آیا جبرئیل خیانت کرد؟

کد خبر: 29826
جامعۀ یهود، جبرئیل را فرشته عذاب می دانند.

 وارث: یکی از شبهاتی که وهابیت به شیعه وارد می‌کنند، این است که می‌گویند : شیعیان بعد از اتمام نماز، سه مرتبه می‌گویند : خیانت کرد، جبرئیل امین!

 

پاسخ:

 

اولا: نماز خواندن شیعیان در سرتاسر جهان در مرئی و منظر همگان است، اما تا کنون از هیچ شیعه‌ای در هیچ جای جهان گفتن چنین جمله‌ای بعد از نماز گزارش نشده و این تهمتی بزرگ به شیعیان است چرا که ایشان نه تنها فرشته وحی را خائن نمی‌دانند، بلکه برای او شان و جایگاه و منزلت بلندی نیز قائل هستند. آنها با بلند کردن دستها، بعد از اتمام نماز خود، سه مرتبه  می‌گویند: « الله اکبر » و بسیاری از آنان، حتی از چنین اتهامی بی‌خبرند.

 

ثانیا: کسی که این تهمت را به شیعه نسبت داده است، از ریشۀ و منشاء این تهمت، کاملا بی‌اطلاع است، چرا که ریشه این تهمت از قوم یهود نشأت گرفته است.

یهودیان معتقد بودند که رشتۀ نبوت باید در خاندان یعقوب پیوسته بماند و از این خاندان بیرون نرود، ولی هنگامی که پیامبر گرامی اسلام ( صلی الله علیه و آله و سلم ) با دلایل قطعی ظاهر شدند، به این فکر افتادند که جبرئیل را به خیانت متهم کنند و لذا این شعار را سر دادند : « خان الأمین! خان الأمین! خان الأمین! »

 

آنها از این جمله این معنا را اراده می‌کردند که - نعوذبالله- جبرئیل امین در وحی الهی خیانت ورزیده و به جای آنکه نبوت را در فرزندان اسحاق باقی بگذارد، به فرزندان اسماعیل منتقل کرده است.

اما از این مساله غفلت ورزیده‌اند که صفت امین دال بر امانتداری شخصیست که موصوف بدان است و لذا چگونه می‌توان از یک طرف جبرئیل را امین دانست و از طرف دیگر او را خیانتکار معرفی نمود؟

 

فخر رازی در تفسیر خود در این‌باره چنین می‌نویسد: جامعۀ یهود، جبرئیل را فرشته عذاب دانسته و دربارۀ او می‌گفتند: خدا به او دستور داده بود که نبوت را در سلسله فرزندان اسرائیل قرار دهد ولی او آن را به فرزندان اسماعیل داد؛ فلذا اتهام جبرئیل به خیانت، مربوط به این گروه است که او را به خیانت در عوض کردن محل نبوت متهم کرده و به عللی او را دشمن می‌داشند. [۱] قرآن نیز در مقام انتقاد از این عقیدۀ آنان چنین می‌فرماید: «قل من کان عدوّا لجبریل فانّه نزّله علی قلبک بإذن الله مصدّقا لما بین یدیه و هدی و بشری للمؤمنین »؛ «بگو هر کس با جبرئیل دشمن باشد [ دشمن خداست ] و او مأموری بیش نیست که به اذن خدا قرآن را بر قلب تو نازل کرده، کتابهای پیشین را تصدیق می‌کند و مؤمنان را هدایت نموده و مایۀ بشارت است ».[ بقره / ۹۷ ].

بنابراین موضوعی را که یهود با آن بر ضّد مسلمانان شعار می‌دادند، چگونه برخی از افراد نادان و بی‌تقوا و دشمن وحدت اسلامی، آن را به شیعه نسبت می‌دهند و می‌گویند: شیعه معتقد است که جبرئیل خیانت کرده و به جای این‌که علی را به مقام نبوت منصوب کند، آن را به پیامبر اسلام ( صلی الله علیه و آله و سلم ) عطا کرده است! [۲]

 

 

 

 

 

 منابع:

 

[۱]. تفسیر کبیر فخر رازی، ص ۱۵۹، دار احیاء التراث العربی، بیروت.

[۲]. کتاب رهنمای حقیقت آیت الله شیخ جعفر سبحانی، ص ۳۶۲ ـ ۳۶۳.

/م.س 215