چگونه گناه صغیره، کبیره می شود؟
امام سجاد علیه السلام از خطر کوچک شمردن گناه به خدا پناه میبرد و در ضمن دعا عرض میکند: پروردگارا: به تو پناه میبرم از اصرار بر گناهان و کوچک شمردن گناه
وارث: یکی از عواملی که انسان را به سوی گناه سوق میدهد، کوچک شمردن گناه است. گاهی با تقسیم گناه به صغیره و کبیره، بعضی را فریب میدهد که پس ارتکاب گناهان صغیره چندان مهم نیست، غافل از آن که گناه به معنی فرمان خدا را زیر پا گذاشتن و فرمان شیطان را روی چشم نهادن است و چنین کاری بسیار بزرگ و خطرناک است. مساله صغیره و کبیره امری نسبی است یعنی بعضی از گناهان نسبت به بعضی دیگر کوچکترند و گرنه هر گناهی ذاتاً بزرگ و خطیر است و حتما باید از آن دوری جست. در نهایت کوچک شمردن موجب تبدیل آن به گناه بزرگ میشود. به عنوان مثال اگر کسی سنگی به سوی ما پرتاب کرد ولی بعد پشیمان شد و عذر خواهی کرد، شایسته است که او را ببخشیم. ولی اگر سنگ ریزهای به ما بزند و در مقابل اعتراض ما بگوید این که چیزی نبود بی خیالش!!! او را نخواهیم بخشید. زیرا این کار از روح طغیان گر و ناسالم او پرده برداشته و بیانگر آن است که او گناهش را کوچک میشمرد و در عوض جسارت هم دارد.
از این رو امیر مومنان علی علیه السلام فرمود: "اَشُّد الذّنوب مَا آشتَهان بِه صاحبه" (1)
بدترین گناهان آن است که صاحبش آن را کوچک و سبک بشمرد.
امام سجاد علیه السلام از خطر کوچک شمردن گناه به خدا پناه میبرد و در ضمن دعا عرض میکند: پروردگارا: به تو پناه میبرم از اصرار بر گناهان و کوچک شمردن گناه. (2)
به طور کلی از کلام معصومین علیهم السلام فهمیده میشود که گناهان صغیره در چندین مورد به گناه بزرگ تبدیل میگردد.
1- اصرار بر گناه صغیره.
2- کوچک شمردن گناه.
3- اظهار خوشحالی هنگام گناه.
4- گناه از روی طغیان و سرکشی.
5- مغرور شدن به مهلت الهی هنگام گناه
6- تظاهر به گناه.
7- گناه افراد با شخصیت و مطرح.
8- هزم بر تکرار گناه صغیره.
9- رضایت به گناه دیگران.
منبع: روضه نیوز
/س.ب215