حجت الاسلام موسویان: تنبلی؛ انسان را به سمت شیطان می برد+گزارش تصویری

کد خبر: 69876
در دارودسته شیطان رفتن هیچ استقامتی نمی خواهد، تلاش نیاز ندارد، همین بی تلاشی و تنبلی و سستی تو را به آنجا می برد. اما در سمت هدایت استقامت و زحمت می خواهد باید پای کار بایستی، اگر پای کار نایستی شیطان تو را راحت می برد.

وارث: مراسم شب پنجم ماه مبارک رمضان با سخنرانی حجت الاسلام سید جلال موسویان و مداحی حاج مجید شعبانی و کربلایی محمود ناظمی در هیئت صراط الحسین(ع) برگزار شد

در ادامه متن سخنرانی حجت الاسلام سیدجلال موسویان را می خوانید:

حجت الاسلام موسویان

چه کسی انسان را هدایت می کند؟

یکی از سوالاتی که مطرح می شود این است که آیا خدا ما را هدایت می کند، اسباب هدایت در نظام عالم خداست یا ما خودمان هم تاثیر داریم؟ در قرآن مجید این بحث مفصل بیان شده وفرموده: اسباب هدایت و گمراهی خداست. چرا خدا اسباب گمراهی می شود؟ خلقت شیطان به جهت محک آدمها بود. اگر شیطان نبود آمدن انبیاء هیچ فایده ای نداشت، خدا خواست ببیند عیار انسان ها چقدر است. اگر شیطان نبود ماجرای سقیفه و کربلا و سینه زنی و هیئت هم نبود، برای اینکه راه مشخص بود.

شیطان از درگاه خدا رانده شد به خاطر اینکه حرف خدا را گوش نداد، خدا به او فرمود: به آدم سجده کن؛ اما او گفت: من از آتش هستم و او از خاک، من از او بالاتر هستم. شیطان تکبر ورزید و از درگاه خدا رانده شد. شیطان از جنیان بود اما به قدری خوب شده بود و خوی فرشتگان را پیدا کرده بود که به او گفتند نزد ملائک باش. کسی که به تعبیر امیرالمومنین علیه السلام حداقل 6 هزار سال عبادت کرده بود، امیرالمومنین علیه السلام: من نمی دانم این 6 هزار سال از آخرت است یا از دنیا؛ هر روز آخرت معادل 50 هزار سال دنیاست؟! شیطان کم نبود.

سنجش عیار انسان بوسیله شیطان

شیطان گفت: قالَ رَبِّ فَأَنْظِرْني إِلى يَوْمِ يُبْعَثُونَ1؛ تا روزی که از خاک بیرون می آوری به من مهلت بده، خدا به شیطان مهلت می دهد تا عیار ما را بسنجد.

یار مفروش به دنیا که بسی سود نکرد   آن که یوسف به زر ناسره بفروخته بود

تابلوهایی که خدا برای مسیر هدایت قرار داده مشخص و معین است. خدا می فرماید: این اسباب هدایت است و من هم باید خواهان هدایت باشم، یعنی تا وقتی انسان نخواهد خدا و اهل بیت علیهم السلام هیچ کاری برای او نمی کنند. این نیست که در خانه نشسته باشی و بخواهی خدایا مرا هدایت کن! این غلط است. قصه رسول ترک، علی گندابی و طیب حاج رضایی و غیره در نظام عالم استثنایی هستند. ما خودمان باید طالب باشیم، تا خودمان نخواهیم و معین نکنیم در نظام عالم چه می خواهیم. تا این مشخص نشود خدا هیچ مسیری را برای ما باز نمی کند.

هدایت "بین الامرین" است

پس هدایت هم دست انسان است و هم دست خدا، هر دو باهم به قول امام صادق علیه السلام نه جبر است که بگوییم همه چیز دست خداست و ما اختیاری نداریم، اینطور هم نیست که بگوییم خودمان همه کارها را انجام می دهیم.

امام صادق علیه السلام فرمود: لا جبر و لا تفویض و لکن امر بین امرین1؛ نه امورات به خودت واگذار شده ونه همه ی آن به عهده ی خداست بلکه بین این دو امر است و خودت هم باید بخواهی. اگر خودت نخواستی و پیغمبر عظیم الشان اسلام صلی الله علیه و آله برایت دعا کند در حقت مستجاب نیست! خدا در قرآن می فرماید: ای پیغمبر تو 70 مرتبه هم برای ما استغفار کنی، منِ خدا استغفار تو را قبول نمی کنم(چون خودشان نخواسته اند).

پیغمبر صلی الله علیه و آله به شهر طائف برای هدایت مردم رفته بودند، به حضرت سنگ زدند و ببخشید ایشان را از شهر بیرون کردند، حضرت در بیرون شهر می خندیدند، غلام ایشان علت خنده را پرسید حضرت پاسخ داد: به خاطر این می خندم که می خواهم مردم را به زور به بهشت ببرم. آیه نازل شد: طه * مَا أَنزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى2؛ ما قرآن را نفرستادیم تا تو سختی بکشی.

علت فسادهای موجود در جامعه

یک بخشی از فسادهایی که در جامعه می بینید به عنوان بی حجابی، بی عفتی، بی حیایی و بی غیرتی برای انتخاب خود مردم است، مردم خودشان می خواهند در دارودسته شیطان باشند. در دارودسته ی امام حسین علیه السلام بودن هم خودت باید بخواهی فقط یک نکته دارد. وقتی شما به دارودسته شیطان رفتی، مزه دارد گناه طوری است که مزه ی آن را لمس می کنی و می چشی.

شیطان نقد معامله می کند!

وصیت نامه ی یک شهید بزرگوار را می خواندم نوشته بود: خدایا تو با ما نسیه معامله می کنی می گویی نماز بخوان، به بهشت می روی و حورالعین می بینی اما شیطان با ما نقد معامله می کند و می گوید: بیا گناه را بگیر و بچش! می شود مزه با تو بودن را در این دنیا بچشم؟!

در دارودسته شیطان رفتن هیچ استقامتی نمی خواهد، تلاش نیاز ندارد، همین بی تلاشی و تنبلی و سستی تو را به آنجا می برد. اما در سمت هدایت استقامت و زحمت می خواهد باید پای کار بایستی، اگر پای کار نایستی شیطان تو را راحت می برد. اصلا شیطان در کمین نشسته تا ببیند چه زمانی تو غفلت انجام می دهی و تیر خودش را بزند و به سمت ضلالت می برد و نمی گذارد در مسیر هدایت باشی.

مناجات زیبای پیامبر(ص)

یک شب حبه عرنی و نوف بکالی که از یاران امیرالمومنین علیه السلام هستند مهمان ایشان شدند. نوف و حبه اطراف حضرت خوابیده بودند که نیمه شب حضرت بلند شد و در حیاط قدم می زدند و از شدت گریه مولی نوف و حبه هم گریه کردند. حضرت صدا زدند: حبه و نوف بیدار هستید؟ حبه علت گریه حضرت را پرسید، حضرت فرمود: علی برای قیامت خودش نگران است، علی می ترسد تا به حال در گمراهی به سر برده باشد.

همسر پیامبر صلی الله علیه و آله نقل می کند: یک شب حضرت مهمان من بود نصف شب دیدم حضرت نیست، به دنبال حضرت رفتم دیدم در حیاط سربه سجده گذاشته و به قدری گریه کرده بود خاک تبدیل به گِل شده بود و می فرمود: الهی بعلیٍ بعلیٍ لا تکلنی إلی نفسی طرفة عین ابداً3؛ خدایا من را یک لحظه به خودو واگذار نکن.

اگر انسان یک لحظه به خودش واگذار شود به ناکجا آباد می رود، نمونه اش هم در دستگاه اهل بیت علیهم السلام زیاد است. جوانی به من می گفت: من نمی خواهم نماز بخوانم. به او گفتم: نماز نخواندت به خدا ضربه نمی زند و هیئت آمدنت هم برای خدا فایده ای ندارد بلکه برای خودت فایده دارد که می خواهی خوب باشی یا بد باشی.

هدایت هم دست خداست و هم دست خودتان ولیکن در هدایت خدا می فرماید: بگذار خودش بیاید. حالا یک کسی استثناء پیدا شد مثل زهیر که امام حسین علیه السلام به دنبالش رفت جای خودش را دارد.

نقش اهل بیت(ع) در هدایت انسان

نقش اهل بیت علیهم السلام در هدایت چیست؟ کار اهل بیت علیهم السلام تا الان این بوده که خودشان را خرج کردند تا ما به کجی و کژی نرویم! نمی دانم این مطلب روایت است یا نه، استاد عزیز ما می فرمود: از صدیقه طاهره سلام الله علیها پرسیدند: برای چه بین در و دیوار رفتید؟ حضرت محسن برای چه سقط شد؟ برای چه سیلی خوردید؟ حضرت فرموده بود: به جهت هدایت امتم.

شما در کربلا به وضوح دیدید امام حسین علیه السلام خرج کرد، علی اصغر، علی اکبر، حضرت قاسم و ... تا لحظه آخر که امام حسین علیه السلام خودش را هم خرج کرد. یک عبارت تلخی است امام صادق علیه السلام فرمود: حسین بن علی بَذَلَ مُهجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبادَکَ مِنَ الجَهالَهِ وَ حِیرَهِ الضَّلالَه4؛ امام حسین علیه السلام رگ قلبش را داد تا ما بفهمیم و کسی گمراه نشود.

راهکار رهایی از گرفتاری، حتی در اوج خطا!

لذا هر کجای عالم که گرفتار شدید بگویید: صلی الله علیک یا اباعبدالله؛ راه را به شما نشان می دهند و مسیر را برایتان مشخص میکنند، دست می گیرند! هر جایی بودید حتی در اوج خطا! می فرمایند در سفر یا حضر هستی هر جا آب خوردی بگو: السلام علیک یا اباعبدالله؛ راه برایت مشخص می شود.

ببخشید اینطور می گویم وظیفه امام حسین علیه السلام این است که اگر از او بخواهیم دست ما را بگیرد، اصلا خدا او را قرار داده و گفته: حسین تو دست بگیر. یک روایت بخوانم می فرمایند: شما یک قطره اشک در مصیبت امام حسین علیه السلام بریزی ولو کافر هم باشی در دستگاه حضرت راه پیدا می کنی؛ چه عظمتی در دستگاه سیدالشهدا علیه السلام وجود دارد. لذا امام حسین علیه السلام می شود مصباح، چراغ هدایت، چراغ نور و مسیر معین می شود.

حجت الاسلام موسویان

پی نوشت:

1- اصول کافى ، ج 1، ص 160.

2- سوره طه آیات 1-2.

3- بحارالانوار، مجلسی، ۱۶ / ۲۱۸ – ۲۱۷ / ح ۶.

4- مفاتیح الجنان / زیارت أربعین