حجت الاسلام محبی: گناه مثل زنجیری است که مانع از پرواز و رشد می شود
وارث: یادبود شهید محمد محمدی خلص با سخنرانی حجت الاسلام محبی و مداحی حاج حسین سازور در هیئت محبان المرتضی (ع) مسجد ارک برگزار شد.
در ادامه خبر متن سخنرانی حجت الاسلام محبی را می خوانید:
روز دحوالارض فضیلت فوق العاده زیادی دارد. روزه گرفتن فضیلت زیادی دارد و معادل 60 سال روزه گرفتن ذکر شده است. در روز دحوالارض زمین از آب سر در می آرود و خشکی گسترده می شود و این گستردگی از مکه اتفاق افتاده است به همین دلیل به مکه "ام القری" گفته می شود. از اعمال دیگر روز دحوالارض نماز، غسل و دعایی است که در مفاتیح ذکر شده و انجام دادن آن فضیلت بسیاری دارد.
معرفت داشتن به امام در زیارت اهمیت بسیاری دارد
مرحوم آیت الله حق شناس خیلی به این روایت امام رضا علیه السلام معتقد بود و می فرمود: اگر نتوانستید ائمه علیهم السلام را زیارت کنید دوستان خوب ما و موالیان ما را زیارت کنید. کسی که زائر ما را زیارت کند مثل این است که ما را زیارت کرده است. امام رضا علیه السلام در روایت دیگری فرمودند: زیارت نمی کند کسی از دوستان ما در حالی که عارف به حق من باشد الا اینکه من شفاعتش کنم. قید "عارفاً بحق" بسیار اهمیت دارد.
بیایید مقام معرفت اولیای خدا را تحصیل کنیم. معرفت امام فقط این نیست که به امام علیه السلام علاقه داشته باشیم اما مرتکب گناه هم بشویم. امام رضا علیه السلام فرمود: هیچ عبادتی بالاتر از این نیست که فرد از محارم الهی پرهیز داشته باشد. تمام گرفتاری های انسان و آنچه بال انسان را برای رسیدن به مقام انسانیت بسته است؛ ارتکاب گناه است. معرفت به امام این است که پرهیز از گناه داشته باشیم اگر توانستیم پرهیز از گناه داشته باشیم به آنچه نادیدنی است خواهیم رسید.
ترک گناه محبوب تر از عبادت جن و انس
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: ترک یک گناه نزد خدا محبوب تر است از عبادت جن و انس. در محضر امام رضا علیه السلام باید سعی کنیم چشممان به نامحرم نیافتد و خطا و گناه انجام ندهیم. اطاعت و پیروی از خدا و معصومین علیهم السلام است که باعث می شود از عالم ناسوت به بالا برویم مثل کبوتری هستیم که پر و بالمان را گناه بسته است و نمی توانیم پرواز و رشد پیدا کنیم.
شخصی از امیرالمومنین علیه السلام پرسید: هر کاری انجام می دهم برای نماز شب خواندن نمی توانم بیدار شوم چکار کنم؟ حضرت فرمود: گناهانت تو را زنجیر کرده اند و بسته اند و اجازه نمی دهند بیدار شوی و با خدا راز و نیاز کنی.
در حدیث امام رضا علیه السلام نکاتی وجود دارد: ما زارَني أحَدٌ مِن أوليِائي عارِفا بِحَقّي إلاّ شُفِّعتُ فيهِ يَومَ القِيامَةِ 1 ؛ هيچ يك از دوستانم مرا با شناخت حقّم زيارت نمى كند مگر اين كه در روز قيامت شفاعتم از او پذيرفته مى شود.
از نظر ادبی استثنای بعد از نفی افاده حصر می کند یعنی حتما و قطعاً زائری که با معرفت امام رضا علیه السلام را زیارت کند در قیامت مورد شفاعت حضرت قرار می گیرد. در زیارت جامعه کبیره می خوانیم که عادت ائمه علیهم السلام احسان کردن است و سرشت شان کرم است نمی شود کسی به آنها توسل کند و جواب نگیرد مثل دری هستند که مردم بوسیله ی آنها امتحان می شوند و هر کس به در خانه آنها برود نجات پیدا می کند.
هدف از خلقت؛ بندگی خدا
ما در این عالم خلق شده ایم تا بندگی خدا را کنیم و به مقام معرفت الله و معرفت اولیاء الله برسیم. به انسان هرچه می دهند به مقدار معرفتش است نه به میزان کثرت عبادتش چون کیفیت اعمال مهم است نه مقدار آن. "چگونه عبادت کردن" مهم است! اعمال با معرفت انجام دادن خیلی ارزشمند است. امام رضا علیه السلام با محبت زیادی به زائرانش نگاه می کند و هر کس با توجه به میزان معرفتش از برکات زیارت بهره مند می شود.
یکی از علما در عالم مکاشفه امام رضا علیه السلام را دیده بود که در مکان بلندی نشسته اند و دست روی سر زائرانش می کشند. افرادی که به زیارت امام رضا علیه السلام می روند همه به شکل انسان نمی روند و هر کس مطابق اعمال صورتی باطنی دارد. هر کس طبق معرفت و سعه ی وجودی اش از رحمت امام رضا علیه السلام برخوردار می شود اما کسی که استعدادش را نداشته باشد چیزی دریافت نمی کند.
پی نوشت:
1- وسائل الشيعه : ج 13 ، ص 552 .