پاسخ سوالهای شرعی درباره «احکام طهارت و نجاست»
مردم همیشه سوالهای زیادی درباره طهارت و نجاست دارند که پاسخ کامل و مستندی برای آن پیدا نمیکنند.
سوالهایی درمورد انواع نجاستها و چگونگی پاک شدن آن؛ جسمی که با شیء نجس برخورد میکند، طهارت انواع نجاستها با آب (قلیل و کر) دارند که پاسخ آنها را از حجت الاسلام آذری طوسی پیگیری کرده ایم.
چیزی که نجس شده، ولی نمیدانستیم و بعد از مدتها متوجه آن نجاست در خانه شدیم، حکمش چیست؟ و چه کاری باید انجام بدهیم؟
تا زمانی که از نجاست اطلاعی نداشتید، حکمی مبنی بر نجاست ندارد، اما وقتی بر نجاست یقین پیدا کردید، باید آن را برطرف کرده و آن محل را آب بکشید. مواردی که یقین دارید با نجاست برخورد داشته، نیز متنجس است.
دستشویی که نجاست (ادرار و مدفوع) به آن پاشیده شده، وقتی پا را میشوییم دمپایی هم خیس میشود، اگر از روی آن نجاسات رد شویم، آیا پا نجس می شود؟
اگر با دمپایی از نجاست رد شده باشید این دمپایی است که نجس میشود و پا نجس نشده، هرچند که پا خیس باشد، ولی اگر با دمپایی نباشید و پا برهنه باشد، پا هم نجس میشود.
راه پله سنگی داخل خانه که ۲۵ سال پیش نجس شده و تا کنون حدود ۱۵ بار با دستمال مرطوب تمیز شده، آیا پاک شده است؟
دستمال مرطوب نجاست را برطرف نمیکند، اگر بخواهید آن راهپله را با آب کُر پاک کنید، یک بار کافی است و اگر با پارچ یا با ظرفی دیگر باشد تا دو بار کفایت میکند.
دستمال خیس نه مرطوب؛ اختلاف در برداشت از رساله است (نه اختلاف مراجع)، برخی از آقایان قائل هستند دستمال خیس پاک میکند، اما پاکی با آب قلیل یک بار کفایت میکند، هرچند که احتیاط در دوبار است.
اگر فرش، لباس و ظرف و... به نجاست آلوده شده باشند و درهنگام شست وشو ورفع نجاست آنها، آب آن روی لباسهایمان بریزد، آن لباس هم نجس شده است؟ واینکه شئ و یا محیطی که درآن شست وشو انجام میشود هم نجس خواهد بود؟ (مثل تشت) اگر نجس هست، چگونه آنها را پاک کنیم؟
اگر آبی که جاری است به آب کر وصل باشد، آن ترشح (آب) نجس نیست، همچنین اگر آب در تشت یا هر محیطی دیگر جاری باشد و عین نجاست در آن وجود نداشته باشد، آن شیء یا محیط نجس نیست.
در واقع تا وقتی عین نجاست وجود دارد نجس است، اما وقتی آب جاری باشد، نجس نخواهد بود.
اگر شخصی از خواب بیدار شد و متوجه خیسی در لباس خود شد و مطمئن نبود که محتلم شده یا نه و حکم منی دارد یا اینکه ادرار از او خارج شده، حکم آن چیست؟ آیا باید غسل بگیرد یا طهارت کافی است؟
اگر فرد در رطوبت، مردد بین ترشحات پاک و منی و ادرار، استبراء کرده باشد نجس نیست و غسل ندارد، فرد در رطوبت مردد بین ادرار و منی باید احتیاط کند و غسل کند و وضو بگیرد (هرچند در رجوع به علائم و نشانهها معمولا تردید از بین میرود.)
الکل که به عنوان نجاست مطرح است در زمان کوتاهی تبخیر میشود و اثر آن از بین میرود در این زمینه هم توضیح دهید.
الکلی که علم داریم از شراب گرفته شده نجس و الکل صنعتی با قید مست کننده نجس است.
آیا کسانی که با سگ زندگی میکنند،برحسب احتیاط، نجس هستند؟
صاحب سگ پاک است، مادامی که علم به نجاست لباس و بدن او نداریم.
بخشی از ناخن پا بر اثر فشار دچار خونمردگی میشود. بعد از یک هفته که این قسمت از ناخن به مرور بلند میشود و بالا میآید، آیا خون با این قسمتِ بلندشده، ظاهر میشود یا خون در باطن از بین میرود و فقط رنگ خون را با خود دارد؟
فرض سوال نمایان شدن خون مردگی است که پاسخ نجاست است مگر آنکه خون زیر ناخن بر اثر مرور زمان استحاله شود.
آیا آبی که در روزهای برف و بارانی از خیابان روی شلوار می ریزد، نجس است؟
نه. مادامی که بر وجود عین نجاست مطمئن نیستید، نجس نیست و آن را پاک در نظر میگیریم. آب برف یا باران در خیابان شاید آلوده باشد، اما نجس نیست.
من پالتو یا لباس سنگینی را اگر نجس میشد، در تشت در حالی که شیرآب باز بود، به جای فشار دادن، تکان میدادم و بعد از همانجا آب میکشیدم. آیا اینطور پاک شده است؟
اگر آب شیر متصل به کرّ به همه جاى لباس متنجّس برسد و پس از زوال عین نجاست، از آن بریزد و از آن عبور کند و خارج شود، لباس پاک است و احتیاج به فشار دادن ندارد وچنانچه پس از خصوصیات ذکر شده لباس را فشار دهند، آبى که از آن مىریزد، پاک است.
اگر لباسی نجس باشد و نجاست لباس خشک شده باشد و لباس را در ماشین لباسشویی بندازیم لباس از نجاست پاک می شود؟ آیا بقیه لباسها هم نجس میشوند؟
در پاکی ماشین لباسشویی تشخیص آن به عهده خود مکلف است اگر شرایط تطهیر را دارد پاک میکند و الا پاک نمی کند.
در فرض ماندن عین نجاست بر روی لباس، نجاست سایر لباسها در صورتی است که ماشین لباسشویی، هنگام تخلیه آب، شیر آب را قطع کرده باشد.
شنیدم طبق فتوای آیت الله سیستانی لباس نجس را با آب کر باید دوبار شست. آیا درست است؟
آیت الله سیستانی فقط در باره بدن و لباس متنجس به خصوص ادرار، چنین فتوایی دارند.
راه رفتن روی زمین گلی که سگها از آنجا عبور کرده و همچنین زمین که پوشیده از برف است و سگها از آنجا عبور کردند، کفش را نجس میکند؟
فقط قسمتهای مرطوبی که یقین دارد که بدن حیوان با آن برخورد کرده یا آب قلیل به آن قسمت سرایت کرده،نجس است
منبع: فارس
افزودن دیدگاه جدید