساتید و دانشجویان‌ در مکانی مجزا از هیأت بزرگسالان، برای کودکان و نوجوانان هیأتی از هم‌سالان تشکیل داده و با تشکیل گعده‌های کوچک‌تر، تاریخ، سیره و فلسفه قیام حضرت سیدالشهدا (ع) را به زبان آن‌ها بیان و در کنار آن از ابزارهای تشویقی و انگیزشی جهت مشارکت کودکان و نوجوانان استفاده می‌کنند و در هنگام ‌شروع مراسم سینه‌زنی بزرگسالان، میانه هیأت برای ورود دسته کودکان و نوجوانان باز می‌شود. این تَشَخُص و احترام به فرزندان، آن‌هم در  هیأتی که مداح آن چهره‌های جذابی نظیر میثم مطیعی است، برای بچه‌ها کشش روحی بسیار ماندگاری را ایجاد می‌کند.


افزودن دیدگاه جدید

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.