حجت الاسلام ناصری پور: ثواب آن چیزی است که باعث ترفیع درجات بشود
وارث: مراسم عزارداری فاطمیه دوم با سخنرانی حجت الاسلام ناصری پور و مداحی حاج روح الله بهمنی و حاج ناصر آیینی در هیئت عشاق العباس علیه السلام برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنان حجت الاسلام ناصری پور را می خوانید:
قوانین خدا لایتغیر است
قوانین خدا لایتغیر است. خدا می فرماید اگر پسری به پدرش اف بگوید، برکت از زندگیش می رود. امکان ندارد خشنودی واقعی پدر ومادری پشت سر کسی باشد و او موفق نباشد.
ثواب و عقاب زمانی اتفاق می افتد که اثر وضعی داشته باشد. امور قلبی اگر اثر وضعی نداشت به عمل تبدیل نمیشود، یعنی قلبش باید آماده شود. اگر کسی نماز خواند به صرف نماز خواندن به او ثواب نمی دهند. لذت نماز را نخواهید چشید وقتی که در مسیر نماز قلبت، روحت و نفست جلا نخورد. حال اگر کسی نماز خواند و دزدی هم کرد، علت نماز است یا خود اون فرد؟ چه نمازی است که تنهی عن الفحشا و المنکر نمیکند؟
پس هر عملی که از انسان صادر می شود، ثواب و عقاب دارد. این هم لایتغیر است. ثواب آن چیزی است که باعث ترفیع درجات بشود. اگر عمل فرد تغییر کرد، معلوم میشود ثواب برده است.
عالم در حال کنش و واکنش است
نکته ی دوم، خدا عالم را طوری خلق کرده است که دائما در حال تاثیر پذیری و تاثیر گذاری است. عالم در حال داد و ستد است. در انسان هم اینگونه است. اما تفاوت انسان در تاثیرگذاری و تاثیرپذیری، مخیر بودن اوست. بقیه دارای اختیار نیستند.
اگر آتش و آب را کنار هم قرار دهید، آب مخیر نیست که گرم نشود. طبیعت خداست. گاهی انسانها زود تاثیر میپذیرند و گاهی هیچ تاثیری نمیگیرند.
اسلام می گوید در تاثیر پذیری و تاثیر گذاری یک شرط داریم، آن شرط منطق است. در برابر منطق اعتقادی نباید حرف دیگری بزنید و بدعت داشته باشید.
اویس قرنی
یکی از شخصیتهای عظیم تاریخی که تاثیر گذار بود، اویس قرنی بود. در عمر شریفش نتوانسته بود پیامبر را زیارت کند. او همان کسی بود که برای زیارت پیامبر به مدینه آمد، ولی ایشان در سفر بود و به خاطر قولی که به مادر پیرش داده بود، سریع بر میگردد. رسول اکرم صلی الله علیه و آله به حضرت علی علیه السلام فرمود: «تَفُوحُ رَوَائِحُ الْجَنَّه مِنْ قِبَلِ قَرَنٍ وَا شَوْقَاهْ إِلَیک یا أُوَیسُ الْقَرَنِی؛1بوی خوش و رایحه های بهشت از سوی قرن منتشر می شود. ای اویس قرنی! چقدر به دیدار تو مشتاقم.
از این آدم ویژه میپرسند تاثیر گذارترین آیه روی شما کدام آیه است؟ فرمود: فَفِرُّوا إِلَي اللَّهِ إِنِّي لَکُمْ مِنْهُ نَذيرٌ مُبينٌ2 به سوی خدا فرار کنید.
جوانها در معرض گناه که قرار میگیرید، شرایط شما را در معرض گناه قرار داده. به محض اینکه به خاطر امام حسین علیه السلام دست از گناه کشیدید وارد یک فضیلت دیگر شده اید. دنیا یک ظرفیت سازی است. خیلی عجیب است، خدا اصلا نمی فرماید از دنیا لذت نبرید. دنیا فقط برای آخرت نیست، دنیا برای خود دنیا هم هست. از راه درست و حلالش لذت ببرید. خدا غرایز را برای لذت بردن قرار داده است.
آیا روضه ی امام حسین علیه السلام باعث افسردگی است؟
یکی از استاندارهای کج فهم گفته بود در شهر ما مردم افسرده هستند، چون روضه ی امام حسین علیه السلام زیاد برگزار میشود. کسی نیامد به او بگوید وقتی در روضه اشک بریزی یک نشاطی می آورد، بله اگر برای عزیز از دست رفته ای گریه کند، غم او را میگیرد. اما احدی به روضه ی امام حسین علیه السلام نرفته که بگوید غم مرا گرفت.
تاثیرپذیری بسیار مهم است. آنچه باعث شد رسول خدا به اویس قرنی سلام برساند همین یک جمله بود: فَفِرُّوا إِلَي اللَّهِ. دنیا بسیار عجیب است. همه ی شهواتی که در این زمانه میبینید. اگر کسی مراقبت کرد به سمت خدا فرار کرده است. هر کاری که انجام میدهیم به اختیار خودمان است. اگر صدها و هزاران مرتبه گناه کردی، شک نکن اگر از خدا درخواست بخشش و توبه کنی، خدا میبخشد. اما دو اشکال وجود دارد، از کجا معلوم بعد از گناه زنده بمانی و فرصت توبه پیدا کنی؟ اشکال دوم از کجا معلوم به تو فرصت توبه بدهند؟ وقتی غرق گناه شدی و در دایره ی سنت خدا قرار نگرفتی، معلوم نیست به تو اجازه بدهند؟
اگر یقین داشته باشیم و بپذیریم عالم همه ی اسماء خدا هست. با هر وضعیتی در مقابل هر اسم خدا قرار بگیریم، خدا نیز با آن اسم با ما مواجه می شود. اگر کسی مریض باشد، از خدا بخواهد شفا پیدا کند، وقتی در مقابل خدا قرار میگیرد، خدا با اسم شافی در مقابل او قرار میگیرد. و به اعتقاد درونی فرد بستگی دارد.
اگر کسی گناهی داشته باشد، قاعدتا خدا باید با اسم غفار به سراغش بیاید، اما نمی آید. چون فرد هنوز خودش را آماده نکرده و پشیمان از گناه نیست. در حال استغفار هم به یاد گناه است.
اکثر شهدای حرم، بدون سر می آیند. کسانی که برای دفاع از حضرت زینب سلام الله می روند، اینگونه می شود. یک حدیث از امام صادق علیه السلام هست که می فرماید، در روز قیامت همه ی شهدا به حضرت عباس حسرت می خورند، بعد که تاریخ را مطالعه کردم دیدم درست است. چون حضرت عباس تنها شهیدی بود که هم از یاران امام حسین علیه السلام زخم زبان شنید و هم دشمنان فحاشی میکردند. و بدترش این بود که در شب عاشورا وقتی حضرت زینب سلام الله از او خواست امام حسین علیه السلام را تنها نگذارد، پاهای حضرت سست شد.
پی نوشت:
1- بحارالأنوار، ج 42، ص 155.
2- سوره ذاریات آیه 50