سه شنبه های شور و شعور/ نکات هیئت داری از دیدگاه عالمان دین

کد خبر: 15392
دشمن می‌داند که عاشورای حسینی هر سال خون تازه‌ای در عروق عاشقان حسینی جاری می‌سازد و آن‌ها را با الهام از مکتب آن حضرت به مقاومت دلیرانه در برابر دشمن وا می‌دارد، لذا دشمن سعی دارد عاشورا به فراموشی سپرده شود یا آمیخته با خرافات گردد. عزاداران پرافتخار حسینی باید دشمنان را در هر دو جهت ناکام سازند.

 8 نکته هیئت داری از نگاه آیت الله مکارم شیرازی

بسم الله الرحمن الرحیم

عاشورای حسینی سال 1433 با عظمت و شکوه فراوان فرا می‌رسد و خون‌های پاک شهیدان کربلا جوشش دیگری پیدا می‌کند و عاشقان مکتبش برای برگزاری این مراسم تاریخی باشکوه هرچه بیشتر آماده می‌شوند، مخصوصا جوانان با ایمان و پاکباز در خط مقدم این مراسم قرار دارند و وفاداری خود را با شعار تاریخی سرور شهیدان کربلا «هیهات منا الذلة» با تمام وجود خود اعلام می‌دارند.

در اینجا لازم می‌دانم نکاتی را به عرض همه خطبای محترم و مدّاحان عزیز و تمام هیئت‌های مذهبی برسانم، نکاتی که إن‌شاءالله موجب رضای خداوند و سالار شهیدان و خشنودی امام زمان ارواحنا فداه خواهد بود.

1. مراسم را چنان برگزار کنند که شرکت کنندگان ضمن سوگواری پرشور به اهداف والای سالار شهیدان و پیام‌های انسان‌ساز مکتبش آشنا شوند.

2. از آوردن وسائل موسیقی و آنچه اسباب گناه است به این مجالس روحانی جدآ بپرهیزند، البته استفاده از طبل و سنج برای تنظیم برنامه دسته‌جات مانعی ندارد.

3. مداحان محترم از پیروی کردن سبک‌های زشت و سبک غربی بپرهیزند و سعی در احیای سبک‌های سنتی و افتخار پیمودن راه دعبل‌ها و کمیت‌ها و محتشم‌ها را داشته باشند، چرا که نفوذ این‌گونه سبک‌ها ارزش و اصالت مکتب سرور شهیدان راه خدا را خدشه کرده، و راه را برای تغییر چهره سوگواری و عزاداری شهیدان کربلا باز می‌کند و این خطر بزرگی است.

4. هیئت‌های مذهبی و اداره‌کنندگان مجالس دینی به وحدت صفوف عزاداران کمک کنند و اجازه ندهند بدخواهان تخم نفاق در میان آن‌ها بپاشند، امروز وحدت صفوف از اوجب واجبات است.

5. با توجّه به این‌که ایام انتخابات نزدیک است ممکن است افراد فرصت‌طلب بخواهند از این مراسم پاک و ملکوتی برای منافع سیاسی خود بهره گیرند، باید هوشیار بود و جلو این‌گونه کارها را گرفت. امام حسین(علیه السلام) تعلق به همه دارد یا صحیح‌تر همه آزادی‌خواهان جهان به او تعلّق دارند و از مکتبش الهام می‌گیرند و رنگ جناحی خاصّی ندارد.

6. خطبای محترم و مدّاحان عزیز از ذکر تواریخ ضعیف و مصائب مشکوک و وهن‌آور اجتناب کنند و نکات مربوط به رشادت‌ها و ایثار و فداکارهای این شهیدان پرافتخار به صورت پررنگ با نظم و نثر حماسی یادآور شوند

7. از کارهایی که آسیب به بدن می‌رساند مخصوصآ قمه‌زنی که پی‌آمدها و عوارض ناگواری برای جهان تشیع دارد پرهیز کنند و اگر بزرگان پیشین امروز بودند همه رأی به تحریم آن می‌دادند.

8. دشمن می‌داند که عاشورای حسینی هر سال خون تازه‌ای در عروق عاشقان حسینی جاری می‌سازد و آن‌ها را با الهام از مکتب آن حضرت به مقاومت دلیرانه در برابر دشمن وا می‌دارد، لذا دشمن سعی دارد عاشورا به فراموشی سپرده شود یا آمیخته با خرافات گردد. عزاداران پرافتخار حسینی باید دشمنان را در هر دو جهت ناکام سازند.

قبولی طاعات و سوگواری‌های همه عزیزان را از خداوند بزرگ خواستارم.

 

توصیه های آیت الله صافی گلپایگانی

امر به معروف و نهی از منکر هم باعث سعادت شخص گناهکار می‌شود و هم جامعه را از غرق شدن نجات می‌دهد.

مردم باید نسبت به انحرافات و گناهانی که در سطح جامعه صورت می‌گیرد عکس العمل نشان دهند؛ عمل به این مهم، حیات جامعه را حفظ می‌کند. امر به معروف و نهی از منکر موجب می‌شود تا همه کارها در مسیر صحیحی که اسلام معین کرده است قرار گیرد و این مساله بدون نظارت همگان بر امور جامعه امکان پذیر نیست.

هدف قیام تاریخی عاشورا را امر به معروف و نهی از منکر توسط امام حسین(علیه السلام)

حضرت، انگیزه قیام را اصلاح امت و امر به معروف و نهی از منکر ذکر کرده‌اند زیرا در آن زمان، منکری بالاتر از یزید و بنی امیه وجود نداشت و همه مردم نسبت به این منکر بزرگ، ساکت بودند و کاری نمی‌کردند.

در روایات آمده است، کسی که با قلب، دست و زبانش در مقابل منکرها ساکت باشد و کاری نکند، مرده است و این بی‌تفاوتی جامعه را به هلاکت می‌کشاند. حیات جامعه بستگی به امر به معروف و نهی از منکر دارد.

محرم و عاشورا دانشگاه است !

بسیاری می‌گویند که محرم و عاشورا دانشگاه است؛ ولی کدام دانشگاه است که بتواند مردم را قرن‌ها و سال‌ها و بدون در نظر گرفتن رنگ و نژاد به پای درس بکشاند و به آن‌ها درس امر به معروف و نهی از منکر، ایثار، گذشت، فداکاری در راه خدا بدهد؟

بزرگ ترین درس عاشورا

یکی از بزرگ‌ترین درس‌های بزرگ عاشورا پرهیز از بی‌تفاوتی نسبت به انحرافات است . مسلمانان نباید در برابر گناهان و انحرافات ساکت بنشینند و هر جا نقطه ضعفی مشاهده کردند باید نسبت به رفع آن تلاش کنند و تمام تلاش خود را برای اصلاح آن به کار بگیرند.

باید با بی‌قانونی، استبداد، ظلم و انحراف مقابله کرد؛ زیرا اگر احساس مسئولیت اجتماعی از بین برود جامعه رو به زوال خواهد رفت و در این راستا، هر کس که مقام اجتماعی بالاتری دارد، مسوولیت او نیز نسبت به دیگران در امر به معروف و نهی از منکر بیشتر خواهد بود.

به طور قطع پاداش کسی که در برابر انحرافات و گناهان بی تفاوت نیست و از حق در برابر ناحق دفاع می‌کند، از نماز شب او بالاتر است.

سعی کنیم در همه کارهایمان فقط رضایت امام زمان علیه السلام را در نظر بگیریم و خرسندی آن وجود مقدس را وجهه همت عالیه خود قرار دهیم تا همه مشمول لطف و عنایت آن امام عزیز قرار بگیریم. 

منبع: برنا

/م118